Veeva_Frissdiplomas.hu

„Az első tréningek után már a Bayernek demózod a terméket” – interjú a Veeva Systems tanácsadójával

Mindenki látott már – legalább filmekben – folyamatosan pörgő, állandóan telefonáló, fontos üzleti ügyeket intéző embereket becsekkolni a repülőtéren. A Veeva Systems friss diplomás programjából nemrég tanácsadói pozícióba lépő Huszár Réka éppen ezt csinálja (amikor a covid nem akadályozza meg ebben). Milyen lehetőségei vannak egy – akár IT-tapasztalattal nem rendelkező – friss diplomásnak a nemzetközi gyógyszeripar üzleti-informatikai oldalán? Milyen kihívásokkal fog szembesülni az, aki itt helyezkedik el?

HuszarReka_Frissdiplomas.hu

Interjúalany: Huszár Réka, a Veeva Systems tanácsadója 
Kérlek, meséld el, hogyan kerültél a céghez!

A nevem Huszár Réka, két éve dolgozom a Veeva-nál, előtte gyakornoki pozíciókban dolgoztam máshol. LinkedIn-en találtam egy álláshirdetést, ahol olyan embereket kerestek, akiket nem zavar, ha sokat kell utazniuk, illetve Európán belül mobilisak – én ennek nagyon örültem, és azonnal jelentkeztem.

Számomra mindig is vonzók voltak azok az állások, ahol sokat kell utazni, és élvezem a pörgést: egyszer Berlinben van feladatod, majd Lisszabonban, emellett minden évben van céges évindító esemény Floridában, amikor pedig épp nem valahol külföldön kell lenni, akkor van lehetőség rugalmasan dolgozni. Most már (elsősorban gazdasági profilú) egyetemeken is hirdetjük a programot.

Korábban én is a friss diplomásoknak szóló programunkban vettem részt, a közelmúltban innen kerültem át teljes tanácsadói pozícióba, úgyhogy pontosan tudom, mi vár a programból kikerülő fiatalokra a cégen belül.

Hogy néz ki a friss diplomásoknak szóló programotok?

A frissen végzettektől egészen a két év munkatapasztalattal rendelkező fiatal munkavállalókig tartó spektrumon belül keresünk jelentkezőket ebbe az egyébként nagyon intenzív programba. Tanácsadókat képzünk, valahol az üzleti-menedzsment és IT tanácsadás között félúton, ezt a kettőt ötvözve.

A Veeva szoftvercég, és a saját szoftverünket adjuk el gyógyszeripari vállalatoknak. A program egyrészt képesítést ad ahhoz, hogy tudd kezelni a szoftvert, tehát megismerd a terméket, másrészt pedig felkészít az üzleti vetületre, például, hogy az adott gyógyszercég milyen problémáira keresi a megoldást a szoftverünkkel, hogyan néz ki a gyógyszeripar üzleti része, stb.

Sok soft skill tréning van: prezentálás, demózás, kommunikáció az ügyfelekkel, de a szoftverrel is sokat dolgozunk. Egyébként minden héten van valamilyen tréning, nem csak a soft skillek fejlesztésével, hanem karrierépítéssel vagy a termékkel kapcsolatban is.

A munkába is bekapcsolódnak a program résztvevői?

Persze, hamar bedobnak a mély vízbe: az első tréningek után gyakran már rákerülsz egy ügyfélprojektre, és például a Bayernek demózod a terméket – ez nagyon izgalmassá teszi a programot, és gyakorlat közben lehet gyorsan és látványosan tanulni, fejlődni.

Az ügyfélprojektek által – amik általában egytől hat hónapig tartanak – rengeteg embert is megismersz, akik sokszor nagyon magas pozíciójúak, és kihívást jelent egyszerre több senior emberrel hatékony munkakapcsolatot kialakítani. Nyilván ez stresszes is tud lenni, de az biztos, hogy egy percig sem unatkozol közben!

Szerinted milyen tulajdonság fontos ahhoz, hogy valaki jól érezze magát nálatok, és eredményes is legyen?

Szerintem a legfontosabb a bátorság: ne ijedj meg, ha valamit hirtelen nem tudsz – ez elő szokott fordulni. Ilyenkor szükség van talpraesettségre, hogy gyorsan fel tudd találni magad, hogy ezeket a helyzeteket meg tudd oldani, szükség van magabiztosságra a szociális interakciók terén, de rugalmasságra is: nem csak az utazások, hanem a hajtósabb hetek során is.

Milyen szakmai elvárások vannak nálatok?

A céghez kerülés több interjúkörből áll, nálam volt technikai jellegű, ami egy egyszerű feladat, ügyféligény megoldását jelenti a rendszerünkben – úgy, hogy korábban sosem használtad azt – majd prezentálnod kell. Ehhez nem szükséges programozói vagy konkrét technikai tudás, csak jó problémamegoldó készség és rátermettség, hiszen ezeken az interjúkon a folyékony angol mellett a soft skilleken van a hangsúly, mint szorgalom, kommunikáció, lelkesedés. A nyelvtudást illetően az angol kötelező, de azt jó szinten kell beszélned, illetve minden további nyelv magabiztos használata előnyt jelent. A kiválasztás többi része pedig sokkal inkább arra irányul, hogy beleillesz-e a csapatba, a vállalati környezetbe, és hasonlók.

Hogyan élted meg a covid miatti lezárásokat?

Mivel az utazás fontos motiváció számomra, ezért ennek hiányában egy kicsit nehezen.  De szerencsére most már bejárhatunk az irodába, van heti egy céges ebéd, lehet ismerkedni, illetve hetente szervezünk Veeva Csütörtököt, ami egy lazább hangulatú céges bulit jelent, ez most külső helyszínen zajlik.

Így, hogy sikeresen zártad a programot, és tanácsadói pozícióba kerültél, látod magad előtt a további karrierutadat?

A tanácsadói létrán vannak különböző fokok, de a tanácsadói pozícióból feljebb lépve is lehetsz projektmenedzser, team leader, illetve fokozatosan nagyobb jelentőségű és projekteket kaphatsz. Számomra több irány is elérhető, nem is feltétlenül feljebb-, inkább továbblépésként: akár termékmenedzsment, sales, stb. Ez azért is jó, mert több területen kipróbálva magad megtalálhatod azt, ami igazán neked való.

Én inkább a technikai vonalat szeretném csinálni, ez egyre komplexebb és fontosabb feladatokat jelent. Nyilván ezek elsőre gyakran tűnnek ijesztőnek, és természetesen mindenki hibázik néha, de a cég figyel arra, hogy fokozatosan tanuljunk bele a dolgokba.

Főleg az motivál, hogy látom magamon a fejlődést, tudom milyen voltam, mikor két éve ideérkeztem, hogyan kommunikáltam, mennyire voltam magabiztos – ezekben úgy gondolom, igazán sokat fejlődtem.

A cég egyébként lehetőséget ad arra, hogy az éves fizetésed 2%-át personal developmentre költsd: például prezentációs tréningre, nyelvtanfolyamra, programozói képzésre, én például könyveket vettem belőle.

Arra esetleg vissza tudsz emlékezni, milyenek voltak az első napjaid, heteid a cégnél?

Én éppen az „uborkaszezon” elején érkeztem, így viszonylag lassan indult be. Júliustól aztán át kellett vennem egy szabadságon lévő senior tanácsadó két projektjét is, amelyek azonnal be is robbantak, miközben a fél cég szintén szabadságon volt.

Ez valóban mély víz volt, és azonnal meg is értettem, miért mondják, hogy itt valóban van kihívás. Szerencsére a friss diplomás programban remek főnököm volt, aki sokat segített, és az érzéseinkre, mentális állapotunkra is odafigyelt – ez a segítségnyújtás egyébként a céges kultúránk egészére jellemző.

Hamar megtanultam, hogy tudni kell segítséget kérni, ha valami nem megy, és, hogy nem dől össze a világ, ha esetleg hibázok. A kezdeti nehézségek után már sikerült felülkerekedni ezen a szituáción, ami nagy sikerélményt adott.

Azta, szép kezdés! Mik azok a tanácsok, amiket adnál egy hozzátok jelentkező pályakezdőnek?

Először is: nem kell félni semmitől. Ha nem vagy türelmetlen, és sokat képzed magad, odafigyelsz saját magad szakmai fejlesztésedre, fokozatosan jönni fognak a lehetőségek. Az üzleti tanácsadó szféra tud durva is lenni, így mindenre fel kell készülni, és nem csak nálunk. De ha nem ijedsz meg a változatosságtól, a kihívásoktól, és szeretnél fejlődni, akkor a Veeva neked való! Én alapvetően is úgy gondolom, hogy az unalom rosszabb, mint a pörgés.