ge gas power

Egy igazi csapatban mindenki kreativitására szükség van – Ismerd meg a GE Gas Power sokszínű mérnök csapatát! (interjú)

Szeretsz új technológiákat kipróbálni, és mindig tele vagy ötletekkel? Akkor ez érdekelni fog: Glonczi Gyula, junior termeléstámogató mérnökkel és Szirbik Zsolt, mérnökség-vezetővel beszélgettem, akik elmesélték, mitől kreatív a munkájuk, és azt is elárulták, mi a gördülékeny csapatmunka titka. Na meg, hogy milyen szuperhősök lennének… Olvass bele!

Interjúalanyok:

Glonczi Gyula, junior termeléstámogató mérnök
Szirbik Zsolt, mérnökség-vezető

Meséljetek egy kicsit, mivel foglalkoztok a cégnél?

Gyula: Junior termeléstámogató mérnökként én segítek megteremteni azokat a feltételeket, amelyek az új termékek bevezetéséhez szükségesek. Ez azt jelenti, hogy nyomon követem, egy adott termék legyártásához rendelkezésre állnak-e a szükséges eszközök. Ha nem, akkor készüléktervezéssel vagy átalakítással megteremtem az eszközhátteret. Méréseket végzek a félkész termékeken a gyártás különböző fázisaiban, hogy kiküszöbölhessük az esetleges problémákat, már a gyártás korai szakaszában. Futnak be hozzám folyamatfejlesztéssel kapcsolatos operátori ötletek is, én pedig megvizsgálom őket, és a megvalósíthatóakat a gyakorlatba ültetem.

Motiválóan hangzik, hogy mindenki megoszthatja az ötleteit.

Gyula: Így van, egy internetes platformon keresztül bárki megírhatja a javaslatait, és én mindegyiket megnézem. 🙂

Zsolti, mérnökség-vezetőként mit tartasz fontosnak megemlíteni a csapatról?

Zsolti: Ezen a területen dolgozni mérnök szempontból az egyik legjobb, amit el lehet képzelni. 🙂 A Combustion&Repair egy nagyon átfogó terület. Új termékek és technológiák bevezetésével, valamint a gyártási folyamatok fejlesztésével foglalkozik a csapat. Az új gázturbina alkatrészek gyártása mellett közvetlen vevőtulajdonokat is javítunk – akár egy autószerelő-műhely, ahová begurulsz az autóddal, és megjavíttatod. Itt csak akkor tudod meg, hogy pontosan mivel állsz szemben, amikor kinyitod a ládát. Ez a mérnöki munka szerteágazó, mert speciális technológiákkal és termékekkel foglalkozunk. Minden stratégiai projekt a 26 fős csapatra van bízva, ők találják ki a termékekhez használt technológiákat és gyártási folyamatokat is.

Marketinges szemmel akkor ti vagytok mérnök szakma „kreatív szakemberei”.

Zsolti: Így is lehet mondani. 🙂 A legtöbb esetben nulláról építünk termékeket. Szerintem ez mérnöki oldalról azért jó, mert itt tényleg van sikerélménye a csapatnak. Nincs megkötve a kezük, a lényeg, hogy a végén működjön, és természetesen megfeleljen a specifikációknak. 🙂 Ez persze felelősséggel jár, a senior mérnökök felelnek egy személyben az egész projektmenedzsmentért és a termékért.

Emellett ez egy nemzetközi csapat. Ahhoz, hogy mi sikeresek legyünk, együtt kell működnünk különböző szervezetekkel, például az amerikai mérnökséggel, a lengyel tervezőmérnökséggel, de vannak anyag- és tervezőmérnökök Indiában is, sőt, arab országokkal és Kínával is kapcsolatban vagyunk. Amitől még kreatív, hogy vannak ún. „action workout”-jaink, amikor heteket szánunk arra, hogy a teljes csapatot bevonva dolgozzunk egy adott problémán, és akár egy új gyártósort is létrehozzunk.

Gyula, te nemrég csatlakoztál a GE-hez. Milyen volt az első nap?

Gyula: Nagyon összetett. Mivel a GE-nél nagyon sok különböző technológiával foglalkoznak, az elején tartottam tőle, hogy hogyan fogok helytállni. Korábban egy autóipari vállalatnál dolgoztam, ahol a tömeggyártás miatt teljesen máshogy nézett ki a gyártósor. Szerencsére alaptalan volt a félelmem, ha kérdésem vagy problémám van, bárkihez fordulhatok a gyárban, legyen az operátor, mérnök vagy hegesztő.

Mit szeretsz leginkább a napjaidban?

Gyula: Van lehetőség arra, hogy kreatív legyél, hogy megvalósítsd az ötleteidet. Az motivál, hogy amit tervezek, azt szívesen használják majd. Ha le kell gyártani az elképzelésemet, mindig kikérem a véleményét annak, aki dolgozik majd vele, hogy szerinte is működőképes-e. Van, amikor egy-két változtatási javaslatot is mondanak, vagy akár elvisznek a gyár egy másik csarnokába, és elmagyarázzák a gyakorlatban, hogy mire gondolnak.

Szerinted mi a három legfontosabb készség a te pozíciódban?

Gyula: A legfontosabb, hogy szót érts az emberekkel. Régebben tapasztaltam azt, hogy az operátorok (hegesztők, lakatosok, CNC gépkezelők, anyagvizsgálók) munkáját gyakran alábecsülik az emberek, és azt gondolják, hogy azt bárki képes lenne elvégezni. Ez abszolút nem így van, én hiába álmodok meg valamit, ha nincs aki kellő szaktudással és odafigyeléssel legyártsa. Nagyon fontos, hogy tisztelettel kommunikálj a másik féllel, és megértsd a nézőpontját. Elengedhetetlen még a jó időmenedzsment, a nyitottság, a logikus gondolkodás és az out-of-the-box szemlélet.

Zsolti, jó, hogy te is itt vagy, így meg tudod erősíteni az elhangzottakat (vagy cáfolni 🙂). Mit figyeltetek elsősorban a felvételin?

Zsolti: Azt, hogy lássuk a tüzet a szemében, és hogy akar fejlődni. A kommunikáció valóban fontos, mert nagyon sok különböző emberrel, szervezettel kell együttműködni. Bárkinek lehet rossz napja, ha nem vagy empatikus, és nem tudod, mikor engedhetsz meg magadnak egy viccet, az nagyon rosszul tud elsülni. A projektek elején mindig közösen beszéljük át a lehetséges irányvonalakat, ezért az is elengedhetetlen, hogy tudjon csapatban dolgozni. Gyula nagyon felkészült és összeszedett volt az interjún. Tudta, milyen értéket teremt a cég, és volt jövőképe, amit át is tudott adni. Sajnos olyanokkal is találkozunk, akik nem készülnek fel, csak le akarják tudni az alkalmat. A juniorokkal hosszú távra tervezünk, az elmúlt két évben öt mérnök épült be a csapatba.

Említettétek, milyen sokféle a csapat. Gyula, te egyből csatlakoztál a GE Diversity Councilba is. Milyen személyes tapasztalataid inspiráltak arra, hogy csatlakozz a programhoz?

Gyula: Korábban Skóciában, Edinburgh-ban dolgoztam, ahol több nemzetiségű kollégával is együttműködtem. A csapat Costa ricaiakból, britekből, írekből, skótokból, katalánokból állt, és még sorolhatnám… A kulturális különbségek ellenére azt tapasztaltam, hogy tök jól tudunk együttdolgozni. Munka után is eljártunk közös programokra. Hiszek annak a kutatásnak, ami azt mondja, minél sokszínűbb a vállalat, annál hatékonyabb a közös munka. Ezért amikor a belső vállalati hírlevélen keresztül hallottam a Diversity programról, nem volt kérdés, hogy jelentkezem.

Milyen feladatokkal egészültek így ki a mindennapjaid?

Gyula: Még csak most indul a program, ezért izgatottan várom a feladatokat. 🙂 Mi fogjuk lefektetni az alapszabályokat, és a nulláról kialakítani, hogy mit szeretnénk elérni a program keretein belül. Rendszeresen lesznek majd üléseink, ahol megvitatjuk majd az ötleteket.

Mi volt eddig a legnagyobb kihívásod a GE-nél?

Gyula: Még csak néhány hete dolgoztam a vállalatnál, amikor felmerült egy probléma egy új termék összehegesztésével kapcsolatban. Ehhez nem volt hegesztőkészülék, így a beszállítónktól kértünk árajánlatot a legyártására. Ez legalább 4 hétbe telt volna, és mi már a hónap közepén jártunk, hónap végére pedig le kellett volna gyártanunk a terméket. Összedobtam egy vázlatos rajzot egy új hegesztőkészülékhez, amit megmutattam az egyik senior mérnöknek, aki azt mondta, működhet a dolog. Modelleket készítettem, majd 5 nap alatt a tervezéstől a gyártásig elkészült a hegesztőkészülék, és sikeresen összehegesztettük az alkatrészeket, amit aztán időben kiszállítottunk a vevőnek. Korábban sosem csináltam hasonlót, így az elején szkeptikus voltam. Azóta magabiztosan tervezek bármit, mert már tudom, hogy képes vagyok rá. Határ a csillagos ég. Ráadásul, jelentős összegeket takarítottunk meg. 🙂

Miért sikerülhetett?

Gyula: Csapatmunka! Mindenki összedolgozott, és támogatta a másikat.

Ha a GE egy szuperhősökből álló csapat lenne, mi lenne a ti szupererőtök?

Gyula: Megvan a Varázsceruza című mese? Én a kisfiú lennék, aki bármit rajzol a bűvös ceruzájával, az megelevenedik.

Zsolti: Én nem akarok szupererőt mondani. Szerintem a szupererőnk maga a csapat, még akkor is segítünk egymásnak, ha a másik nem kéri. 🙂 Nem számít, kié a projekt.

Ilyen egy igazi vezető!

Zsolti: Nincs sikeres vezető jó csapat nélkül. 😉

Tudtok olyan projektet mondani, ahol a csapat sokszínűségén múlt a siker?

Zsolti: Nekem több ilyen projektélményem van. Például amikor Quality Leader voltam, volt egy hölgy beosztottam, egy Quality Engineer. Többször segítettem neki átlendülni, hogy ne ragadjon le a részleteknél, viszont volt olyan helyzet – több hónapig tartó vevői reklamáció – , amikor éppen az ő hozzáállása, precizitása adta meg a megoldást. Itt számított az, hogy mennyire másképp tudunk gondolkodni bizonyos dolgokban.

Gyula: Korábban Edinburgh-ban én is ezt tapasztaltam, és úgy gondolom, hogy a GE-nél is meg fogom.

Zsolti: Sokszor vonunk be más funkciókat is, akik hoznak be olyan nézőpontot vagy kérdéseket, ami új ötleteket szül.

Melyik híres ember lenne a cég?

Gyula: Jamie Oliver! A karantén ideje alatt néztem a videóit a YouTube-on. Azokból a dogokból főzött a családjának, amit megtalált otthon a spájzban. A GE is arra törekszik, hogy a vevő igényeinek megfeleljen, a meglévő mérnöki tudásból.

Zsolti: Mekk Elek. 😀 Sokszor olyan sebességgel kell megoldanunk, és hirtelen összedobnunk dolgokat, hogy csak abból gazdálkodhatunk, amink van… Csak mi kijavítjuk a hibákat, ha nem tudjuk elsőre a legjobbat megcsinálni. 😀

Aki kedvet kap a csatlakozáshoz, hol találhat meg titeket?

https://ge.jobs/hun/jobs/

Nézz bele, hogyan járul hozzá a GE a világ körforgásához!

Szerző: Kurinyec Anna