önéletrajz

Ti kérdeztetek, mi válaszolunk – 17 kérdés az önéletrajzírásról

300 hallgatónak vagy pályakezdőnek az önéletrajzát néztük át és véleményeztük, akinek pedig kapacitás hiányában már nem fért bele a CV-je, annak megadtuk a lehetőséget, hogy feltegye kérdéseit a témával kapcsolatban. Ezekből és az olvasott önéletrajzokból merítve osztjuk meg tapasztalatainkat ebben a cikkben.

Reméljük, sokat tudsz tanulni a tippjeinkből! 

Az önéletrajz formai követelményeivel kapcsolatos kérdések

„Milyen hosszú legyen az önéletrajzom?”

Gyakornokként és gyakornoki tapasztalattal rendelkező pályakezdőként max. 1 oldal ajánlott – ez is egyfajta szűrője annak, hogy mennyire tudod tömören bemutatni a releváns információkat. Mindenképpen olvasd át a megpályázott pozíció követelményeit, és csak az ehhez releváns tapasztalatokat írd bele az önéletrajzba – erről bővebben a tartalmi résznél írunk majd.

Ha már rendelkezel fél vagy egy év tapasztalattal a gyakornoki helyeden kívül is, esetleg önkéntes munkákban vagy külföldi kiküldetésekben is részt vettél, indokolt lehet a másfél oldal terjedelmű CV, de ekkor is igyekezz a legfontosabb információkra hagyatkozni.

„Milyen sablonok most a legnépszerűbbek?”

A CV sablonoknak nem létezik Szent Grálja, vagy ha mégis, akkor az biztosan nem az Europass. 🙂 Óva intenénk titeket a használatától, hiszen arról árulkodik, hogy nem fektettél energiát a pályázatod elkészítésébe, mindössze beírogattad a kért információkat a leggyakoribb sablonba. Az Europass legmarkánsabb „hibája”, hogy nem feltétlenül a Te pályázatodhoz releváns információkat kéri kitölteni. A nyelvtudásról és a kommunikációs készségekről szóló gigantikus táblázatok pedig indokolatlanul sok helyet foglalnak el a CV-dből.

A sablonok használata nem ördögtől való, ellenkezőleg, nagyon fel tudja dobni a CV-t, azonban igyekezz nem a legelcsépeltebbek (vagy a legszínpompásabbak) közül válogatni. A hozzánk beérkezett legjobb CV-k sem valamilyen jól bevált sablonnal készültek, hanem egy szépen megformázott Word dokumentumban, letisztult betűtípus használatával. És végül, pdf formátumba konvertálva. 🙂

Válogass a Canva sablonjai közül, vagy töltsd le a frissdiplomas.hu CV sablonját és legyen egyedi, ugyanakkor letisztult a CV-d!

 

„Csatoljak magamról fotót?”

Az, hogy miért és milyen fotót érdemes csatolni a CV-dbe, egy külön cikk témája lehetne. (Jelezd kommentben, ha téged is érdekelne! :)) A lényeg, hogy mindenképp pozitív, ha csatolsz magadról, hisz bizalmat kelt a HR-esben, hogy vállalod magad. Sokan félnek a diszkriminációtól, amit sajnos nem lehet 100%-ban kikerülni, de egy igényes CV fotóval nem lőhetsz mellé:

 • Kérj meg valakit, hogy fotózzon le – ez sokkal profibb, mintha selfie-zel a szobatükörben, bár már nem 2009-et írunk. 😉
 • A háttér legyen semleges, és viselj visszafogott inget, akár egy zakót/blézert is felkaphatsz!
 • Portréfotót csatolj, azaz mellkastól felfelé látszódj a képen és a fejed felett legyen egy kis tér!

Ha külföldre adod be a pályázatodat, mindenképp nézz utána a célország követelményeinek. Az angolszász országokban jobban preferálják a kép nélküli pályázatokat, míg itthon egyértelműen bizalmat kelt a CV fotó.

 

Az önéletrajz tartalmával kapcsolatos kérdések

„Mit írjak bele az önéletrajzomba?”

Általánosságban a következő blokkokat helyezd el, ebben a sorrendben:

 1. Név (címként megadva, azaz a dokumentum címe ne Önéletrajz legyen!)
 2. Személyes adatok (telefonszám, e-mail cím, amin kereshet a HR-es)
 3. Szakmai tapasztalatok
 4. Tanulmányok
 5. Nyelvismeret
 6. Számítógépes ismeretek

+ Ha van:

 1. Jogosítvány
 2. Versenyrészvétel/Díjak, elismerések

Szándékosan nem említettük a hobbit és a személyes készségeket – erről mindjárt részletesebben! 😉

 

Böngéssz gyakornoki és pályakezdő állások között a frissdiplomas.hu-n! Hozd létre a profilodat, és elküldjük a Neked való munkákat e-mailben!

 

Szakmai tapasztalatok

„Írjak a nyári diákmunkáimról?”

Pályakezdőként minden munka érdekes lehet, akár diák- vagy önkéntesmunkát végeztél. Később, ha már rendelkezel releváns szakmai tapasztalattal, az adminisztrációs/pénztáros/hostess munkákat elhagyhatod. Helyette beleírhatod a motivációs leveledbe, hogy már az egyetem alatt is dolgoztál, hogy mielőbb tapasztalatot meríts abból, ami érdekel.

„Mennyire legyen részletes a szakmai tapasztalataim leírása (munkakör, feladatok)?”

A HR-es nem igényli, hogy beszámolj minden egyes hónapodról, amit a munkaerőpiacon töltöttél. Sokkal inkább az számít, hogy végeztél-e a megpályázott pozíció szempontjából RELEVÁNS (ezt nem győzzük eléggé hangsúlyozni :)) feladatokat, tettél-e szert olyan készségekre, amelyeket hasznosítani tudsz majd. Ha több munkaköröd is volt, részletezd a leginkább lényegeseket, a többit csak említés szintjén írd bele.

Tanulmányok

„Mennyire menjek vissza az időben?”

1985. november 12. 22:04 percig.

önéletrajz

Nos, az általános iskolát egészen nyugodtan elhagyhatod, ahogyan a gimnáziumot is, hacsak nem valamilyen egyedi tagozatra jártál, esetleg kéttannyelvű iskolába. Ha folyamatban lévő vagy befejezett egyetemi tanulmányokkal rendelkezel, az érettségid megléte nem ad plusz információt a HR-es számára, hiszen ez előfeltétele az egyetemi felvételinek.

 

 „Mivel még pályakezdő vagyok kevés a könnyen megfogható és igazolható tudásom, tapasztalatom. A saját projekteket és az önállóan elsajátított készségeket hogyan lehet papírra vinni?”

A kérdező jó irányba tapogatózik. Ha nem rendelkezel releváns szakmai tapasztalattal, helyezd a fókuszt az egyetemi tevékenységeidre, például: Milyen témában írtad a szakdolgozatodat? Melyek voltak a főbb tantárgyaid vagy a legeredményesebb projektmunkád? Tagja voltál valamelyik diákszervezetnek?

Ha van tapasztalatod, de kevés, akkor a projektjeid bemutatása óriási pluszt jelenthet: a főbb feladataid felsorolása alá írhatsz egy „Sikereim” blokkot, ahol bullet pointokban bemutatod a projekted eredményeit, és hogy te konkrétan milyen feladatokkal járultál hozzá a sikerhez. Ha otthon képezted magad, esetleg megrendelésre végeztél valamilyen szolgáltatást, akár egy „Projektjeim” blokkot is létrehozhatsz.

Nyelvismeret

„Hogyan tüntessem fel a nyelvvizsgáimat?”

A nyelvvizsgánál sokkal fontosabb, hogy jelenleg milyen szinten beszéled az adott nyelvet, erről pedig nem érdemes füllentened, mert legkésőbb a személyes interjún úgyis tesztelik, ha elvárás az adott pozícióhoz. Ennek ellenére érdemes felsorolnod a nyelvvizsgáidat a megszerzésük dátumával, zárójelben pedig írd mögéjük, jelenleg aktívan használod-e az adott nyelveket.

 

Ha beregisztrálsz hozzánk, akkor sosem maradsz le a legújabb állásokról! 😉 Irány a frissdiplomas.hu!

 

Számítógépes ismeretek

„Hogyan tüntessem fel a számítógépes ismereteket?”

Az internetkezelés ma már elvárás, így ezt nem kell külön kiírnod. Az MS Office ismerete is alapkövetelménynek számít, itt külön megemlítheted, ha pl. ismered az Excel Pivot-tábláját. Ha van ECDL vizsgád, azt is beleírhatod, illetve az általad ismert programnyelveket. Sokatoknál láttuk, hogy az ismert programnyelveket baloldalon, skálázva (pl. 5 csillag) tüntetitek fel. Ezt nem javasoljuk, mert nem ad valós képet a HR-esnek arról, milyen szinten is használod őket a mindennapokban. Inkább írd oda a programcsomagok mögé, hogy aktívan használod-e őket.

Egyéb

„Beleírjam-e a hobbijaimat?” „Miért érdekelné a HR-est a hobbim?”

Csak akkor írd bele, ha valamilyen különleges dologról van szó, például egy sportról, amit versenyszerűen űzöl. (A kedvenc csapatodnak szurkolás nem számít versenysportnak, kivéve, ha tagja vagy a pompomcsapatnak.) Olvasni és barátokkal lógni mindannyian szoktunk, ezek nem adnak plusz információt a HR-es számára.

Hogy miért érdemes beleírni a hobbit? Jó beszédtémát jelenthet az interjún, hisz, ha olyan dolgokról kell mesélned, amit szeretsz, te is biztosan jobban feloldódsz, mintha a koszinusztételt kellene felmondanod. 🙂

„Mit írjak még bele a kötelezőkön kívül?”

Ha van jogosítványod, mindenképp említsd meg, illetve az elvégzett tanfolyamokat, az egyetemi versenyeken elért helyezéseket is feltüntetheted.

A kiválasztási folyamattal kapcsolatos kérdések

„Hogyan tudom átadni a HR-esnek a CV-mben, hogy mihez értek, ha pl. mérnök vagyok?”

A recruiter a toborzás megkezdése előtt egyeztet a szakmai vezetővel arról, hogy milyen elvárásokat támaszt a jelöltekkel szemben. Ezeket részletesen átbeszélik, tehát a HR-es tudja, hogy mikre kell figyelnie a pályázatok olvasásakor. Ha átesel az első rostán, azaz megfelelsz az alapkövetelményeknek, legtöbb esetben a szakmai vezető is ránéz a megszűrt CV-kre, majd közösen döntenek arról, hogy meghallgassák-e a jelöltet egy személyes interjún.

„Mennyi időt fog rá szánni a HR-es, illetve milyen kulcsszavakat keres az önéletrajzomban?”

Sok helyen olvasni, hogy a HR-es átlagosan 6 másodpercet szán egy önéletrajzra, ez azonban extrém kijelentés. Az azonban igaz, hogy a HR-es szkennelve olvas, tehát igyekezz kiemelni a leglényegesebb információkat, és figyelj a tagolásra, valamint a beszédes címekre. (Kerüld az „Egyéb készségek” jellegű címsorokat, mindig konkretizáld, hogy miről írsz az adott blokkban!) És 6 másodperc helyett inkább 30-at tölt vele… 🙂

Az önéletrajz és az énmárka kapcsolata

„A HR-es arra kíváncsi, hogy hogyan adom el magam, vagy, hogy ténylegesen milyen adottságaim vannak?”

A jó válasz az, hogy mindkettőre. Meg kell találni az egyensúlyt az önfényezés és a készségeid tárgyilagos bemutatása között. A HR-es számára irányadó a végzettséged és a betöltött munkaköreid, azonban nem feltétlenül a követelményeknek 100%-ban megfelelő jelölt lesz a befutó. Könnyen lehet, hogy a motivációs levelének vagy a személyes interjún nyújtott teljesítményének köszönhetően az kerül ki győztesként, akinek egyébként kevesebb a releváns tapasztalata, de olyan otthoni projektekkel fejlesztette magát, mellyel nagyobb tudást halmozott fel, és ezekről nem félt beszámolni.

„Hogy mutassam meg az erősségeimet, hogy ne legyek elcsépelt, pl. a jó kommunikációs készségemmel?”

A soft skillek, mint amilyen a fent említett kommunikációs készség vagy a problémamegoldó képesség, alátámasztás nélkül nem sokat érnek a CV-ben. Ezeknek szentelj inkább egy bekezdést a motivációs leveledben, ahol valós példákon keresztül mutatod be, hogyan vetted hasznát ezeknek a varázskészségeknek. 🙂

A szóhasználattal is trükközhetsz, például, ha „jó kommunikációs készség” helyett azt írod, „nem félek felvenni a központi telefont az irodában”, vagy „jó együttműködő-képesség” helyett azt, hogy „egy meetingen fontos számomra, hogy mindenkinek a nézőpontját megismerjem”, máris egyedi vagy.

„Hogyan magyarázzam az üres helyeket az önéletrajzomban?”

Egyszerű a válasz: őszintén! 🙂 Nem kell magyarázatokkal teletűzdelned a CV-det, elég, ha a motivációs leveledben és/vagy az állásinterjún kitérsz a kihagyásokra. Nincs abban semmi szégyellnivaló, ha valaki huzamosabb ideig állást keresett vagy inkább a tanulmányaira koncentrált. Lehet, hogy inkább vártál a testhezálló pozícióra, mert esetleg otthon laktál és nem kellett elvállalnod egy munkát kevésbé vonzó feltételekkel a megélhetésedért.

Reméljük, hasznosak voltak számotokra a válaszaink, és bele tudjátok építeni őket az önéletrajzotokba! Ha a cikket olvasva további kérdések fogalmazódtak meg bennetek, írjátok meg kommentben vagy chaten és válaszolunk! 😉

 

Szerző: Kurinyec Anna

Vélemény, hozzászólás?