7 tipp az érzelmi intelligencia fejlesztéséhez

Tudtad, hogy akik magasabb érzelmi intelligenciával (EQ) rendelkeznek, boldogabb és sikeresebb emberi kapcsolatokkal rendelkeznek? Munkahelyi kontextusban jobban kijönnek és sikeresen kommunikálnak munkatársaikkal, főnökükkel, beosztottjaikkal és az ügyfelekkel. Az EQ fejleszthető, s létezik számos módszer, mely segíthet minket ebben. Nézzünk néhányat ezek közül!

 

1. Ismerd meg önmagad!

Az EQ alapja önmagad ismerete. Te mennyire ismered saját érzelmi reakcióidat bizonyos szituációkra? Ahhoz, hogy erre a kérdésre válaszolni tudj, elengedhetetlen, hogy egy-egy helyzet után önvizsgálatot tarts. Hogyan élted meg az adott pillanatot és milyen érzések öntöttek el?

Előfordul, hogy az érzelmek elárasztanak, és olyankor nem tudsz hideg fejjel gondolkodni. Azonban, ha utólag átgondolod, rájöhetsz, hogy mi lett volna a helyes, és megfogadhatod, hogy legközelebb egy kis lépést megváltoztatsz a viselkedésedben/reakciódban. Például, ha ideges vagy, akkor veszel egy nagy levegőt és csak utána kezded el kifejteni a véleményedet. Vagy először mindig beleképzeled magadat a másik helyzetébe. Ez az önuralom kialakításának első lépése, mely egy nagyon hosszú és nem könnyű munka, ám megéri a belefektetett energiát.

 

2. Fejezd ki, mit érzel!

Azzal, hogy megpróbálod szavakba önteni, amit érzel, csökkentheted az érzelmi telítettséget is, például „Olyan dühös vagyok!”. Fontos, hogy ki tudd fejezni magad, hiszen ez is segít annak tudatosításában, hogy valójában mit is élsz meg egy adott pillanatban. Szembenézni a saját érzéseiddel – és azokat nem elfedni vagy elnyomni – bátor dolog, és az önismereti fejlődésed egyik nagyon fontos lépcsőfokát alkotja.

3. Gyakorold az odafigyelést!

Ha az érzelmi intelligenciád fejlesztését tűzted ki magad elé, akkor, ha legközelebb beszélgetsz egy munkatársaddal vagy barátoddal, figyelj oda az érzelmi kifejezéseire, testbeszédére. Ha valami nem egyértelmű, akkor kérdezz vissza: „Jól látom, hogy emiatt feszültnek érzed magad?”. Az EQ másik komponensét ugyanis a másik fél érzelmeinek felismerése és azonosítása alkotja. Ha ezzel tisztában vagy, akkor tudsz adekvát visszajelzéseket adni és a konfliktushelyzetekre kompromisszumos megoldást kidolgozni (természetesen a másik fél is szükséges hozzá). Figyeld meg, hogy közeli ismerőseid hogyan viselkednek egy-egy visszatérő szituációban! Ne csak felületes megfigyelő legyél: fordíts figyelmet a hangsúlyra, a testtartásra, a mimikára, a kifejezésekre.

 

4. Válts perspektívát!

Az érzelmi intelligenciához elengedhetetlen, hogy képes legyél a másik helyzetébe belehelyezkedni. Ezt úgy gyakorolhatod, hogy mielőtt véleményt alkotsz, belegondolsz, hogy mit tennél a másik helyében. Hogyan éreznéd magadat, hogyan oldanál meg egy-egy problémát? Lehet, hogy ezeket átgondolva teljesen másképpen fogod látni a szituációt.

 

5. Törődj társas kapcsolataiddal!

Az érzelmi intelligencia fejlődését elősegíti, ha minél több időt töltesz társaságban, mivel ott tudod a feljebb is említett technikákat alkalmazni. Szánj időt szociális kapcsolataid ápolására és legyél jelen tudatosan.

 

6. Olvass sokat!

Az olvasás rengeteg készség fejlesztését szolgálja. Az EQ a különböző szereplők állapotának átélésével, az érzelmi szókincs gazdagodásával és bizonyos helyzetek megértésével fejlődik, emellett tágítja a perspektívánkat és megoldási javaslatokat is nyújthat adott szituációkra.

 

7. Önismereti-önfejlesztő társasjátékok

Napjainkban egyre több önismereti társasjáték kerül a piacra, melyek szintén nagyszerű lehetőséget biztosítanak az érzelmi intelligencia fejlesztésére, ráadásul mindezt játékos formában. Ilyenek Az érzelmek birodalma, az Identity, Ego, Dixit vagy a Lélekpillangó.

 

Bátorítunk tehát arra, hogy gyakorold a fent említett módszereket, hiszen az érzelmi intelligencia a sikeres kapcsolatok, a munkahelyi siker és a hosszú párkapcsolat egyik alapvető elemét alkotja.

 

Érdekel az önfejlesztés? Regisztrálj a JOB4me, a Virtuális Állásbörzére, és válogass 17 INGYENES önfejlesztő előadás közül!

 

Szerző: Novák Dóra

Vélemény, hozzászólás?