MorganStanley_Frissdiplomas.hu

Szeretsz és szeretnél programozni? Indíts be a karriered a Morgan Stanley-nél!

Szeretsz programozni? Érdekel a pénzügyi világ? Szívesen megismernéd a nagyvállalati kultúrát? Ismét indul a Morgan Stanley friss diplomásoknak szóló Technology Analyst Programja! A program keretében beleláthatsz nemzetközi csapatok munkájába, és együtt is dolgozhatsz velük, sőt, az angol nyelv terén is sokat fejlődhetsz. Miről szól a program, kiket várnak és hol tudsz jelentkezni? Kiderül az interjúból!

Interjúalanyok:

 

MeszarosLilla_Frissdiplomas.hu

Mészáros Lilla

 

KrilekYvett_Frissdiplomas.hu

Krilek Yvett

 

Kovács Konrad

2021-ben is indul a Morgan Stanley Technology Analyst Programja (TAP). Milyen szerepe van ennek a programnak a vállalat életében, mindennapjaiban?

Lilla: A Morgan Stanley-re sok tekintetben jellemző a sokszínűség: sokféle tudással, készséggel, látásmóddal és végzettséggel dolgoznak nálunk munkatársak. Különösen fontos számunkra a fiatal tehetségek megszólítása, és a jelenlegi adatok alapján közel 40 olyan frissdiplomás diák van, aki a budapesti központunkban kezdte meg a karrierjét. A célunk – túl azon, hogy megtaláljuk a tehetségeket –, hogy olyan karrierutat biztosítsunk számukra, amelynek során minden eszközt megkapnak a fejlődéshez. Ennek az első lépése a frissdiplomás képzés, amely 40 évvel ezelőtt indult New Yorkban, Budapesten pedig közel 15 éves múlttal rendelkezik. A program 3,5 hónapos, intenzív, gyakorlatorientált képzést biztosít, amelynek első 10 hetében a cég által használt technológiákkal találkozhatnak a résztvevők, majd olyan éles projekten dolgozhatnak, amellyel más csapatok munkáját segítik. Egyre nagyobb számban választják a diákok, hogy a nálunk töltött gyakornokságuk után csatlakoznak a képzéshez, ám az is előfordul (mint az én esetemben is), hogy diplomázás után folytatják itt a “tanulmányaikat”.

Yvett: A csapatok évről évre várják a friss végzősöket, hiszen az utánpótlásra mindig szükség van, és erre a cég egyik forrása a TAP program. A képzés során ugyanis olyan specifikus képzésben részesülnek a jelentkezők, hogy a program után szinte azonnal munkához tudnak látni, mert már értik a belső folyamatokat és ezáltal könnyedén a csapat szerves részévé tudnak válni. A TAP során a pályakezdők egy projektmunkában is részt vesznek, így a cégen belüli alkalmazásfejlesztés valós problémáiba nyerhetnek betekintést, ugyanis a projektkiírásokért mindig belső csapatok a felelősek. A TAP alatt több kapcsolatépítő eseményt is tartunk, amelyekre a cég minden területéről érkeznek emberek, így a program segít abban is, hogy az újonnan csatlakozók megismerkedhessenek a korábbi résztvevőkkel, és fordítva.

Konrad: A Technology Analyst Program lényege, hogy biztos tudással ruházza fel a résztvevőket, ami megalapozza, hogy gyümölcsöző karriert építsenek a cégen belül. A képzés után a friss diplomások már készen állnak arra, hogy akár önállóan is leszállítsanak nagyobb projekteket, a kezdetétől a végéig. Megtanulják, hogyan kell egy problémát felmérni, milyen opciókra kell figyelni, megismerik a fejlesztési metódusokat, mint például a scrum, megtanulnak csapatban dolgozni és végrehajtani a feladatokat, az átadás után pedig képesek támogatást nyújtani. Röviden a program lényege, hogy a résztvevők elsajátítsák azokat a képességeket, amik nélkülözhetetlenek a mindennapi helytállás során.

Mit nyújt ez a program a fiatal munkavállalóknak, miért érdemes hozzá csatlakozni?

Yvett: A program „kettő az egyben” lehetőség: nem csak főállású szakmai pozíciót biztosít a végzősöknek, hanem széleskörű képzést is, amelyet nap mint nap hasznosíthathak a későbbi munkájuk során.

Konrad: Releváns szakmai/technikai tapasztalatot. Illetve lehetőséget, hogy ki tudják magukat próbálni egy multinacionális cégen belül, ahol akár több nemzetközi csapat munkájába is beleláthatnak és együtt is dolgozhatnak velük. Aki hozzánk csatlakozik, az angol nyelv terén is sokat tud fejlődni, mind a mindennapokban, mind szakmailag. Az sem jelent problémát, ha valaki küzd az angollal, illetve néhány programozási nyelvvel, hiszen a cégnél van angol nyelvi oktatás anyanyelvi szintű oktatókkal, illetve soft/hard skill képzések is, emellett rengeteg tudásbázishoz van hozzáférésünk, ahonnan el lehet sajátítani a szükséges készségeket.

Kinek ajánljátok a programot? Milyen készségek, képességek kellenek ahhoz, hogy sikeresen pályázhassa meg valaki a lehetőséget?

Yvett: Igazság szerint mindenkinek, aki szeret programozni, érdekli a pénzügy, szeretné megismerni a nagyvállalati kultúrát, netalán mindhárom igaz rá. A sikeres pályázáshoz mindenképp szükséges az angol nyelvtudás, és érdeklődés a programozás/fejlesztés iránt. Fontos kiemelni, hogy a leglényegesebb az érdeklődés és a tanulásra való hajlandóság, nem pedig a kész szakmai tudás. Minden, amire szükség lehet, azt megtanítják. Természetesen előnyt jelent, ha van már programozási tapasztalat, de egy kis elszántsággal bármilyen lemaradás behozható a program 15 hete alatt.

Konrad: Frissdiplomásoknak, vagy akik már rendelkeznek minimális szakmai tapasztalattal, illetve ambícióval, és nem egy feladat monoton megoldását akarják elsajátítani, hanem lehetőséget keresnek a fejlődésre és arra, hogy elérjék a következő szintet. A szükséges képességekhez tudnám sorolni az angol nyelvet, a problémamegoldó képességet, illetve az önálló időmenedzsmentet, mivel ezek nélkülözhetetlen készségek a cégnél.

Mikor lehet csatlakozni, és hol találkozhatnak az érdeklődők a felhívással?

Yvett: Csatlakozni minden évben két alkalommal lehet, augusztusban és februárban is indul képzés. A felhívással találkozhatnak különböző social media csatornákon, álláshirdetések között, valamint egyetemi környezetben, pályaorientációs eseményeken stb.

Konrad: Szinte bármikor lehet jelentkezni a képzésre, de egy évben két alkalommal indul a program: februárban és augusztusban. Én a Bsc államvizsga után jelentkeztem a TAP-ra, a kiválasztási folyamat után a cég berkein belül el is kezdtem a munkát, majd csatlakoztam az augusztusi programhoz. Legtöbbször állásbörzéken vagy egyetemi szakmai napokon lehet találkozni felhívással, de rengeteg online felületen is jelen vagyunk.

Milyen lépései vannak a kiválasztási folyamatnak? Mit jelent ez a gyakorlatban, és mire figyeltek egyes értékelési ponton?

Konrad: A kiválasztás három körből áll. Az első körben történik egy magyar és angol nyelvű HR-es telefonbeszélgetés, amelynek során egy kollégával átbeszélitek a terveket, ambíciókat illetve, hogy milyen soft skillekkel rendelkezel. A második kör szintén telefonos, de már technikai interjú, ahol a jelenlegi tudásodat beszélitek át egy tapasztalt interjúztatóval, illetve azt, hogy hogyan oldanál meg egy-egy problémát. A harmadik kör pedig egy virtuális interjú, ahol lehetőséged van egy szenior vezetővel találkozni, emellett számot adhatsz technikai tudásodról is. Ami az értékelést illeti, a jelölt mindig a következő körben kap visszajelzést arról, hogy miben jó és miben kell fejlődnie. Amire az interjúztatók figyelnek, az nem más, mint hogy mennyire van tanulási kedved, megvan-e benned az elkötelezettség a fejlődésre. Azt tudom ajánlani a jelentkezőknek, hogy ha szabadidejükben fejlesztenek vagy versenyeken, hackathonokon vesznek részt, akkor mindképp meséljenek róla.

Hogy néz ki egy a programban részt vevő kolléga első 3 hónapja a cégnél?

Yvett: A TAP program végén minden végzős eldöntheti, melyik csapathoz szeretne visszatérni. Választhatja a régi csapatát (ha már volt gyakornok), de interjúzhat teljesen új csapatokhoz is (attól függetlenül, hogy volt-e már gyakornok vagy sem). Amikor visszatértem a TAP programról, egy számomra új, általam választott csapathoz kerültem, aminek nagyon örültem. Az első pár nap természetesen azzal telt, hogy hozzászoktam az új környezethez, telepítettük/beállítottuk a különböző csapat-specifikus szoftvereket. Ezután a csapattól megkaptam a feladatokkal kapcsolatos ismereteket is, hogy egy picit felzárkózzak – nagy vonalakban elmagyarázták, hogy mi is a fejlesztésük célja és milyen eszközöket használnak a megvalósításra. Ezután gyakorlatilag azonnal nekiláthattam a munkának. Eleinte kisebb feladatokat bíztak rám, majd egyre komplexebb problémákkal találkoztam. Nagyjából így telik az első 3 hónap a TAP után.

Konrad: Ha valaki pre-traineeként szeretné kezdeni, az első hónapja leginkább tanulásról szól. Elsajátítja a Morgan Stanley-specifikus ismereteket, emellett megtanulja, hogy és miként érdemes fejleszteni a verziókezelést, illetve az adott programozási nyelvet, amit a későbbiekben használni fog. Nem kell félnie, hogy ezt mind egyedül kell megtanulni, mivel a kezdettől csapatban dolgozik, vagyis a menedzsere és a munkatársa(i) személyre szabottan adnak feladatot és ajánlanak oktatóanyagot. A program után az első három hónap a szerezett tudás implementálásról szól, vagyis élesben kell majd használni a TAP ideje alatt tanultakat. De itt is ugyanúgy van lehetőség és idő tanulni, a képzés után nem egyből kerülnek a mélyvízbe a résztvevők.

Milyen karrierutak elérhetők a cégnél a program alatt és után?

Lilla: A programba nem csak informatikus végzettséggel lehet bekerülni, de az algoritmikus gondolkodás és a jó problémamegoldó készség fontos alapjai a felvételnek. Attól függően, hogy a diplomás melyik programot választja, eltérő tematikájú oktatást kap. Jelenleg háromféle program indul: szoftverfejlesztés, enterprise engineering (ami főleg az infrastruktúrára fókuszál), business- és adatelemzés. A program után a végzősök csapatokhoz kerülnek, mindenki olyan területre, amely a megszerzett tudásra épít.

2014-ben a tőzsdei termékekkel való kereskedést támogató szoftverfejlesztő csapatba kerültem, és azóta is itt vagyok. A cég sokat fektet a tehetséggondozásba; mentorálással, tréningekkel, konferenciákkal vagy akár különféle önszerveződő csoportok támogatásával. Az elmúlt 7 évben több, a karrieremet segítő képzésen és mentoráláson vettem részt, amelyek segítettek bővíteni a technológiai tudásomat, fejleszteni a soft skilljeimet, illetve kitalálni, hogy melyik karrierút áll hozzám közelebb. Már az első napokban tudtam, hogy jó csapathoz és a megfelelő projektre kerültem. Az évek során megfogalmazódott bennem, hogy számomra a business a legizgalmasabb terület, hiszen minden nap újabb kihívást hozhat a fejlesztők számára. Jó látni mindig, hogy az általam fejlesztett projekteknek milyen hatásuk van a kereskedésre, hogyan tudják azt használni. Az évek múlásával egyre több feladatot bíztak rám, és folyamatosan épült a csapatom, végül 2019-ben előléptettek, ami hatalmas siker volt számomra. Azóta az egyik legnagyobb csapattal rendelkezem a részlegünkön Budapesten, létszáma jelenleg 10 fő. Talán most háttérbe szorul az életemben a kódolás, de az izgalmas hibák javításáról, amelyeket sürgősen kell megoldani, nem tudok lemondani.

Yvett: Én az applikációfejlesztés területet választottam, mert közelebb állt hozzám. Azonban van átjárás a többi területtel, ha valaki úgy érzi, egy másikat is kipróbálna, a belső mobilitási programunk lehetőséget ad erre. Számos példa van sokoldalú cégen belüli karrierre, érdemes figyelni a hírleveleket, ha valaki ilyesmi után érdeklődik, mert valószínűleg lesz számára érdekes nyitott pozíció más csapatoknál.

Konrad: Számomra az Enterprise Engineering program volt a leginkább testhez illő, mivel ez a leginkább infrastruktúra fókuszált képzés, és itt van leginkább scripting, automatizálás, DevOps és IT biztonság. A program után pedig a csapattal való együttműködés, és a szereped növelése a cél, de van lehetőség cégen belüli váltásra is, ha szeretnéd magad kipróbálni más területen is. Ezenfelül opcionálisan lehetsz Subject Matter Expert, ami azt jelenti, hogy egy adott területen te lehetsz az egyik legkiválóbb elme. Ha valaki később például menedzseri feladatokat szeretne ellátni, akkor csak beszélnie kell a vezetőjével, és úgy alakítják majd neki a feladatokat, hogy bele tudjon tanulni.

Milyen sajátosságai vannak a szektorotoknak?

Yvett: A mi szektorunk a Firm Risk Management IT, vagyis azokért a szoftverekért felelünk, amelyek a kockázatkezelésben játszanak fontos szerepet. A cég kockázatelemző munkatársai a mi alkalmazásaink segítségével hoznak fontos döntéseket napról napra. Ahhoz, hogy a kalkulációk pontosak legyenek, és időben lehessen róluk riportokat készíteni, több alkalmazásnak (ezáltal több fejlesztő csapatnak) kell sikeresen együttműködnie. Amikor pedig egy ilyen csapat részeként kezded átlátni a rendszer összefüggéseit, akkor jössz rá, hogy mennyire fontos a mindennapi munkád, és emiatt talán másképp tekintesz a napi feladatok megoldására is.

Mik azok az irányelvek, ami a Morgan Stanley működését, fejlődését is ösztönzik?

Yvett: Itt talán a vállalat alapértékeit (core values) tudnám felidézni. Leading with exceptional ideas, vagyis a cégen belül értékeljük az új ötleteket, amelyek valóban megkönnyítik a csapatok munkáját, vagy elősegítik a technológiai fejlődést. Commit to diversity & inclusion: a cégnél uralkodó progresszív felfogásnak köszönhetően nem kell attól félned, ha valamiben más vagy, mint a többiek. A munkahelyeden nem számítanak a kulturális, szociális vagy bármilyen különbségek, mindenki felé egyaránt tisztelettel fordulunk, dolgozóként igyekszünk minél befogadóbb környezetet biztosítani az itt lévőknek és az újonnan érkezőknek is.