bosch

Fejlődés, felelősség, flexibilitás – a Bosch egy gyakornok szemével

A Bosch cégnév hallatán legtöbben mérnöki lehetőségekre asszociálunk, ám a műszaki világon kívül is terem babér a gyakornokoknak. Ezt igazolja Kántor Bence is, aki már lassan két éve kommunikációs gyakornok a cégnél. Ez idő alatt rengeteg tanulságos (és néha vicces) sztorit gyűjtött, amit örömmel osztott meg velünk. Ha kacérkodsz a kommunikációs pályával, vagy csupán szeretnél betekintést nyerni a cég működésébe, olvass tovább! 🙂

Interjúalanyunk:

Kántor Bence, kommunikációs gyakornok – Bosch

bosch

Két éve vagy gyakornok a cégnél… Nem semmi. Ennyire megtaláltad a helyed?

Szeretem a flexibilitást, és a Bosch-nál nagyon sokféle feladatban kipróbálhattam magam. Fél évig employer branding események szervezésében vettem részt, majd amikor megalakult a belső kommunikációs csapat, én is részese lettem. Ez a terület mindig is jobban vonzott, hiszen így közelebb kerülhetek a kollégákhoz, az employer branding események pedig ugyebár külső érdeklődőknek szólnak.

Mik tartoznak most a feladataid közé?

Elég átfogó szerepköröm van. A belső kommunikációs csapat a budapesti telephely négyezer dolgozójának kommunikál, ebből veszek ki elég nagy részt. Én írom a nekik szóló e-maileket, értesítem őket a belső rendezvényekről, például a diversity és jubileumi eseményekről, valamint a céges karácsonyról. Ezek szervezésében is részt veszek, nemcsak operatív szinten, hanem szerencsére a gondolataimra is kíváncsiak.

Akkor jól gondolom, hiányzik a rendezvények pezsgése?

Március óta home office-ban vagyunk, nyáron volt egy kisebb visszatérés, de nagyon figyel a cég, hogy megóvja az alkalmazottjait. Szerintem elég jól alkalmazkodott a vállalat, a policy szerint a gyakornokoknak nem jár home office, sőt, az elején még laptoppal sem rendelkeztem, mert nem volt rá szükség. Március óta mi gyakornokok is átállhattunk. Rendezvények terén valóban nehéz, hogy mindent online kell megvalósítanunk. Úgy gondolom, hogy ennek ellenére egész jókat alkottunk, Teams játékokon keresztül például tök jól be lehetett vonni a kollégákat. A JOB4me, Virtuális Állásbörzén is részt vettünk ősszel a mentorommal, rám bízták a dizájnt és a telephelyek álláshirdetéseinek összegyűjtését.

Mi volt az a feladat, ami nem lett a szíved csücske?

Olyan feladatot szerencsére sosem bíznak rám, amit utálok. 🙂 A gyakornokokat is teljes értékű munkavállalóként kezelik a cégnél, ami azt jelenti, hogy nemcsak lepattantó feladatokat kapok, hanem nagyobb projektekbe is bevonnak. Ami kevésbé tartozik a kedvenceim közé, az a belső videók szövegének fordítása angolról magyarra. A COVID kapcsán rengeteg ilyen anyagot készítettünk, hogy összetartsuk a csapatot. Mivel sok a külföldi kolléga, ezeket mindig két nyelven kell elkészítenünk. Ha a központtól jön egy anyag, azt gyorsan kell kommunikálni, általában csupán 1-2 napunk van rá. De így legalább fenntartom a nyelvtudásomat, pláne, hogy most élőben nem tudok kommunikálni angolul. Legépelni és lefordítani akár csak egy 15 perces videót is nagy munka.

Akkor nyelvtudás nélkül nem is érdemes jelentkezni a céghez?

Már a telefonos interjú során előkerül az angol. Ez az én esetemben vicces volt, mert éppen költözés közben hívtak, hogy van-e egy kis időm beszélni. Mondtam is, hogy van 10 percem, de lehet, hogy nem leszek a legösszeszedettebb, mert azon gondolkozom, mit hová pakoljak. Van nyelvvizsgám, de ezt nem tartom abszolút mérvadónak a mai világban, hiszen ismerek olyan embert, akinek felsőfokúja van, de évek óta nem használta nyelvtudását, és olyat is, akinek nincs nyelvvizsgája, mégis perfektül beszél. Itt sem igazán ez, hanem a telefonos interjú döntötte el, hogy alkalmas-e a nyelvtudásom, illetve a gyakorlat: mivel minden meetinget angolul tartunk, és a kommunikáció angolul és magyarul egyaránt folyik.

Mindenképpen a Bosch-hoz akartál kerülni, vagy jelentkeztél más cégekhez is?

Igen, eleinte nem a diplomámnak megfelelően helyezkedtem el. A hobbim miatt – kutyakiállításokra járok – sokat utaztam repülővel, érdekelt a repülés világa, és eleinte a repülőtéren dolgoztam. Később azonban a kíváncsiság mellett fontos szempont lett számomra, hogy szakmailag is fejlődjek. Eredetileg 4-5 multihoz adtam be a jelentkezésem, ebből két cég keresett meg interjú ügyében. A Bosch interjúja nagy meglepetést okozott számomra: az egész csapat bent volt, viszont a pozitív hangulat meggyőző volt, és a szokatlan helyzet ellenére sem éreztem kellemetlennek az interjút. A Bosch irodai környezete ugyancsak jobban tetszett, a pontot az i-re pedig a gyors és hiánytalan kommunikáció tette fel. A célom eleinte az volt, hogy minél több területet megismerjek – erre pedig a Bosch teljesen alkalmasnak bizonyult.

 

 

Mi volt a leginkább váratlan, érdekes vagy vicces momentum az állásinterjún?

Amikor negatívumot kellett magamról mondanom, azt említettem, hogy nem vagyok korán kelő típus – de ezen igyekszem változtatni, ha szükséges. Az interjún bent ülő későbbi munkatársam erre annyit mondott: „ez sosem fog változni”. Először megijedtem, hogy elrontottam az interjút, de később kiderült, hogy támogatóan állnak ehhez a meglehetősen sok munkatársunkat érintő problémához. 🙂

Mennyire zajlott gyorsan, vagy volt nehéz a beilleszkedés?

Az első hetek meghatározók voltak. Két hétig betanítás zajlott, de több hétre volt szükség ahhoz, hogy a cég részeinek, a különböző csapatoknak és területeknek a működését átlássam. Ezekben a hetekben inkább könnyebb feladatokat kaptam, amik segítették skilljeim csiszolódását és azt, hogy megszokjam a munkahelyet. Azóta felelősségteljesebb feladatokat bíznak rám, ami jól esik, mivel érzem, hogy kialakult felém a bizalom.

Hogyan látod összességében a gyakornoki programokat?

A multinál végzett gyakornoki program legnagyobb előnye szerintem, hogy nagyon sokat lehet tanulni a konkrét feladatok által. Mivel a cégek gyakorlatilag saját utánpótlásukat igyekeznek kinevelni, így az elsajátított tudás valóban elérhetővé teszi az olyan állásokat, amelyekre a cégek általában több tapasztalattal rendelkező munkavállalót keresnének. Úgy gondolom, hogy fél évnél rövidebb gyakornoki programoknak nincs igazán értelme, hiszen ennyi időre van szükség, hogy valóban beilleszkedj a cég kultúrájába.

A Bosch gyakornoki programja időmenedzsment szempontjából is jól kezelhető: mind az egyetem, mind a szabadidő jól összeegyeztethető vele, és a csapat és a cég is meglehetősen rugalmas. Úgy gondolom azonban, érdemes lenne a cégeknek sokkal inkább közösséget építeni a gyakornokok körében, illetve több területen előrelépésnek tartanám, ha külföldi diákok felé is nyitnának. Előremutatónak tartom azt, hogy a Boschnál területtől függetlenül egységes a gyakornokok bére. A kezdőfizetés némileg magasabb az átlagosnál, a későbbiekben viszont a senior gyakornok státuszba lépéssel már abszolút kielégítő fizetés érhető el.

 

Milyen attitűd, hozzáállás, képességek szükségesek ahhoz, hogy egy ilyen céges kultúrába jól integrálódni tudjon valaki?

Budapesti telephelyünkön fiatalos a közeg, így nyitottak az innovációra, új ötletekre, talán ez a leginkább meghatározó. Fontos a nyitottság, a jó alkalmazkodás a cég kultúrájához, a munkamorál – és persze a tudás. Az online térben és az ehhez kapcsolódó skillekben látom a legnagyobb fejlődési lehetőséget, szerintem, ha az online platformok kezelésébe valaki ma beletanul, a jövőben rendkívül sokat fog tudni majd profitálni belőle.

Gyakornoki munkád mellett végzős hallgató vagy, mik a rövid- és hosszú távú terveid?

A rövidtávú célom a diploma megszerzése, ezt követően pedig szeretnék a Boschnál főállásban elhelyezkedni. Szeretném folytatni azt a munkát, amit gyakornokként elkezdtem: az általunk az alapoktól fejlesztett belső kommunikáció továbbépítését. Úgy érzem, a multiknál kevesebb felelősség hárul egy-egy kollégára, kisebb területekért felelősek – én viszont szeretnék idővel több felelősséget, átfogóbb, vezetői feladatkört kapni. Ha ez nem valósulna meg, akkor inkább egy kisebb cégnél tudom magam elképzelni egy ilyen pozícióban.

Ha valaki az interjú hatására kedvet kapna ahhoz, hogy a Bosch-hoz jelentkezzen, hol teheti ezt meg?

A járvány miatt online térben zajlik a gyakornokok és a munkavállalók toborzása, amíg ez nem változik, addig elsősorban a Bosch karrieroldalát ajánlom, de az online állásbörzéken is megtalálhatók vagyunk.

Mit tanácsolsz azoknak, akik jelentkeznek?

Hogy adják önmagukat. Ha bemész egy állásinterjúra, ne akarj mást mutatni, mint amilyen valóban vagy: nem kell, hogy mindenki elfogadjon, viszont nagyon fontos, hogy rögtön az elején kiderüljön, egy hullámhosszon leszel-e munkatársaiddal. Fontos, hogy olyan állást válassz, amit tényleg szeretni fogsz, ne csupán dolgozni akarj valahol – ha viszont megtaláltad ezt, akkor küzdj érte!

 

Több kulisszák mögötti tartalomra vágysz? Ezek a cégek is betekintést adtak gyakornoki programjukba!