greenfox

„Az a célom, hogy magasabb szinten tudjak létrehozni dolgokat” – Interjú a Green Fox Academy végzett hallgatójával

Az informatika sokaknak (köztük nekem is) olyan, mint egy idegen dimenzió, saját kultúrával, nyelvvel, ahová csak a kiváltságosok nyerhetnek bebocsájtást. 🙂 Ezt megcáfolandó, a következő interjúban megmutatjuk egy szeletét az IT világnak és a képzési lehetőségeknek, hátha kedvet kapsz ahhoz, hogy jobban megismerd. Kováts Kornél a Green Fox Academy 4,5 hónapos Junior programozó képzését végezte el, és mesélt nekünk a bootcamp során szerzett tapasztalatairól, elhelyezkedési lehetőségekről, valamint a Green Fox oktatási módszerébe is bepillanthattunk. Ha kacsintgatsz az IT világa felé, esetleg már nyakig benne vagy, erősen ajánlott a cikk!

Mesélj egy kicsit arról, hogy hogyan kerültél a Green Fox képzésére!

Tavaly nyáron végeztem a Corvinus gazdaságinformatikus szakán, és kb. egy hónap elteltével kezdtem a Green Fox Academy képzését, webfejlesztő szakirányon végeztem 2020 novemberében. Januártól pedig egy magyar nagyvállalatnál dolgozom mint full stack JavaScript fejlesztő. Volt sok út, hogy mit akarok csinálni az életemmel, rengeteg dolog érdekelt, például az adatbázis-fejlesztés vagy az üzleti intelligencia. De valahogy mindig bennem volt, hogy én programozni szeretnék, létrehozni dolgokat, és ez a vágy egyre erősebb lett az egyetem végére, emiatt iratkoztam be a bootcamp-re.

Mi motivált arra, hogy továbbképezd magad?

Tudtam, hogy itt 4-5 hónap alatt sokkal gyorsabban és fókuszáltabban meg tudom tanulni azt, amit mondjuk évek alatt egy munkahelyen. Aztán ezek mind be is igazolódtak a Green Fox-nál, nagyon objektív képet kaptam az egész folyamatról. Új technológiákat tanultam, megmutatták, hogyan dolgozzunk hatékonyan csapatban, hogyan fejlesszünk új irányban.

Miért pont a Green Fox-ot választottad?

Volt több alternatíva, amit megvizsgáltam, viszont fontos volt nekem, hogy ne legyen túl hosszú a képzés. Mivel négy évig jártam BSc szakra, már nagyon el szerettem volna kezdeni dolgozni, de úgy éreztem, még hiányzott az a technikai tudás, amivel jelentkeznék informatikusnak. És persze szerettem volna azonnal főállású munkát kezdeni a képzést követően. Rövid idő alatt jó tudást adnak az embereknek, én azt láttam.

Honnan informálódtál az iskoláról?

Már előzetesen utánajártam a tananyagnak, rákerestem a képzésre a neten, és volt olyan ismerősöm is, aki a Green Fox-ra járt. Szerencsésen jött ki, mert pont indult egy JavaScript kurzus, amire szerettem volna menni.

Hogy nézett ki a képzés? Be tudtatok egyáltalán járni?

Igen, én pont a járványhelyzet alatt kezdtem el, de a nyári enyhítések miatt októberig bejártunk. Nagyon jó barátságok születtek, azóta is tartom több emberrel a kapcsolatot. Igazából kicsit olyan hangulatú volt, mint a gimnázium. Az egyetemen a mai bolognai rendszer azt teszi lehetővé, hogy sok embert megismerj, de felületesebben, mint amikor egy csoportba jártok mindennap, itt ennek az ellenkezőjét tapasztaltam.

És akkor reggeltől délutánig tart a képzés?

Úgy néz ki, hogy reggel 9-től kb. délig átvesszük a mentorokkal az előző este önállóan feldolgozott anyagot, ebéd után pedig elkezdjük a megadott feladatokat csinálni. Szerintem ezzel lehet a legtöbbet tanulni, mert hibázol, rájössz egy csomó dologra, és segítséget tudsz kérni. Az a legjobb ebben, hogy a mentorok általában nem is mondják meg a megoldást, hanem rávezetnek, ezt nagyon jól csinálják.

Akkor ezek szerint online fejezted be a képzést…

Igen, az utolsó modul során 4-5 fős csoportban hoztunk létre egy projektet, ez már nekem úgy jött ki, hogy otthonról kellett megoldani.

Nem okozott nehézséget?

Ezen a ponton már nem. Az első két modulnál többet hozzáadott a személyes jelenlét, hogy azonnal fel tudtunk tenni a kérdéseinket, és motiváltuk egymást csapaton belül.

 

Éld át te is a Green Fox életérzést a videóból, vagy katt a képre több infóért!

 

Te már a beiratkozásodnál tudtad, hogy melyik céghez fogsz kerülni?

Nem, az utolsó vizsgát követően kezdtem munkát keresni, illetve a Green Fox is segített ebben, de én elég gyorsan, kb. 1 hónap alatt el tudtam helyezkedni. Ehhez persze biztosan hozzájárult, hogy van informatikus diplomám, illetve korábban az egyetem mellett gyakornoki munkát is vállaltam IT-s cégnél. Ebből a szempontból kilógtam a többiek közül.

De gondolom volt olyan csoporttársad, akinek nem voltak IT-s előtanulmányai…

Persze, és ők is hamar találtak munkát. A fejlesztőknél nem is annyira a papírt nézik, hanem, hogy van-e tapasztalatod az adott területen, milyen projekteken dolgoztál például a bootcamp során, illetve, hogy milyen technológiákat ismersz.

Nem tudom elképzelni, mit produkálnék, ha engem bedobnának hozzátok. 🙂 Akik a képzésen láttak először ilyesmit, nem voltak megszeppenve?

A képzés előtt volt egy 3 hetes online képzés, azt a legtöbben elvégezték, így senkinek nem volt teljesen új a terület. Nekem volt egy kis előnyöm ugyan, de így is voltak nehéz feladatok már a második héten. Gyorsan eljutottunk arra a pontra, ahol már nem számított, hogy kinek milyen előképzettsége van, azonos szintről mentünk tovább. És ez egy pozitívum, nagyon jól fel van építve a képzés a könnyebb feladatoktól fokozatosan haladunk a nehezebbek felé.

Kinek ajánlanád?

Leginkább az akarat és az elhivatottság számít, nem az, hogy hány éves valaki vagy milyen teljesítőképessége van. A Green Fox-ot elvégezni nagy motiváció kell, mert elég megterhelő 40-50 órákat tanulni egy héten, és mindennap, folyamatosan feladatokat csinálni, de egyébként meg nagyon jó feeling az egész.

Neked mindig is megvolt az informatikai érdeklődésed?

Ez jó kérdés, mert én gimi után nem nagyon tudtam, hogy mit szeretnék csinálni. Az egyetemre való jelentkezéskor éreztem azt, hogy a gazdaságinformatika az a terület, ami a legközelebb áll hozzám. Nyilván nehéz megmondani ezt előre, de a tárgyakat végignézve ez vonzott a leginkább, ezért is kezdtem el. Aztán ahogy egyre többet tanultam gazdasági és informatikai témákról, hozta magával, hogy szeretnék elmenni technikai irányba és inkább fejlesztéssel foglalkozni. A gazdaságinformatika azért egy picit másról szól, ezért szerettem volna kiegészíteni az egyetemi tanulmányaimat a bootcamp-pel.

Miben más a kettő?

Más a tanítási módszertan, mert itt minimális a frontális oktatás, illetve, ami nagy különbség, hogy a Green Fox-nál igazából azt tanítják meg, hogyan tanulj programozni, és olyan konkrét eszközöket használni, amikkel a képzés után junior fejlesztőként azonnal el tudsz kezdeni dolgozni..

Milyen programnyelvet tudtál elsajátítani a Green Fox-nál?

Én JavaScriptet tanultam, ami frontenden és backenden is használható, de egy másik csoport például Java-t tanult, ami egy backend nyelv. Persze, ami nem a programozási nyelvtől függ, azt mindannyian megtanuljuk, de egy adott képzésen egy nyelv megtanulására van lehetőség. Ami szerintem pályakezdőként nem rossz, mert eleinte az a fontos, hogy magabiztos legyél egy nyelvben, és utána lehet esetleg továbblépni.

Volt olyan dolog a képzés során, amellyel kapcsolatban másra számítottál?

Nagyon alaposan utánanéztem az iskolának, a képzéseknek, megkérdeztem az ismerőseimet, így én azt kaptam, amit vártam. Nem is tudok olyat mondani, ami más lett volna, mert felkészülten mentem.

Ezzel megkíméli magát az ember a meglepetésektől…

Igen, abszolút. Tudtam azt is, hogy pályakezdő fejlesztőként viszonylag nehéz elhelyezkedni, mert a cégek leginkább tapasztalt embereket várnak, de ez mindig is így volt, most a Covid miatt csak felerősödött ez a jelenség a piacon.

Az elhelyezkedésben is segít a Green Fox, vagy azt már egyedül kell megoldanod?

Igény szerint az elhelyezkedésben is segítenek interjúfelkészítéssel, tanácsokkal, illetve összekötnek junior programozókat kereső cégekkel. Igazából nem is tudok olyan dolgot mondani, amiben ne segítenének. Sőt, még abban is tudtam tanácsot kérni miután elhelyezkedtem, hogy az első időszakban hogyan tudok a legjobban teljesíteni.

És milyen a munkahelyed?

Eddig nagyon tetszik. A legújabb technológiákat használjuk, van egy kijelölt mentorom, aki nagyon segítőkész, és a kollégáim között is sokan 10 év feletti tapasztalattal rendelkeznek, úgyhogy rengeteget tudok tanulni.

Azok az ismerőseid, akik korábban végeztek a Green Fox-nál, azóta is ebben a szakmában vannak?

Igen, így van. Szerintem azért izgalmas a fejlesztői szakma, mert mindig van hova fejlődni, és valami újat megtanulni. Mivel folyamatosan jönnek az új technológiák, nincs olyan, hogy te már mindent tudsz. Én nem is nagyon hallottam olyat, hogy valaki fejlesztő volt és már nem az.

Akkor te is ebben képzeled el magad hosszú távon?

Igen, nekem az a célom, hogy eljussak architect szintre, azaz úgymond magasabb szinten tudjak létrehozni dolgokat. Már most egy csomó dolgot megtanultam, pedig még csak két hónapja dolgozom ténylegesen.

És hol van még a vége…

Ennek sosincs vége. 🙂

 

Az interjút készítette: Bányai Nikoletta