„Jó, ha tisztában vagyunk a saját tudásszintünkkel és képességeinkkel, ne akarjunk egyből a csúcsra ugrani” – Interjú a Fürge Diák Iskolaszövetkezet szolgáltatásvezetőjével

Interjú Bosnyák Péterrel, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet szolgáltatásvezetőjével arról, miért érdemes már diákként is belekóstolni a munka világába, milyen lehetőségeink kínálkoznak az egyetem alatti munkavégzésre és mit tanácsol azoknak, akik diákmunkát keresnek.

 

Interjúalanyunk:

Bosnyák Péter

Szolgáltatásvezető, Fürge Diák Iskolaszövetkezet

Fürge Diák Iskolaszövetkezet

Mit érdemes tudni a Fürge Diákról?

Több mint 28 éve működik az iskolaszövetkezet, a COVID-os 2020-as évet leszámítva több éve piacvezetők vagyunk, ez a legnagyobb ilyen szervezet az országban. Országos lefedettséggel rendelkezünk, több mint 20 irodánk van Magyarországon. Amit még fontosnak tartok elmondani, hogy ISO minőségirányítási rendszer alapján működünk, a Bisnode által pénzügyileg stabil vállalkozásnak minősülünk, s számos díjat is bezsebelhettünk: négyszeres Super Brands és hatszoros Magyar Brands díj tulajdonosok vagyunk. Amire mi építkezünk, az a jogszabálykövetés, a stabilitás, az odafigyelés és a gondoskodás.

Miért érdemes nálatok munkát vállalni?

Méretünkből és az országos lefedettségünkből adódóan az országban több helyen is tudunk munkát biztosítani diákjainknak. Több, mint 600 céggel működünk együtt, ebből adódóan a munkakínálatunk is elég széles. A betanított munkáktól egészen a gyakornoki programokig széles a portfóliónk. Sok olyan diákunk is van, aki 15-16 éves korában elkezdett nálunk dolgozni és ahogy haladt előre, nálunk talált szakmai gyakorlatot is, de olyan is van, aki mára főállású belsős kolléga lett nálunk.

Mi különbözteti meg a Fürge Diákot a többi iskolaszövetkezettől?

Mindenképpen a gondoskodást emelném ki. Az országban lévő 20 irodánk lehetővé teszi, hogy a személyes kapcsolat is meglegyen a diákokkal. Szeretünk személyesen találkozni velük, hogy megismerjük a preferenciáikat és a legmegfelelőbb munkákat tudjuk számukra biztosítani. Felelősségbiztosítással, balesetbiztosítással rendelkezünk, ami kiterjed a diákokra is, azaz védjük őket munkavégzés közben. A kollégák folyamatosan ellenőrzik a munkavégzési helyeket, és csak olyan céggel kötünk szerződést, ahol ellenőriztük, hogy az biztonságos-e.

Ez a biztonság érvényes a munka- és a jogbiztoságra is. Pénzügyileg stabilak vagyunk, minden hónapban kifizetjük a diákokat attól függetlenül, hogy egy partnerünk utalt-e vagy sem. Emellett változatos programokat kínálunk diákjainknak. Munkaerőpiaci Kalauz kiadványunk a diákok számára a munka világával kapcsolatos fontos ismereteket tartalmazza. Részesei vagyunk az Ifjú Kócsagőr Programnak is, ami egy környezetvédelmi programunk. Illetve ide sorolom a Fürge Camp-et is, ahova a nálunk dolgozó diákok jutalomként elmehetnek és négy napot tölthetnek egymással különböző szervezett programok során.

Általában kész elképzeléssel állnak elétek a diákok vagy úgy is lehet menni, hogy nincs még elképzelésük arra vonatkozóan, hogy milyen munkát szeretnének vállalni?

Jellemzően a fiatalabb korosztály, a 15-18 évesek még nem olyan tudatosak, ők jönnek és érdeklődnek, hogy milyen munkát tudunk ajánlani. A 19-20 éves korosztály már jóval tudatosabb, ők célirányosan érkeznek, előre tájékozódnak és konkrétabb igényekkel is érkeznek. Ettől függetlenül velük is hosszabban elbeszélgetünk, hogy valóban jól választottak-e, illik-e hozzájuk az adott pozíció.

Említetted, hogy a munkaköröket tekintve elég széles nálatok a paletta. Milyen területeken lehet nálatok munkára jelentkezni?

Kevés olyan munkalehetőséget tudok elképzelni, ami nálunk nem fordul elő. Klasszikus diákmunka a kereskedelmi láncoknál árufeltöltő, kasszás, éttermekben, gyorséttermekben éttermi dolgozók, vannak szállodai pozíciók, recepcióstól a nemzetközi kapcsolatok gyakornokig sok minden előfordul. Gyártó-termelő cégeknél gépkiszolgálás, csomagolás gyakori lehetőség, szakmai pozícióknál mérnök területek, el lehet helyezkedni pénzügyi területen, könyvelésen, HR és marketing területen is vannak általában pozícióink.  Emellett informatikus pozíciókat is tudunk kínálni. Nyáron jön a szezonja a mezőgazdasági munkáknak, főként a keleti és a déli országrészben.

Mi a helyzet azokkal, akik karrierépítési céllal keresnek meg Titeket? Hosszabb távú tapasztalatokra is szert lehet tenni?

Sokszor találkozunk azzal, hogy egy hallgató jár valamilyen felsőoktatási intézménybe és nem azon a területen keres diákmunkát, mert érdekli valami más. Gyakran látunk pályaváltást is, mert egy terület megtetszik a diákmunka során. Nagyon sok cég van, akik a munkaerőhiány miatt elmozdulnak az utánpótlásnevelés felé, azaz akinek eddig nem volt gyakornoki programja, az indít, akinek volt, az bővíti azt. Ezek 6-9 hónapos, néha egyéves programok, és általában ezeknek az a vége, hogy főállású ajánlatot kapnak a diákok. Azaz a diákmunka lehetőséget biztosít arra, hogy ha valaki egy adott területen szeretne feljebb jutni, elkezdhet releváns tapasztalatot szerezni, vagy például elkezdhet egy adott cégnél dolgozni, aztán kipróbálhatja magát máshol is.

Hogyan érdemes elkezdeni ezt a karrierépítési folyamatot?

Ha valaki karriert akar építeni, azt javaslom, hogy egy iskolaszövetkezet által üzemeltetett gyakornoki programhoz csatlakozzon. Itt megvan a jogi védettsége, ami nem biztos, hogy megvan akkor is, ha közvetlenül szerződik egy partnercéggel. Fontos tudni, hogy most már iskolaszövetkezet is igazolhat szakmai gyakorlatot felsőoktatási intézményben tanulóknak. Illetve, ha tanulói/hallgatói munkaszerződéssel megy el valaki egy céghez dolgozni, akkor hat hétig nem kötelesek neki fizetni, de iskolaszövetkezeten keresztül az első naptól kell adni fizetést a munkáért. Nálunk éves szinten több száz diák teljesíti a szakmai gyakorlatát, tavaly majdnem 1000 főig ment fel ez a létszám.

Milyen előnye van annak, ha valaki már diákként belekóstol a munka világába?

Egyértelműen a munkatapasztalat és a szakmai tapasztalat gyűjtése. Az előbbit sokan elfelejtik: mit értünk munkatapasztalat alatt? Nagyon egyszerű dolgokat fogok mondani, ami egy fiatalnak még nem biztos, hogy egyértelmű: fel kell kelni, el kell menni a munkahelyre. Ha nem megy el, pénzt sem tud keresni. Be kell illeszkedni, tanulni kell, de másképp, mint az iskolában: eszközöket kell megtanulni használni, gyakorlatban kell alkalmazni a tudást. Egy éttermi dolgozóra azt mondhatnánk, ez egy betanított munka, de valójában munkája részeként minőségirányítást, kockázatelemzést tanul, és például olyan munkavédelmi oktatást fog kapni, olyan veszélyekről fog tanulni, amikre korábban nem is gondolt, hogy találkozhat velük. Meg kell tanulnia végrehajtani az utasításokat, egy hierarchiában alá-fölérendeltségben kell dolgoznia, tudnia kell a különböző generációkkal együttműködni, és ez csak a munkatapasztalat része, ekkor még nincs szó szakmai tapasztalatról.

Természetesen a referencia is egy nagy érték, amit a diákmunka során már el lehet kezdeni begyűjteni. Érdemes később is feltüntetni, melyik cégnél milyen pozícióban dolgozott valaki diákként, gyakornokként. Van például egy olyan kereskedelmi lánc, akihez ha valaki olyan jelentkezik, aki dolgozott már ott diákmunkásként is és feltünteti, előre veszik. Lehet, hogy csak nyári munkán volt ott, de nekik az saját referencia. Úgy gondolkodnak, hogy „ha diákként egyszer már megbíztunk benne, most miért ne tennénk?”.

Szerinted van ennek valamilyen hátránya is?

Ha iskolaszövetkezeten keresztül, szabályozott körülmények között dolgozik, akkor nincs. Nehézség lehet, hiszen a diákoknak a „főállása” az egyetem, az iskola, így elsősorban tanulniuk kell, és ha mellette heti 2-3 napban dolgoznak, akkor az a szabadidő rovására mehet. Bár azt látjuk, az utóbbi időben az egyetemek is rugalmasabban állnak ehhez a kérdéshez, nagyobb lett a megértés a hallgatók irányába. Végül azonban a diáknak kell meghoznia azt a döntést, hogy mennyit bír el. Nyáron értelemszerűen megugrik a munkavállalási hajlandóság, ahogy több lesz a szabadidejük a diákoknak.

Hol találkozhat veletek, aki kedvet kapott a jelentkezéshez?

Ha valaki jelentkezni szeretne, érdemes bemenni az irodába vagy felmenni a honlapra regisztrálni. Természetesen a Facebookon is ott vagyunk, van egy központi oldalunk és aloldalak az irodákhoz. Minden irodába lehetőség van előzetes időpontot egyeztetve bemenni, és van online ügyintézésünk is, ez főként a 18 év felettiek esetében preferált. 18 év alatt szülői hozzájárulásra is van szükség, így ott a személyes jelenlétet nem igazán lehet megkerülni. 18 év felett azonban tudjuk biztosítani a teljeskörű online ügyintézést, digitálisan aláírt, hiteles és minden hatóság által elfogadott dokumentumokat hozunk létre – ez is egy megkülönböztető jegyünk egyébként.

Van valami, amit tanácsolnál azoknak, akik szeretnének nyáron diákmunkát vállalni?

Minden diáknak életkortól függetlenül azt tanácsolnám, hogy próbáljon reális elvárásokkal érkezni. A saját tudásszintünkkel és képességeinkkel jó, ha tisztában vagyunk, ne akarjunk egyből a csúcsra ugrani. Fontos az előre tervezés, egy utánpótlásnevelő programban akár 6-9 hónapot is látni kell előre. Ha ennyire előre valaki nem is tud tervezni, legalább 3 hónapot lásson, vagy egy nyári időszakot, hogy mit tud vállalni. Például, ha megvan az órarend, meg tudja határozni a diák, hogy mit tud ebben a szemeszterben vállalni.

Másrészt egy friss önéletrajz sosem hátrány. Gyakori kérdés, hogy „de hát diák vagyok, nem dolgoztam még sok helyen…”. Ha valaki nem dolgozott még bejelentett munkaviszonyban, azt is beleírhatja, amit például gyakran csinált korábban: segített kerítést festeni otthon stb. Minden speciális tudást, készséget, tapasztalatot érdemes feltüntetni, ami másnak nem biztos, hogy megvan, mert ez segíthet a kiválasztás során a döntéshozóknak. Ha két hasonló jelölt között kell választani, sokat segít, hogy van-e már feltüntetett munkatapasztalata valamelyiküknek. Az sem baj, ha ez a tapasztalat csak egy rövid idő.

A diákmunkákra minél előbb érdemes jelentkezni, mert nem titok, hogy a legrugalmasabb, legjobban fizető munkák fogynak el először. Idén azt látom, hogy aki szeretne dolgozni, fog is tudni, mert sok a munkalehetőség, de az nem mindegy, mit. Érdemes tehát már most jelentkezni, akkor is, ha valaki csak júliusban akar elkezdeni dolgozni.

Ezenkívül még egy fontos tanácsom lenne általánosságban a munkavállaláshoz: teljesen mindegy, hogy milyen konstrukcióban szeretne dolgozni a hallgató, az írásbeli szerződéshez mindig ragaszkodjon. Mi mindig szerződünk, bejelentjük a nálunk dolgozókat, és tudomásunk szerint az iskolaszövetkezetek így tesznek. De ha ezen a szférán kívül vállal valaki munkát, írásbeli megállapodás nélkül akkor se vágjon bele semmibe.