fejlesztői

Így szerezz fejlesztői tapasztalatot akár az egyetem alatt! (+Tippek, hogy kitűnj a jelentkezők közül!)

Hogyan szerezzek tapasztalatot tapasztalat nélkül?” Ismerős a dilemma? Az egyetemről frissen kikerült IT-sként könnyen szembesülhetsz azzal, hogy a legtöbb munkavállalót kereső cég tapasztalattal rendelkező fejlesztőket keres. Megmutatom, hogyan növeld az esélyeidet, és mire figyelj oda első munkahelyed keresésekor! Parti Adrienn (Recruitment Manager, Recruby) vendégcikkét olvashatod.

 Mi zajlik most a munkaerőpiacon?

A kialakult gazdasági válság hatására sok beruházást fogtak vissza, vagy sokan leépítésekre is kényszerültek. A munkavállalók emellett óvatossá váltak, kevésbé nyitottak a megkeresésekre, vagy ajánlatokat is kisebb arányban fogadnak el. Ugyan álláskereső munkavállalókból jóval többen lettek a piacon, de többségében a pályakezdő, vagy mindeddig alulteljesítő munkavállalók váltak elérhetővé. A továbbra is jól teljesítő, vagy fejlődő cégek a korábbi munkaerőhiány után minőségi cserékbe kezdtek, és az új felvételek során is jobban megfontolják, hogy kiknek adnak ajánlatot.

Mit tehetsz, hogy növeld az esélyeidet? Szerezz tapasztalatot!

Tapasztalatot nem csak bejelentett, teljes állású munkával szerezhetsz, és a haladó szellemű foglalkoztatók nem is csak ezt keresik. A munkáltatók, legyen szó szakmai vezetőről, vagy egy jól képzett HR-ről, az alábbi részletekre is figyelnek:

 

  • Egyetemi projektmunkák, házi feladatok, szakdolgozat

Az egyetem elvégzése során nagyon sok otthoni projektmunkát kell fejlesztened, illetve a szakdolgozat során is a legtöbb végzősnek saját fejlesztési munkát kell készíteni, melyeket érdemes feltüntetni a szakmai önéletrajzban.

 

  • Szakmai közösségek

Csatlakozz szakmai közösségi fórumokhoz már az egyetem alatt!  Regisztrálj a GitHub.com-ra és a codersrank.io-ra! Ezeken a platformokon a fejlesztők meg tudják osztani egymás között kódjaikat, és így ötleteket is szerezhetnek egymástól. Erre a szakmai fórumra feltöltheted a már elkészült egyszerűbb, vagy részfejlesztéseidet is, hiszen ezek már referenciaként szolgálnak az álláskeresés során. A HR-en kívül meg fogja nézni még az önéletrajzot a szakmai vezető is, aki megnézi a GitHub profilodat is, ezért ezt érdemes már az önéletrajzodban, vagy LinkedInen is feltüntetni.

 

  • Kurzusok, továbbképzések

Az egyetemi órák segítenek elsajátítani a szükséges elméleti tudást, emellett némi gyakorlatot is adnak, de az új trendeket nem feltétlenül az iskolapadban fogod megtanulni. Szabadidődben online, vagy offline kurzusokon is képezd magad, és lehetőleg ezekről szerezz tanúsítványokat. Ezek az önéletrajzban hasznosak lehetnek, hisz mutatják az elkötelezettségedet.

1. Udemy – A legismertebb online platform, ahol 100 000 különböző kurzus közül tudsz választani. Ez egy open source platform, ami azt jelenti, hogy bárkinek engedélyezik a kurzusok indítását. Ennek előnye, hogy az emberek megoszthatják egymással a szakértelmüket, sok PHD-s hallagtó egyben oktató is, hátránya viszont, hogy a neves múlttal rendelkező oktatók, egyetemi tanárok a presztízsük megtartása érdekében kevesebb oktatást kínálnak itt. Érdemes folyamatosan figyelni, mert rendszeresen vannak akciók a különböző képzésekre, így korrekt áron juthatsz hasznos ismeretekhez.

2. Edx.org – Sok neves egyetem tesz elérhetővé ingyen oktatási anyagokat, amiket az Edx.org-re töltenek fel. Azonban ha mélyebb ismeretre szeretnél szert tenni, akkor itt is fizetősek lesznek a kurzusok, cserébe tanulhatunk harvardi professzoroktól és hasonlóan neves intézmények oktatóitól is. Tematikusan vannak felsorolva a fejlesztési területek és ki tudod választani a szintednek és érdeklődési körödnek megfelelőt.

3. Coursera – Az elméleti oktatás mellett a gyakorlati példákra is nagy hangsúlyt fektet. Amennyiben bizonyítványt is szeretnél szerezni a kurzus sikeres elvégzéséről, minden esetben fizetni kell. Ezek általában 49 dollárba kerülnek, de vannak olcsóbbak, vagy drágábbak is. A Coursera talán egy picit előrébb tart a konkurens oldalakhoz képest, itt már egy-két magyar nyelvű nemzetközi képzés is megtalálható, ez köszönhető a saját fordító felületének, ahol önkéntesek fordítják le az anyagokat a saját nyelvükre.

 

  • Szakmai minősítések

A legtöbb programozói iskola is kínál online, vagy offline képzéseket, melyek sokszor garantálnak munkát a sikeres végzés után. A legnépszerűbbek a Codecool, a GreenFox, vagy a Codeberry képzései, de sok kisebb, árban nagy eltérést mutató képzés közül lehet válogatni.

Érdemes minősítéseket is szerezned, melyekkel kiegészítheted szakmai profilodat. Az értékesebb és elismertebb szakmai minősítések közé tartozik az Open Group, Microsoft, AWS, vagy PMI minősítések, amelyek a későbbiekben magasabb bérkategóriába is sorolhatnak egyes munkáltatóknál. Továbbá minden szakmai alterületnek megvan a saját minősítése, így specializáció után érdemes a saját területünkön relevánsat megszerezni.

 

  • Nyári, gyakornoki vagy karitatív munkák

Törekedj arra, hogy releváns nyári munkát, vagy gyakorlatot szerezz! A karitatív munka a szociális érzékenységet és így a csapatmunkához való hozáállásodat mutatja, egy egyetemi gyakorlat a szorgalmad, míg a versenyeken elért helyezések a céltudatosságod.

  • Hobbi, szabadidős projektek

Az ilyen projektek, legyenek bármilyen apró részfejlesztések, a szakma iránti elhivatottságodat és a proaktivitásodat mutatják. Kérdezz körbe akár az ismerősi körödben, hogy be tudsz-e segíteni valamilyen fejlesztői munkában, vagy adj fel hirdetést például a freelancer.hu-n!

 

Hogyan készülj fel az interjúra, a szakmai tesztekre?

A tech-cégek nagy része szakmai teszt segítségével szereti felmérni a technikai tudást, melyre sor kerülhet már az interjú előtt egy házifeladat formájában vagy az interjú végén, szintén online formában. Szeretném megosztani veled, hogy milyen oldalak nyújtanak számodra segítséget a felkészülésben, hogy jól szerepelj az online szakmai teszteken.

A népszerű, sok jelentkezőt kezelő vállalatok a teszttel kezdenek. Ebben az esetben kapsz egy linket, megadják a felhasználónevet és a hozzá tartozó jelszót. Mielőtt bejelentkeznél, érdemes privát felhasználóként is regisztrálni, hogy megismerd az oldal használatát és így sok esetben gyakorolhatsz is rajta. Azért is érdemes ezt megtenni, mert amint bejelentkeztél a kapott adatokkal, általában már elindul a teszt és egy visszaszámláló óra, mely meggátolja, hogy a Google segítséget használj a feladatok megoldásában. A legtöbb esetben ilyenkor a teszt úgy van összeállítva, hogy az adott idő alatt nem is lehet végezni az összes feladattal, így tudják vizsgálni, hogy időnyomás alatt hogyan teljesítesz.

A kisebb, kevésbé ismert, vagy az employer-brandingre nagy hangsúlyt fektető vállalatok általában előbb szerveznek egy általános beszélgetés, hogy kialakuljon a “kémia” és már a jelöltnek is legyen komoly érdeke kitölteni a tesztet. Előfordulhat, hogy a személyes interjú után kapsz egy papír alapú tesztet és azt kell kitöltened, vagy a szakmai vezetővel közösen, együtt gondolkodva, papíron kódolva kell teljesítened. Ez kevésbé kedvelt megoldás a fejlesztők körében, de előnye, hogy ilyenkor kevésbé bonyolult feladatot kell megoldanod, illetve van segítséged is, mert inkább a gondolkodásmódot és problémamegoldást figyelik, nem feltétlenül a helyes megoldást.

Ha lelkesen és motiváltan állsz a feladathoz, jó esélyekkel indulsz! 🙂 Gondolkozz hangosan, vállald az esetleges hibákat és jelezd mit tanultál és mit csinálnál másképp. Pályakezdőként felvételizel és még a tapasztaltak is követnek el hibákat, a lényeg itt a gondolkodásmódon van, így ne ijedj meg a feladatoktól!

 

Milyen platformok léteznek a gyakorlásra?

A legnépszerűbbek az úgynevezett kódolási kihívást (coding challenge) kínáló weboldalak, melyeket könnyen elérhetőek keresőből. Nekünk is van partnerünk, aki a HackerRank-en vagy DevSkiller-en keresztül méri fel a tech jelölteket. Ezeken a platformokon regisztráció után tudsz választani, hogy melyik programozási nyelvben szeretnél gyakorolni, megoldani a lehetséges feladatokat.

 

Bármely tanácsot fogadod is meg, az interjúztatók pontosabb képet kapnak majd a személyiségedről és készségeidről, továbbá te is sokat tanulhatsz a valós munka világáról és végeredményben magadról.

Sok sikert!

 

Szerző: Parti Adrienn

Vélemény, hozzászólás?