gyakornok

„Büszkék vagyunk arra, hogy gyárunkból a mai napig nem kerül semmi hulladéklerakókba” – Interjú a P&G első ’Zero waste’ gyárával Csömörön

Érdekel, milyen lehet olyan világszínvonalú márkákon dolgozni, mint az Always®, Naturella®, Discreet® vagy a Tampax®? A P&G csömöri gyárába jellemzően termelési, gyártási területre keresnek tehetséges mérnök hallgatókat folyamatmérnök gyakornoki és logisztikai gyakornoki pozíciókba. Cseh Noémit, a P&G csömöri gyárának Talent Acquisition Specialistjét faggattuk a női termékek piacának sajátosságairól és a gyakornoki lehetőségekről.

Interjúalanyunk:
Cseh Noémi, Talent Acquisition Specialist –
Procter&Gamble Csömör

pg_csomor

Mit érdemes tudni a gyárról?

A P&G legnagyobb női higiéniai termékeket előállító, már 30 éve Budapest határában, Csömörön található gyáregységében közel 900 embert foglalkoztatunk. Gyárunk világszínvonalú technológiát képviselő automatizált gyártósorokkal üzemel, ahol mérnökeink és technikusaink dinamikus csapatként mindennap azon dolgoznak, hogy kiváló minőségű Always®, Naturella®, Discreet®, Tampax® termékeink által emberek millióinak életére legyünk pozitív hatással.

Milyen heti óraszámban számítotok a gyakornokokra? Jellemző a szezonalitás ebben az iparágban?

Gyakornoki programjaink alapvetően rugalmas időbeosztásúak. Ez azt jelenti, hogy a sikeres felvételi folyamatot követően mindig egyénileg egyeztetünk jelentkezőinkkel. Általában 6-12 hónapig tartó gyakornoki programjaink vannak, teljes- vagy részmunkaidővel. Heti óraszámot tekintve 24-40 óra között dolgoznak a gyakornokaink, szintén előzetes megállapodás alapján, melyet a megpályázott munkakörhöz kapcsolódó üzleti igényekre és a jelölt preferenciáira alapozunk.

Szezonalitás minden termék esetében más és más, gyárunk hétfőtől vasárnapig 0-24-ben működik többféle műszakrenddel, hogy a piaci igényeket mindig a megfelelő időben, a megfelelő mennyiségben tudja ellátni kiváló minőségű termékeinkkel. Több millió betétet, tampont állítunk elő nap, mint nap, amelyeket a világ számos pontjára szállítunk, és célunk, hogy termékeink által emberek millióinak életére legyünk pozítiv hatással. Ebből adódóan kifejezetten nyári gyakornoki programunk nincsen, gyakornoki programjaink kezdési dátuma és időtartama eltérő lehet.

Aktuálisan nyitott pozícióink mindig a pgcareers.com honlapon érhetőek el, amelyeket folyamatosan frissítünk az üzleti igények alapján. Így esetleg, ha valaki elsőre nem talál számára kedvező pozíciót, van lehetősége hírlevél feliratkozásra is az oldalon keresztül.

Van még olyan fontosabb sajátosság az iparággal kapcsolatban, amit említenél?

A csömöri gyáregységben tisztasági-, vékony- és vastagbetétek, tamponok gyártása zajlik különböző technológiákkal. Vállalatunk számára kiemelten fontos a fenntarthatóság és az ökológiai lábnyomunk csökkentése. A világ P&G gyárai közül a csömöri volt az első, amely úgynevezett ‘Zero waste’ gyárként kezdett üzemelni. Büszkék vagyunk arra, hogy gyárunkból a mai napig nem kerül ki semmi hulladéklerakókba. A gyártás során keletkező selejtet és minden egyéb, nem veszélyes hulladékot feldolgozunk és újrahasznosítunk. Veszélyes hulladékainkat pedig oly módon semmisítjük meg, hogy az ne terhelje környezetünket. ‘Zero waste’ stratégiánk mellett pedig folyamatosan törekszünk arra, hogy egyre több termékünk csomagolására használjunk újrahasznosított anyagokat.

Hiszünk abban, hogy megtalálhatóak azok az apró dolgok, amelyekkel az élet valóban jobbá tehető – most és a jövő generációi számára is. Így a P&G-nél a fejlesztés nem csupán a termékeink lehető legjobbá tételét jelenti, hanem az élet javítását is.

Mit tartasz a gyakornoki programotok legnagyobb előnyének? Mi az, amin fejlesztenél?

A hallgatók rugalmasan tudnak dolgozni az órarendjükhöz alkalmazkodva, amellett, hogy valós problémákon, projekteken dolgoznak már az első naptól kezdve, amelyek hatással vannak az üzleti eredményeinkre. Ilyen módon a nálunk dolgozó gyakornokoknak a felelősségük is nagyobb más gyakornoki pozíciókhoz képest, ami természetesen a kompenzációs csomagban is megmutatkozik.

Jelenleg korlátozott számban és területen tudunk gyakornokokat foglalkoztatni, szeretnénk a jövőben bővíteni a gyakornoki lehetőségeket.

A női higiéniai termékek kapcsán felmerült bennem a kérdés, milyen arányban dolgoznak nők-férfiak a gyárban? Milyen a női vezetők aránya?

A P&G kiemelt figyelmet fordít az egyenlőség és befogadás megvalósítására a mindennapokban. Nem részesítünk megkülönböztetett bánásmódban senkit faji és vallási hovatartozás, nemi identitás, szexuális irányultság, kor, családi állapot vagy rokkantsági státusz alapján.

Jelenleg 22,5% a női munkavállalók aránya a csömöri gyáregységben. A vezetőket tekintve a női vezetők aránya ennél magasabb, 32,6%.

A P&G-nél elkötelezettek vagyunk egy olyan kultúra megteremtése mellett, ahol mindenki egyenlőnek tekinti a másikat, és önmagát adhatja a munkahelyen. Ezért az egyik legfontosabb cél az egyenlő arányú részvétel a vállalat minden területén. Vállalatunk és márkáink befolyására építő programjainkon keresztül segítünk lehetővé tenni a nemek közötti egyenlőséget.

Mindebben cégkultúránk ösztönző és támogató. Az egyenlőség és befogadás elve a mindennapok gyakorlatában mutatkozik meg, és esélyegyenlőséget biztosít minden munkavállalónak, így a nőknek is, akik számára bármely munkakör betölthető a P&G-n belül.

Milyen karrierutak elérhetők a cégnél egy gyakornok számára?

Kezdetektől fogva törekvésünk a Nagy Teljesítményű Szervezet létrehozása, amely a tradicionális hierarchizált szervezetekkel szemben a dolgozók képességeinek minél teljesebb kiaknázására törekszik, a döntések lehető legalacsonyabb szinten történő meghozásával és a dolgozók legszélesebb körű bevonásával.

Gyárunk dolgozóit nagyra értékeljük és szakértelmükbe fektetünk, a legkitűnőbb embereket alkalmazzuk és toborozzuk. Szervezetünket belülről építjük, dolgozóinkat kizárólag a teljesítményértékelés és az üzleti eredményeinkre mért hatásuk figyelembevételével léptetjük elő és jutalmazzuk.

Munkatársaink bizonyos időközönként területet váltanak, hogy szélesítsék a tudásukat, és újabb területeken tudják fejleszteni magukat. Ha a karrierfejlődést vesszük figyelembe, akkor a gyakornokaink folyamatmérnökként, majd pedig vezetői pozícióban folytathatják a pályafutásukat a fejlődésüknek és az üzleti igényeknek megfelelően. Jellemző, hogy a nálunk dolgozó kollégák több márka gyártási folyamatával is megismerkednek a pályafutásuk során, de egyéb területekre is rotálódhatnak, mint például a logisztika vagy akár a HR.

Mennyire kerül kapcsolatba egy gyakornok a különböző társosztályokkal? Közel 900 főt foglalkoztattok. Ebből hány fővel kell napi-heti szinten kapcsolatot tartania?

Alapvetően a saját szervezeti egységén belül kell a gyakornokoknak együttműködniük a kollégákkal. Ez a gyakorlatban 15-20 főt jelent. Ezen túlmutatóan nagyon gyakran együtt kell dolgozniuk társosztályokkal, mint például a minőségbiztosítási osztály, a raktár, stb. A konkrét feladatától függően további 10-20 fővel is kapcsolatba kerülhet a nálunk dolgozó gyakornok kolléga.

Hogy néz ki egy gyakornok első 3 hónapja a cégnél? Mikortól van lehetőség nagyobb projektekbe bekapcsolódni?

Aki csatlakozik hozzánk, már az első naptól kezdve részesévé válhat az innovatív és felelősségteljes munkafolyamatainknak, amelyek vezető márkáink előállításához elengedhetetlenek.

Az első néhány hét ismerkedéssel, a szervezet működésének megértésével, valamint a konkrét feladatokba történő betanulással telik. Ezt követően egy olyan projektfeladatot kapnak gyakornokaink, amelyért teljeskörűen ők fognak felelni. A projektek elsősorban a veszteségcsökkentés, költségmegtakarítás, folyamategyszerűsítés, optimalizálás témakörökre épülnek.

Időről időre áttekintjük a projekt haladását és az elért eredményeket. Ehhez természetesen minden szükséges támogatást megkapnak a közvetlen vezetőiktől, valamint kérhetnek segítséget munkatársaiktól is. A gyakornoki program végén pedig egy prezentáció keretében tudják bemutatni projektjüket, az elért vagy a várt eredményeket felsővezetőink számára.

Milyen feltételekkel jelentkezhet valaki hozzátok gyakornoknak?

A P&G számára dolgozói és márkái jelentik sikerének titkát, illetve az a kultúra, amelyet alapértékeink határoznak meg. A vezetői képesség, a tulajdonosi szemlélet, a tisztesség, a győzni akarás és a bizalom különös szerepet játszanak mindennapjainkban. Ezt az értékrendet keressük leendő kollégáinkban is.

Nyitott gyakornoki pozícióinkra utolsó éves műszaki, mérnöki tanulmányokat folytató, vagy mérnöki diplomával rendelkező pályakezdők jelentkezését várjuk. Gyakornokaink és munkatársaink tanulmányi háttere nagyon változatos, egyaránt vannak nálunk biomérnök, gépészmérnök, vegyészmérnök, villamosmérnök és műszaki menedzser területekről.

Mind teljes-, mind részmunkaidőben tudjuk fogadni az egyetemista hallgatókat, valamint frissdiplomásokat jellemzően 10-12 hónapos gyakornoki program keretein belül. A P&G-nél a jövő vezetőit keressük és fejlesztjük. Dinamikus, rugalmas, gyorsan döntő, analitkus gondolkodású, jó kommunikációs és problémamegoldó készséggel, valamint csapatvezetői ambíciókkal rendelkező jelentkezőket keresünk, akik fejlődni és tanulni szeretnének egy multinacionális vállalati környezetben. Éppen ezért a kommunikációs szintű angol nyelvtudás elengedhetetlen.

A kiválasztás része egy online logikai és interaktív teszt. Mit jelent ez a gyakorlatban, és mire figyeltek az eredmények kiértékelésekor?

Kiválasztási folyamatunk során azokat a rátermett pályakezdőket keressük, akik könnyedén tudnak azonosulni a vállalat Célkitűzésével, Értékeivel és Alapelveivel, ezáltal beleillenek a vállalati kultúrába és hosszútávon sikeresek lesznek a cégnél.

A kiválasztási folyamat során a vállalat saját szempontrendszerét alkalmazzuk, amely alapján jelöltjeink vállalatunkon belüli, hosszútávú sikerességének lehetőségét mérjük fel. Kiválasztási rendszerünk tehát ezekhez a kritériumokhoz való illeszkedésről, és nem az egyénről szól. Éppen ezért gyakornoki pozícióink esetében a felvételi folyamat és a kiválasztási szempontok megegyeznek a teljes munkaidős pozíciókéval.

A kiválasztási folyamatunkhoz kapcsolódó részletes leírást, tudnivalókat jelentkezőink elérhetik a központi karrieroldalunkon, amelyről jelentkezni tudnak a kiválasztott pozícióra regisztrációt követően (www.pgcareers.com).

Ha a cég életét egy filmcímmel kéne illetned, mit mondanál?

A termékeinket nap mint nap használó emberek ugyanolyan sokszínűek, mint a világunk. Minél inkább figyelünk rájuk, annál jobban megérthetjük az igényeiket. Nem másról van szó, mint megfelelni az elvárásoknak. Az elfogadás az, ahol még többet adunk. Arra bátorítjuk a dolgozóinkat, hogy mindennap legyenek önmaguk, legyenek egyediek, és hozzák ki a legtöbbet egymásból. Ha ugyanis minden képességet kihasználunk, és minden véleményt meghallgatunk, pozitív változások történhetnek. Az egyedi látásmódok, hagyományok és tapasztalatok pedig erősebbé tesznek minket.

Ebből adódóan mi két saját rövidfilmet említenénk, amelyek a P&G értékrendjét és szerepvállalását leginkább jellemzik az egyenlőség és befogadás megteremtésében.

#LeadWithLove

#WeSeeEqual