Citi_Frissdiplomas.hu

„Kritikusnak kell lenni és logikusan át kell tudni gondolni a dolgokat” – interjú a Citi munkatársával a vállalaton belüli karrierutakról

Érdekel a pénzügyi kockázatelemzési terület, de nem tudod, hogyan is néz ki ez a munkakör a mindennapokban? Milyen karrierlehetőségek vannak ezen a területen és hogyan tudunk elindulni pályakezdőként? Mindezekről a kérdésekről beszélgettünk Áncsán Dórával, a Citi treasury liquidity csapatának tagjával, aki azt is elmesélte, ő hogyan került a Citihez, milyen tapasztalatai vannak és milyen erősségeit tudja alkalmazni ezen a területen.

 

Interjúalanyunk:

AncsanDora_Frissdiplomas.hu

Áncsán Dóra, Balance Sheet Management Analyst, Citi

Kérlek, mesélj egy kicsit a munkádról! Mióta dolgozol a Citinél?

2017-ben fejeztem be az egyetemet, utána egy évig a TCS – Tata Consultancy Services-nél dolgoztam. Nagyon élveztem a pezsgő sokszínűséget, többféle nemzetiséggel találkoztam, ám közben hiányzott a szakmám, így kerültem a Citihez. Junior pozícióban kezdtem a product control csapatban, ahol kimutatásokat elemeztünk, megnéztük, honnan jönnek az eredmények, mik befolyásolják, milyen piaci mozgások vannak körülötte. Hamarosan jött egy lehetőség, ahol felvetették, hogy más területeket is megismerhetek egy program keretében.

Ez tulajdonképpen egy rotációs program volt, kaptunk egy saját mentort, megismerkedhettünk vezetőkkel, projektmunkákon dolgoztunk és különböző soft skill fejlesztési tréningeket is kaptunk. A program első felében még a saját pozíciómban voltam, csak kicsit más megközelítéssel végeztem a munkám, egészen pontosan a folyamatfejlesztés került előtérbe, erre volt egy kisebb projektem a csapaton belül. Volt lehetőségem személyesen találkozni a senior menedzsmenttel, a regionális CFO-val, a globális CFO-val, a saját részlegem menedzsereivel és rajtuk keresztül is bepillantást nyerhettem a vállalat működésébe. 2019 novemberében kerültem át egy másik részre, ahol jelenleg is vagyok, ez a treasury liquidity csapat, ahol a Citi londoni központú bróker vállalatának a likviditási kockázatát vizsgáljuk.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Napi szinten kapcsolatban állunk a londoni kollégákkal, segítünk nekik a döntéshozatalban, ha úgy látjuk a riportokból, hogy a vállalatnak szüksége lenne arra, hogy javítsa a pozícióját likviditási szempontból. Volt egy digitalizációval kapcsolatos projektem is ennél a csapatnál, automatizálni kellett bizonyos prezentációkat, amelyeket a londoni partnereknek szoktunk készíteni. Jól éreztem itt magam, nagyon érdekel a kockázatelemzési terület, jelenleg is itt dolgozom kicsit seniorabb pozícióban. Itt inkább az új tagok bevonását segítem és részt veszek az éves és havi zárásokban.

Hogy szokott kinézni egy munkanapod?

Napi szinten monitorozzuk, hogy a Citi pozíciója mennyire likvid és mik okozhatnak ebben változást,  beszélünk a traderekkel, hogy hogyan látják a saját pozíciójukat. A célunk, hogy egy fenntartható likviditásról tudjunk beszámolni a pénzügyi szabályozó szervek felé.

Úgy tűnhet, hogy ez egy férfias szakma, de a te karrierutad jó ellenpélda…

Ez inkább személyiségfüggő, de általánosságban véve a nők talán jobban szeretik a biztonságot, én magam is kockázatkerülő vagyok, és ez nem jön rosszul ebben a szakmában. Minden egyes döntéshez egyfajta kritikával kell állni és utána kell járni az okoknak. Sokszor szeretem feltenni a ’miért’ kérdéseket, mivel van egyfajta tudásvágyam, ami fontos ezen a területen.

Mi kell ahhoz, hogy valaki tudjon érvényesülni ebben a szakmában?

Kritikusnak kell lenni és logikusan át kell tudni gondolni a dolgokat, valamint jó, ha van kíváncsisága is az embernek. Ugyanakkor a precizitás is fontos a riportálás miatt, hiszen heti, havi és negyedéves jelentési kötelezettségünk van és el kell magyarázni, mi miért alakult egy bizonyos módon. Emellett sok csapattal tartjuk a kapcsolatot, ezért az is fontos, hogy lényegre törően kommunikáljunk és el tudjuk mondani, mit szeretnénk elérni, úgy, hogy azt a másik fél is megértse.

Melyik a kedvenc feladatod?

Inkább elemző típus vagyok, így az, ha megértem, az üzleti terület mit miért csinált. Szeretem megérteni, mi van a számok mögött.

Szerinted van olyan dolog, amiben erősebb lehet egy női vezető vagy koordinátor? Ha igen, miben?

Ha női vezetőre gondolok, az első dolog, ami eszembe jut, az empátia. Ez egy fontos alap sokféle döntéshelyzethez. Az empátia fontos, hogy hatékonyan tudjunk kommunikálni, ugyanis ha megértjük, kivel hogyan érdemes beszélni, akkor hatékonyabban átmennek az üzeneteink. A saját tapasztalatom az, hogy sokszor a csapatomat helyezem magam elé és próbálok objektív célokat kitűzni. Fontos számomra, hogy mindenki megértse a feladatát és mindenki egységesen viszonyuljon a dolgokhoz. Ha pedig felmerülnek kérdések, igyekszem tisztázni őket, mert ez hosszabb távon is segíti a működést. Ezenkívül, amit sok anyukánál észreveszek, az a multitasking, azaz, hogy sok dologra tudnak egyszerre figyelni. Szerintem ebben is határozottan jó játékosok a női vezetők.

Van olyan konkrét személy, akire felnézel?

Több személy is van a cégen belül, akikre felnézek, a saját közvetlen vezetőmre, illetve a londoni csapatból is vannak seniorok, akikre szintén. A közvetlen vezetőmben van egy adag határozottság és szakmai kíváncsiság is, így mi is több energiát fektetünk bizonyos részletek elemzésébe. A másik példaképem Londonban van, ő vezeti a digitalizációt a treasury részlegen. Ő is viszonylag új kolléga – pár éve érkezett -, de elég hamar átlátta a struktúrát, rendelkezik rendszerszemlélettel, ami nagyon fontos nálunk. Kedvelem a megközelítését, mert olyan módon teszi fel a kérdéseket, amikor fejlesztésről van szó, hogy engem mint munkavállalót is elgondolkodtat, hogyan lehetne jobban csinálni dolgokat. Mondhatni, inspirál a mindennapokban.

Mik a közeljövőbeli szakmai céljaid?

Úgy látom, van néhány új folyamat, amit véleményem szerint tudnánk jobban standardizálni, ezeknek a fejlesztésén dolgoznék többet. Ha viszont általánosságban gondolkodom, akkor a tipikus karrierút a business analyst irány. De el tudom képzelni magam Londonban is, egy kisebb csapatban seniorabb pozícióban, ám ez még nem teljesen kiforrott. Azt is támogatják a Citinél, hogy diverzifikáltabb legyen a tapasztalatunk, mert így különböző nézőpontokat tudunk megmutatni, jobban átlátjuk a vállalat működését és hatékonyabb döntéseket tudunk hozni.

Ha újrakezdhetnéd a karriered, van valami, amit másképp csinálnál?

Nem hiszem, ezt így érzem kereknek. A jelenlegi helyemen jól érzem magam és kellettek azok a lépések, amiknek köszönhetően ide kerültem. Különösen sokat segített a rotációs program, mivel beleláttam egy másik részleg működésébe is, és nem csak munka-, hanem baráti kapcsolataim is kialakultak. Összességében elégedett vagyok a jelenlegi karrierívvel, amin járok.

Mit javasolnál annak, aki most pályakezdő?

Két fontos dolgot mindenképpen: az egyik, hogy nekem nagyon hasznos volt, hogy megismerhettem a vállalat több területét, így úgy gondolom, minél több részt lát valaki, annál könnyebben rájöhet, melyik érdekli. Ebben segít az említett programunk, illetve a mentoraink is, akik különböző területekről jönnek. A másik fontos dolog, ha van kapcsolatunk senior munkatársakkal. Talán ezen változtattam volna: többet beszélgettem volna proaktívabban vezetőkkel, mert egyébként nagyon nyitottak, érdekli őket a munkavállalók jövőképe. Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy nekem is volt mentorom és jó, ha ez egy pályakezdőnek is megvan. Emellett javaslom a kapcsolatépítést, mindig jó, ha tudsz beszélni másokkal. Nálunk bármelyik vezető nyitott konzultációra, vannak is időpontok náluk, amiket lehet foglalni.

Tehát bárkihez el lehet menni konzultációra?

A részlegvezetőhöz biztosan, másokhoz pedig időszakosan van lehetőség. Ám spontán is létrejöhet ez a kapcsolat. Ha kialakul egy bizonyos mentor-mentorált kapcsolat, az elég inspiráló tud lenni.

Jelenleg is fut a program, amit említettél?

Én még a pilot programban vettem részt, ami fejlesztési program volt junioroknak, akik ebből kikerülve egy senior pozícióba jelentkezhettek és minden résztvevőhöz allokáltak egy mentort. A programba most is lehet jelentkezni, nyár közepén indul és jó szívvel javaslom mindenkinek.

Hogyan tud valaki csatlakozni hozzátok, ha megjött a kedve?

karrieroldalon, illetve a Citi globális LinkedIn profilján minden aktuális nyitott pozíciónk elérhető jelentkezésre. Az említett Finance Graduate Programba pedig itt lehet jelentkezni.