önéletrajz

Önéletrajz kérdések – Most megválaszoljuk őket!

300 hallgatónak vagy pályakezdőnek az önéletrajzát néztük át és véleményeztük, akinek pedig kapacitás hiányában már nem fért bele a CV-je, annak megadtuk a lehetőséget, hogy feltegye kérdéseit a témával kapcsolatban. Ezekből és az olvasott önéletrajzokból merítve osztjuk meg tapasztalatainkat ebben a cikkben.

Reméljük, sokat tudsz tanulni a tippjeinkből! 

Az önéletrajz formai követelményeivel kapcsolatos kérdések

„Milyen hosszú legyen az önéletrajz?”

Gyakornokként és gyakornoki tapasztalattal rendelkező pályakezdőként max. 1 oldal ajánlott – ez is egyfajta szűrője annak, hogy mennyire tudod tömören bemutatni a releváns információkat. Mindenképpen olvasd át a megpályázott pozíció követelményeit, és csak az ehhez releváns tapasztalatokat írd bele az önéletrajzba – erről bővebben a tartalmi résznél írunk majd.

Ha már rendelkezel fél vagy egy év tapasztalattal a gyakornoki helyeden kívül is, esetleg önkéntes munkákban vagy külföldi kiküldetésekben is részt vettél, indokolt lehet a másfél oldal terjedelmű CV, de ekkor is igyekezz a legfontosabb információkra hagyatkozni.

„Milyen sablonok most a legnépszerűbbek?”

A CV sablonoknak nem létezik Szent Grálja, vagy ha mégis, akkor az biztosan nem az Europass. Óva intenénk titeket a használatától, hiszen arról árulkodik, hogy nem fektettél energiát a pályázatod elkészítésébe, mindössze beírogattad a kért információkat a leggyakoribb sablonba. Az Europass legmarkánsabb „hibája”, hogy nem feltétlenül a Te pályázatodhoz releváns információkat kéri kitölteni. A nyelvtudásról és a kommunikációs készségekről szóló gigantikus táblázatok pedig indokolatlanul sok helyet foglalnak el a CV-dből.

A sablonok használata nem ördögtől való, ellenkezőleg, nagyon fel tudja dobni a CV-t, azonban igyekezz nem a legelcsépeltebbek (vagy a legszínpompásabbak) közül válogatni. A hozzánk beérkezett legjobb CV-k sem valamilyen jól bevált sablonnal készültek, hanem egy szépen megformázott Word dokumentumban, letisztult betűtípus használatával. És végül, .pdf formátumba konvertálva.

„Csatoljak magamról fotót?”

Az, hogy miért és milyen fotót érdemes csatolni a CV-dbe, egy külön cikk témája lehetne. A lényeg, hogy mindenképp pozitív, ha csatolsz magadról, hisz bizalmat kelt a HR-esben, hogy vállalod magad. Sokan félnek a diszkriminációtól, amit sajnos nem lehet 100%-ban kikerülni, de egy igényes CV fotóval nem lőhetsz mellé:

  • Kérj meg valakit, hogy fotózzon le – ez sokkal profibb, mintha selfie-zel a szobatükörben, bár már nem 2009-et írunk. 😉
  • A háttér legyen semleges, és viselj visszafogott inget, akár egy zakót/blézert is felkaphatsz!
  • Portréfotót csatolj, azaz mellkastól felfelé látszódj a képen és a fejed felett legyen egy kis tér!

Ha külföldre adod be a pályázatodat, mindenképp nézz utána a célország követelményeinek. Az angolszász országokban jobban preferálják a kép nélküli pályázatokat, míg itthon egyértelműen bizalmat kelt a CV fotó.

 

Az önéletrajz tartalmával kapcsolatos kérdések

„Mit írjak bele az önéletrajzomba?”

Általánosságban a következő blokkokat helyezd el, ebben a sorrendben:

  1. Név (címként megadva, azaz a dokumentum címe ne Önéletrajz legyen!)
  2. Személyes adatok (telefonszám, e-mail cím, amin kereshet a HR-es)
  3. Szakmai tapasztalatok
  4. Tanulmányok
  5. Nyelvismeret
  6. Számítógépes ismeretek

+ Ha van:

  1. Jogosítvány
  2. Versenyrészvétel/Díjak, elismerések

Szándékosan nem említettük a hobbit és a személyes készségeket – erről mindjárt részletesebben! 😉

Böngéssz gyakornoki és pályakezdő állások között a frissdiplomas.hu-n! Hozd létre a profilodat, és elküldjük a Neked való munkákat e-mailben!

 

Szakmai tapasztalatok

„Írjak a nyári diákmunkáimról?”

Pályakezdőként minden munka érdekes lehet, akár diák- vagy önkéntesmunkát végeztél. Később, ha már rendelkezel releváns szakmai tapasztalattal, az adminisztrációs/pénztáros/hostess munkákat elhagyhatod. Helyette beleírhatod a motivációs leveledbe, hogy már az egyetem alatt is dolgoztál, hogy mielőbb tapasztalatot meríts abból, ami érdekel.

„Mennyire legyen részletes a szakmai tapasztalataim leírása (munkakör, feladatok)?”

A HR-es nem igényli, hogy beszámolj minden egyes hónapodról, amit a munkaerőpiacon töltöttél. Sokkal inkább az számít, hogy végeztél-e a megpályázott pozíció szempontjából RELEVÁNS (ezt nem győzzük eléggé hangsúlyozni :)) feladatokat, tettél-e szert olyan készségekre, amelyeket hasznosítani tudsz majd. Ha több munkaköröd is volt, részletezd a leginkább lényegeseket, a többit csak említés szintjén írd bele.

Olvasd el ezt is: Mit írj az önéletrajzodba, ha nincs tapasztalatod?

Tanulmányok

„Mennyire menjek vissza az időben?”

Nos, az általános iskolát egészen nyugodtan elhagyhatod, ahogyan a gimnáziumot is, hacsak nem valamilyen egyedi tagozatra jártál, esetleg kéttannyelvű iskolába. Ha folyamatban lévő vagy befejezett egyetemi tanulmányokkal rendelkezel, az érettségid megléte nem ad plusz információt a HR-es számára, hiszen ez előfeltétele az egyetemi felvételinek.

 „Mivel még pályakezdő vagyok kevés a könnyen megfogható és igazolható tudásom, tapasztalatom. A saját projekteket és az önállóan elsajátított készségeket hogyan lehet papírra vinni?”

A kérdező jó irányba tapogatózik. Ha nem rendelkezel releváns szakmai tapasztalattal, helyezd a fókuszt az egyetemi tevékenységeidre, például: Milyen témában írtad a szakdolgozatodat? Melyek voltak a főbb tantárgyaid vagy a legeredményesebb projektmunkád? Tagja voltál valamelyik diákszervezetnek?

Ha van tapasztalatod, de kevés, akkor a projektjeid bemutatása óriási pluszt jelenthet: a főbb feladataid felsorolása alá írhatsz egy „Sikereim” blokkot, ahol bullet pointokban bemutatod a projekted eredményeit, és hogy te konkrétan milyen feladatokkal járultál hozzá a sikerhez. Ha otthon képezted magad, esetleg megrendelésre végeztél valamilyen szolgáltatást, akár egy „Projektjeim” blokkot is létrehozhatsz.

Nyelvismeret

„Hogyan tüntessem fel a nyelvvizsgáimat?”

A nyelvvizsgánál sokkal fontosabb, hogy jelenleg milyen szinten beszéled az adott nyelvet, erről pedig nem érdemes füllentened, mert legkésőbb a személyes interjún úgyis tesztelik, ha elvárás az adott pozícióhoz. Ennek ellenére érdemes felsorolnod a nyelvvizsgáidat a megszerzésük dátumával, zárójelben pedig írd mögéjük, jelenleg aktívan használod-e az adott nyelveket.

Ha beregisztrálsz hozzánk, akkor sosem maradsz le a legújabb állásokról! Irány a frissdiplomas.hu!

 

Számítógépes ismeretek

„Hogyan tüntessem fel a számítógépes ismereteket?”

Az internetkezelés ma már elvárás, így ezt nem kell külön kiírnod. Az MS Office ismerete is alapkövetelménynek számít, itt külön megemlítheted, ha pl. ismered az Excel Pivot-tábláját. Ha van ECDL vizsgád, azt is beleírhatod, illetve az általad ismert programnyelveket. Sokatoknál láttuk, hogy az ismert programnyelveket baloldalon, skálázva (pl. 5 csillag) tüntetitek fel. Ezt nem javasoljuk, mert nem ad valós képet a HR-esnek arról, milyen szinten is használod őket a mindennapokban. Inkább írd oda a programcsomagok mögé, hogy aktívan használod-e őket.

Egyéb

„Beleírjam-e a hobbijaimat?” „Miért érdekelné a HR-est a hobbim?”

Csak akkor írd bele, ha valamilyen különleges dologról van szó, például egy sportról, amit versenyszerűen űzöl. (A kedvenc csapatodnak szurkolás nem számít versenysportnak, kivéve, ha tagja vagy a pompomcsapatnak.) Olvasni és barátokkal lógni mindannyian szoktunk, ezek nem adnak plusz információt a HR-es számára.

Hogy miért érdemes beleírni a hobbit? Jó beszédtémát jelenthet az interjún, hisz, ha olyan dolgokról kell mesélned, amit szeretsz, te is biztosan jobban feloldódsz, mintha a koszinusztételt kellene felmondanod. 🙂

„Mit írjak még bele a kötelezőkön kívül?”

Ha van jogosítványod, mindenképp említsd meg, illetve az elvégzett tanfolyamokat, az egyetemi versenyeken elért helyezéseket is feltüntetheted.

A kiválasztási folyamattal kapcsolatos kérdések

„Hogyan tudom átadni a HR-esnek a CV-mben, hogy mihez értek, ha pl. mérnök vagyok?”

A recruiter a toborzás megkezdése előtt egyeztet a szakmai vezetővel arról, hogy milyen elvárásokat támaszt a jelöltekkel szemben. Ezeket részletesen átbeszélik, tehát a HR-es tudja, hogy mikre kell figyelnie a pályázatok olvasásakor. Ha átesel az első rostán, azaz megfelelsz az alapkövetelményeknek, legtöbb esetben a szakmai vezető is ránéz a megszűrt CV-kre, majd közösen döntenek arról, hogy meghallgassák-e a jelöltet egy személyes interjún.

„Mennyi időt fog rá szánni a HR-es, illetve milyen kulcsszavakat keres az önéletrajzomban?”

Sok helyen olvasni, hogy a HR-es átlagosan 6 másodpercet szán egy önéletrajzra, ez azonban extrém kijelentés. Az azonban igaz, hogy a HR-es szkennelve olvas, tehát igyekezz kiemelni a leglényegesebb információkat, és figyelj a tagolásra, valamint a beszédes címekre. (Kerüld az „Egyéb készségek” jellegű címsorokat, mindig konkretizáld, hogy miről írsz az adott blokkban!) És 6 másodperc helyett inkább 30-at tölt vele… 🙂

Az önéletrajz és az énmárka kapcsolata

„A HR-es arra kíváncsi, hogy hogyan adom el magam, vagy, hogy ténylegesen milyen adottságaim vannak?”

A jó válasz az, hogy mindkettőre. Meg kell találni az egyensúlyt az önfényezés és a készségeid tárgyilagos bemutatása között. A HR-es számára irányadó a végzettséged és a betöltött munkaköreid, azonban nem feltétlenül a követelményeknek 100%-ban megfelelő jelölt lesz a befutó. Könnyen lehet, hogy a motivációs levelének vagy a személyes interjún nyújtott teljesítményének köszönhetően az kerül ki győztesként, akinek egyébként kevesebb a releváns tapasztalata, de olyan otthoni projektekkel fejlesztette magát, mellyel nagyobb tudást halmozott fel, és ezekről nem félt beszámolni.

„Hogy mutassam meg az erősségeimet, hogy ne legyek elcsépelt, pl. a jó kommunikációs készségemmel?”

A soft skillek, mint amilyen a fent említett kommunikációs készség vagy a problémamegoldó képesség, alátámasztás nélkül nem sokat érnek a CV-ben. Ezeknek szentelj inkább egy bekezdést a motivációs leveledben, ahol valós példákon keresztül mutatod be, hogyan vetted hasznát ezeknek a varázskészségeknek. 🙂

A szóhasználattal is trükközhetsz, például, ha „jó kommunikációs készség” helyett azt írod, „nem félek felvenni a központi telefont az irodában”, vagy „jó együttműködő-képesség” helyett azt, hogy „egy meetingen fontos számomra, hogy mindenkinek a nézőpontját megismerjem”, máris egyedi vagy.

„Hogyan magyarázzam az üres helyeket az önéletrajzomban?”

Egyszerű a válasz: őszintén! Nem kell magyarázatokkal teletűzdelned a CV-det, elég, ha a motivációs leveledben és/vagy az állásinterjún kitérsz a kihagyásokra. Nincs abban semmi szégyellnivaló, ha valaki huzamosabb ideig állást keresett vagy inkább a tanulmányaira koncentrált. Lehet, hogy inkább vártál a testhezálló pozícióra, mert esetleg otthon laktál és nem kellett elvállalnod egy munkát kevésbé vonzó feltételekkel a megélhetésedért.

Reméljük, hasznosak voltak számotokra a válaszaink, és bele tudjátok építeni őket az önéletrajzotokba! 

 

Szerző: Kurinyec Anna

frissdiplomas.hu-nál mindent megteszünk azért, hogy élménytelibbé és egyszerűbbé tegyük az elhelyezkedés, a karrierépítés folyamatát. Az egyetemistáknak és pályakezdőknek szóló karrierportálunk mellett tevékenységünk legújabb eleme Magyarország első élményközpontú állásbörzéje, a JOBVERSE Állásbörze. Csatlakozz, és emeld a karriered a következő szintre velünk!

Tetszett a cikk? Küldd el valakinek, akinek szintén hasznos lehet!

Vélemény, hozzászólás?