Kollégium vagy albérlet?

A nyárnak lassan vége, már a felvételi ponthatárok is kikerültek, viszont még mindig nem tudod eldönteni, hogy kollégiumba menj, vagy inkább albérletet keress? Tudjuk, hogy nehéz a választás, főleg ha egyiket sem próbáltad még, ezért szeretnénk segíteni benne. Hoztunk pár támpontot, ami segíthet eldönteni, számodra melyik lesz a legmegfelelőbb választás.

A kollégium a bulik és társasági élet központja… vagy mégsem?

Minden kollégium más: mások a szabályok, az emberek, a körülmények. Sok tényezőtől függ – többek között tőled is -, hogy folyamatosan emberek és buli hangulat vesz körbe vagy sem.

Az sem mindegy, hogy melyik egyetem melyik kollégiumáról beszélünk, hiszen egy orvosi szakon valószínűleg kevesebb buliba fogsz belebotlani, mint például egy anglisztikán. De nézzünk bele mélyebben, mitől is jó vagy rossz a koleszos élet:

1) Először is, egy kollégiumban akarva akaratlanul is a szaktársaid fognak körül venni, talán még a szobatársaid is ők lesznek. Így készülhettek együtt a vizsgákra, elkérhetitek egymás jegyzeteit, majd közösen ünnepelhetitek meg a sikeres ZH eredményeket. Órarend és tanárválasztás esetén sem hátrány, ha van pár idősebb, tapasztaltabb ismerősöd a másik szobában, akik ismerik a tanárok többségét és el tudják mondani, melyik tárgyból kihez érdemes jelentkezni.

2) Sosem vagy egyedül, ami ugyanúgy lehet előny is, mint hátrány. Kincset érnek azok a hétvégék, mikor rajtad kívül mindenki hazautazik, és csak a tiéd a szoba. Ilyenkor azt csinálsz, ami csak jólesik! Felhívhatod magadhoz a haverokat egy ottalvós hétvégére, jöhet a család látogatóba, ugyanis nem kell félni, hogy nem lesz hely vagy zavarnák a többieket. „Szobabulit” is egyszerűbb így rendezni, csak az ezzel kapcsolatos házirendre figyelj, nehogy később baj legyen!

3) Ha szerencséd van, közvetlenül a kollégium mellett lesz a suli, ahova akár egy papucsban is átmehetsz elkérni egy igazolást vagy beülni egy kötelező előadásra. Fogsz is bőven kapni az irigykedő tekintetekből, sokan esőben, hidegben, előadás előtt 1 órával érkeznek, mert csak így jött a buszuk/vonatuk, amivel ráadásul 1 órát utaztak. Ők nem fognak vállon veregetni, ha télikabát nélkül, egy nyári papucsban látnak „átszambázni” 5 perccel kezdés előtt. 😛

4) A kollégiumok között rengeteg különbség van, nincsen két ugyanolyan. Vannak modernebb, felújított koleszok, és vannak olyanok, amikhez kb. az első világháború óta nem nyúltak :/. Ez sajnos lutri, melyiket fogod ki, de képeket általában találsz a honlapon, ami bemutatja a kollégiumot és a helyiségeket, szobákat.

5) Minden csoportos tanulás buliba fulladhat, persze csak ha nem egy komoly vizsga előtt álltok. Ha kialakult egy kolis csapat, akikkel együtt mentek mindenhova (bevásárolni, közös órákra), akkor minden ilyen találka egy társasági eseménnyel ér fel. A tanulás társaságban olykor hasznos is lehet, mivel mindig akad valaki, akitől tudsz kérdezni. 😀

Ha kollégista vagy, akkor részese vagy egy nagy és összetartó közösségnek, ahol mindenki segíti egymást a jobb eredmény érdekében!

 

Önállósodás, szabálymentes élet, saját döntések… Egy albérlet esetén ez mind garantált!

Az első döntéshozatal már azzal kezdődik – azon kívül, hogy milyen közel legyen a lakás az egyetemhez -, hogy egyedül vagy lakótárssal szeretnél lakni. Itt a lakótársra nem úgy kell gondolnod, mint egy koliban, általában nem egy szobán osztoztok (bár erre is van lehetőség).

Mindannyiótoknak megvan a saját külön kis privát szférája, ahova el tudtok vonulni, ha magányra van szükségetek. De egyedül is bérelhetsz lakást, akkor biztos, hogy senki nem fog megzavarni tanulás közben és neked sem kell alkalmazkodni a többiekhez. Na de lássuk a tényeket:

1) Egy albérletben többségében egyedül vagy. Ha lakótársaid vannak, akkor sem biztos, hogy sűrűn találkozol velük, mivel lehet más az órarendjük/munkaidejük, így vagy elkerülitek egymást, vagy egy hosszú nap után egyikőtöknek sem lesz kedve csevegni. Viszont minden kifogás nélkül elvonulhatsz a szobádba, és kipihenheted a napot, vagy készülhetsz az esti találkára a haverokkal.

2) Akkor és azt hívhatsz át magadhoz, akit csak szeretnél, kiváltképp, ha egyedül laksz. Rendezhetsz tanulós délutánt, egy random csajos/pasis hétvégét vagy házibulit, nem kell azt lesned, mikor mennek haza a többiek, hogy kicsit egyedül lehess a szobában. Nem kell figyelni az időre sem, hogy éjfélkor vagy hamarabb mindenki lelépjen, és a többiekre, hogy valaki épp tanulna. Csak érezd jól magad!

3) Fontos, hogy jó helyen nézz lakást, hogy ne kelljen sokat utazni az egyetemre, ahova gyakran be kell járnod, akár apróbb-cseprőbb ügyek miatt is. Ha kijjebb is esik, akkor a közlekedés legyen gyors és rugalmas, hogy, ha lekésel egy járatot, ne órák múlva jöjjön a következő. Ez rossz időben még fontosabb, hogy a fagyban, esőben ne kelljen sokat gyalogolnod.

4) Bármikor összehívhatod a csapatot magadhoz egy sörre, társasjátékra vagy tanulás céljából. Ha jó a hangulat, akkor ez utóbbi is könnyebben megy.

5) Ahány ház, annyi stílus. Vannak régimódiak és teljesen modern, full-extrán felszereltek is, ez rajtad áll, milyenben éreznéd jól magad, és mekkora összeget tudsz szánni a bérleti díjra. Nagy a választék, ettől nem kell tartani, és ha valami mégsem tetszik a lakásban, bármikor lecserélheted (persze a tulajjal előbb célszerű erről egyeztetni) vagy feldobhatod egy dísszel, képpel, kispárnával vagy szőnyeggel, amire éppen szükség van.

Törekedj arra, hogy a te személyiségedhez passzoljon a lakhelyed!

 

Ebben segítségedre lehet a cikkben leírt pontok átgondolása a mindennapi életre vetítve. Ne feledd, nincs rossz választás, mindkét lehetőségnek ugyanúgy megvannak az előnyös, mint a hátrányos oldalai.

Szerző: Balogh Brigitta