GE interju

„Sok olyan vezetőnk van, akik gyakornokként kezdtek nálunk” – Ismerd meg a JOB4me egyik kiállítóját, a GE Gas Power-t!

Mit adnak hozzá a világhoz a gázturbinák? Tényleg olyan messze van Budapesttől Veresegyház? Hogyan lehet valaki gyakornokból vezető ugyanannál a vállalatnál? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk Müller Barbarától, valamint azt is elárulja, recruiterként milyen tanácsokat ad a JOB4me-n részt vevő álláskeresőknek.

 

Interjúalany:

muller barbara ge

Müller Barbara, Talent Acquisition Partner

Kérlek, mesélj egy picit magadról és a munkakörödről az olvasóknak!

Müller Barbara vagyok, immár harmadik éve erősítem a GE csapatát. Budapesti irodánkban kezdtem, a GE Global Operations Centerében recruiterként, főként pénzügyi területeket támogatva. Tavaly márciusban váltottam a veresegyházi GE Gas Power gyárba.

Hogyan kerültél a GE-hez?

Számomra a GE mindig is „a vállalat” volt. Régen volt a cégnek egy GE Lightning nevű üzletága, ami korábban Tungsram néven volt ismert. A nagyszüleim a Tungsram újpesti gyárában dolgoztak több mint húsz évig, így a gyermekkoromat meghatározták az olyan történetek, amelyek oda kötődtek: például az amerikai felvásárlás, a Coca-Cola és a rágógumi megjelenése. A GE tehát mindig is ott motoszkált a fejemben, és 2018-ban jött a lehetőség, hogy csatlakozzak a céghez.

Jó döntésnek bizonyult?

Abszolút! Amit én különösen szeretek ebben az amerikai szemléletű kultúrában, az a nyitottság, rugalmasság, és a bizalom azt illetően, hogy a feladatok időben el lesznek végezve. Nagyon szeretem azt is, hogy a vezetők könnyen elérhetők, bármikor lehet beszélni velük, nincs és nem is érezhető merev, hierarchikus viszony, amin az open office iroda-berendezés is segít. A GE sokak számára egyfajta védőháló: gyakran előfordul, hogy munkatársaink váltanak, hogy új impulzusokat kapjanak, új tapasztalatokat szerezzenek, de mikor visszajönnek, mindig megemlítik, hogy hiányzott nekik ez az egyedülálló vállalati kultúra.

Jelenlegi pozíciódban, HR-esként hogyan tudod a leghatékonyabban támogatni a céget?

A veresegyházi GE Gas Power gyár jelenleg komoly felívelésben van: új gyárigazgatót neveztek ki, akivel nagyon jó irányba alakulnak a dolgok. Én leginkább úgy tudom segíteni a céget, hogy tehetséges, ügyes, jó szakembereket válogatok ki – nemcsak fiatalokat, mivel abszolút sokszínű csapatokban gondolkodunk.

Mit gondolsz, egy JOB4me típusú rendezvény hogyan tud ehhez hozzájárulni?

A tavalyi évben a covid miatt nagyon limitáltak voltak a lehetőségek, a cégek nem tudták magukat megmutatni. A JOB4me volt az első virtuális állásbörze, ahol ez sikerült, és nagyon jót tett a brand-nek: a munkakeresők láthatták, hogy vannak nálunk lehetőségek, nyitott pozíciók, bővülő területek.

Van olyan kollégátok, akit a JOB4me-n ismertetek meg?

Igen, pont most kezdett nálunk. Én nagyon büszke vagyok rá: egy női mérnökről beszélünk, aki a JOB4me-n még nem talált számára testhezálló, nyitott pozíciót, de mindenképpen szerettem volna behozni szervezetbe, így amint nyílt számára megfelelő pozíció, behívtuk interjúzni és fel is vettük.

Mi az, amit meg tudtatok mutatni magatokból a JOB4me-n?

Ha az ember meglát egy álláshirdetést, ami Veresegyházat jelöli meg a munkavégzés helyeként, hajlamos azonnal arra gondolni, hogy „úristen, hol van Veresegyház, mennyi oda az út”, és hasonlók – holott nincs vészes távolságra Budapesttől. A személyes beszélgetés és az ilyen rendezvények segítenek abban, hogy a települést közel hozzuk a munkakeresőkhöz. Úgy gondolom, a JOB4me a munkaerőpiac fellendítésében nagy szerepet játszott, hiánypótló rendezvény volt.

Hogyan segítitek az ingázókat, akik akár messzebbről is érkezhetnek, mint Budapest?

Sokan saját autóval járnak, őket kilométerenkénti benzintámogatással segítjük, nagy kültéri parkolónkban mindig van szabad hely – illetve akik egy helyről érkeznek, gyakran társulnak és jönnek egy kocsival. Szerencsés helyzetben vagyunk olyan szempontból, hogy reggelente, mikor az agglomerációból befelé jönnek tömegek, illetve este, amikor kifelé mennek, nekünk éppen ellentétes az irányunk, így nem igazán kerülünk dugóba.

Emellett több céges buszjáratunk van Budapestről és a környező településekről, melyek menetrendje a műszakokhoz és területekhez is igazodik. Támogatjuk a környezettudatos, bringázós munkatársakat, és a Volán járataival is könnyen megközelíthető a gyár.

Mi az a dolog, amit elsőként megfigyelsz, vagy ami a leghangsúlyosabb számodra recruiterként, mikor egy potenciális munkavállalóval beszélgetsz?

Elsősorban nem a hard skilleket (végzettség, tapasztalatok, stb.) szoktam nézni, bár természetesen azok is fontosak, hogy meglegyenek a szilárd alapok. Szerintem sok esetben a jelölt személyisége, ami igazán lényeges, hiszen a szakmai ismereteket meg lehet szerezni akár nálunk, a gyakorlatban is, azonban a motiváció, a tenni és tanulni akarás, talpraesettség olyan értékek, amelyek sokkal többet nyomnak a latba. Mivel nagy szervezet vagyunk, jól kell tudni priorizálni, sokfelé kell figyelni, párhuzamosan több dolgot futtatni. Ha valakit feldob ez a pörgés, az már egy jó alap arra, hogy jól érezze magát nálunk.

Hogyan lehet ezt megmutatni egy önéletrajzban?

Ez inkább az interjún derül ki, de az önéletrajzban akár a soft skilleknél, akár a rövid summaryben be lehet mutatni azt, hogy milyen dolgok érdekelnek. Fontos a jelölt motivációja: ha például érdekli, kik vagyunk és mit csinálunk, szeretne bekapcsolódni a közösségbe, nyitott a csapatmunkára, az jó kiindulás.

Inkább az idősebb vagy a fiatalabb generáció nyitott erre a kultúrára?

Nekünk fontos, hogy életkorilag is sokszínű közösségünk legyen, és, hogy a kiválasztás mentes legyen mindenféle előítélettől. A fiataloknak nyitottnak kell lenni az idősebbektől való tanulásra, a senioroknak pedig a fiatalabbak támogatására.

Ti hogyan csináljátok, egyesével nézitek végig az önéletrajzokat, vagy valamilyen keresőprogram segítségével, a kulcsszavak által szűrtök?

Mi egyesével nézzük végig az önéletrajzokat. Vannak olyan pozíciók, területek, amelyekre nagyon sok jelentkezés érkezik, itt százas nagyságrendről beszélünk, viszont vannak olyan specifikusabb tudást igénylő pozíciók is, ahol azért kevesebb, de szintén szép számmal. A cég azt is bónusszal honorálja, ha valamelyik kolléga ajánl valakit egy pozícióra, és a jelölt felvételre is kerül. Ez nagyon jól működik, a kollégák keresik ennek a lehetőségét.

Ha például én jelentkeznék hozzátok, mit tanácsolnál, hogyan készüljek fel, mire számíthatok nálatok egy állásinterjún?

Mivel a GE egy hatalmas cég számos üzletággal, ezért különösen egy külsős jelölt számára elsőre nehezen átlátható. Éppen ezért én úgy engedek jelölteket szakmai körös interjúra, hogy előtte lefolytatok velük egy telefonos beszélgetést, ahol nagyon sok információt átadok a GE-ről és a Power üzletágról. Ha a jelölt ezen az előszűrésen odafigyel, és az itt megszerzett tudást elviszi az interjúra, az már egy jó kiindulási alap: tudja, hogy milyen profilú, tevékenységű üzletághoz érkezik. Ez az előszűrés jól mutatja, hogy mennyire motivált, és mennyire figyel oda ezen a beszélgetésen. Mindig jó pont az is, ha a jelölt kérdez a vezetőktől: a kommunikációs skillek és soft skillek is olyanok, amiket már meg lehet mutatni egy interjún.

Hogyan küzdöttetek meg tavalytól kezdve az online kiválasztási folyamattal?

Ahogy említettem, én márciusban érkeztem a Power-be, majd két hét múlva beütött a covid. Új volt a gyár, új volt a terület, bár a csapatból már jó pár embert ismertem. Egy ilyen szokatlan környezetben kellett hirtelen átalakítanom a recruitment folyamatot. Előtte minden interjút személyesen tartottunk, mert fontos számunkra, hogy aki potenciálisan oda érkezik, annak átadjuk a miliőt, atmoszférát, ezt kellett online formára átszabnunk. Ez remekül sikerült, hamar tudtuk alkalmazkodni a kihíváshoz, amit az is segített, hogy erős az IT-infrastruktúránk.

Nálunk egyébként is az a mottó, hogy a GE-nél „csak a változás állandó”. Nagyon fontos, hogyan tud valaki időről időre alkalmazkodni a változásokhoz, a Covid mindenki számára nagy kihívást jelentett ebből a szempontból.

Van olyan dolog, amit nem igazán, vagy rosszul tudnak rólatok?

Ami engem még mindig nap mint nap lenyűgöz, az a mérnökeink kivételes szakértelme, elkötelezettsége, az innovatív technológiák, amiket használunk és a gázturbinák, amiket előállítunk, hogy áramot juttathassanak az emberekhez. Egy gázturbina előállítása és telepítése hosszú, összetett munka, de utána emberek százezreinek, millióinak biztosít elektromosáram-ellátást.

Amit még kiemelnék, az az, hogy nálunk a gyakornoki pozícióktól a senior pozíciókig tudunk szakmai előmenetelt, karrierutat kínálni. Nálunk már a gyakornokok is önálló és felelősségteljes feladatokat végeznek, amikből sokat tudnak tanulni: ott vannak a gyártásban, saját projekteket kapnak.

És van számukra feljebb is a cégen belül?

Természetesen! Jó látni, hogy sok olyan vezetőnk van, akik korábban gyakornokként kezdtek nálunk. Vannak vezetőképző programjaink is több területen, amelyek elvégzése után valamilyen középvezetői pozíciót kapnak az erre jelentkező, motivált, tehetséges és vezetői ambíciókkal bíró fiatalok. Olyanra is akad példa, aki ennek elvégzése után ma már egy 400-500 fős területet vezet. Ezeket a lehetőségeket is részletesen meg lehet majd ismerni az októberi JOB4me-n Virtuális Állásbörzén.

A GE Gas Power-rel készült korábbi interjúinkat itt és itt olvashatjátok!

 

Az interjút készítette: Bányai Nikoletta