állásbörze

Egy virtuális állásbörze előnyei és kihívásai – hogyan készülj fel az állásbörze szezonra?

Voltál már valaha online vagy virtuális állásbörzén? Mi a különbség? Milyen előnyei vannak egy ilyen rendezvénynek, és hogyan hozhatja vissza egy fizikai esemény hangulatát? Ezt is elmondjuk a cikkben, ráadásul, tippeket is kaphatsz a felkészüléshez!

A vírus által teremtett kényszerhelyzet az állásbörzéket is kihívás elé állította: az egyetlen lehetőség az maradt, ha online kerülnek megrendezésre.

Bár a hagyományos állásbörzék pezsgése, hangulata mindenkinek hiányzik, az online állásbörzék is számtalan előnyt tartogatnak azon felül, hogy elkerülheted vele a nehézkes utazást, bejutást, sorban állást, a tömeget és sok olyan dolgot, ami esetleg kellemetlen lehetett számodra a hagyományos rendezvényeken.

Ezeket az előnyöket próbáltuk megteremteni a JOB4me-vel. Hogyan indult az első virtuális állásbörzénk, és mitől VIRTUÁLIS?

2020 őszén kísérletet tettünk rá, hogy átültessük a fizikai rendezvények hangulatát és látványvilágát a virtuális térbe (céges webinárok, (videó)chat a munkaadókkal, szakmai előadások).

Azaz nem csak jelentkezhetsz állásokra, hanem kapcsolatba is léphetsz a cégekkel, időpontot foglalhatsz a szimpatikus kollégákhoz, ráadásul nem kell heteket várnod a visszajelzésre sem.

Itt is köszönjük a sok pozitív visszajelzést, melyek szerint sikerrel jártunk, és a fejlesztendőket, mert ezeket beépítve egy még szuperebb rendezvényt raktunk össze tavaszra!

De miben is tér el a JOB4me a hagyományos állásbörzéktől?

virtuális állásbörze

Hogyan is néz ki egy virtuális állásbörze? Nincs más dolgod, mint feltölteni CV-det a profilodba, aztán kapcsolatba lépned azokkal a cégekkel, akik potenciális munkaadóid lehetnek – erre a fizikai rendezvénytől eltérően több mód is áll rendelkezésedre.

A chat és a videós beszélgetés mellett lehetőséget kapsz arra is, hogy kiállítói webinárokon nézz bele egy adott cég belső működésébe, és kérdéseket tegyél fel a cég képviselőjének.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a JOB4me-n is részt vehetsz hasznos előadásokon önfejlesztés, karrierépítés, és a munkaerőpiac témáiban.

Az olyan egyéb álláskeresésedet támogató lehetőségek sem maradhatnak el, mint például az önéletrajzod „felturbózásában” segítséget nyújtó CV4me és az átfogó karrier-tanácsadás mellett a CV-dre és a LinkedIn profilodra is nagy figyelmet fordító Karriercsomagjaink.

A hagyományos állásbörzékhez képest nagy előnyt jelent, hogy megszokott, személyes, otthoni környezetben vághatsz neki az állásbörzének.

Szabina, aki őszi rendezvényünkön vett részt például külön kiemelte ezt: „nem éreztem annyira izolálva magam, mintha személyesen, de mondjuk maszkban, távolságot tartva veszek részt egy rendezvényen”.

Az otthoni környezet nem csak mentális, de gyakorlati előnyökkel is szolgálhat: lehetőséged van például kisebb jegyzeteket kiragasztani a laptopodra, amelyek segíthetnek: akár a beszélgetés végére tartogatott kérdéseidet, vagy bemutatkozásod egy-egy pontját is kiírhatod ezekre.

 

Chat és videóhívás

online állásbörze

A chat és a videóhívás funkciók központi szerepet töltenek be a virtuális állásbörzéken, így a Job4me-n is: itt zajlik majd a kommunikáció közted és a cégek között.

A nyitva tartási idő alatt, a cégek standjaira lépve láthatod, mikor online az adott vállalat – ekkor írhatsz nekik te magad, de a cég is megkereshet. András élménye például az volt, hogy „amint rálépett egy adott cég standjára, egyből írt az egyik munkatársuk, hogy szerinte melyik pozíciót lenne érdemes megpályáznia az önéletrajza alapján”.

Semmiképpen sem szabad azonban csupán várnod a cégek megkeresésére chaten – a legjobb, ha te magad kezdeményezel!

Egyrészt a kezdeményezés fontosabb itt, mint az „offline” állásbörzéken: sokkal inkább magadra vagy utalva, ha nem élsz a lehetőséggel, könnyen elkerülheted a cég figyelmét, viszont hatalmas aduász is: a chat közelebb hozza hozzád a vállalatot, és a kezedbe adja a kezdeményezést, ami a hagyományos álláskeresés során nagyon ritka lehetőség.

állásbörze

A beszélgetés kezdeményezése által a cégek láthatják, hogy magabiztos munkakeresővel van dolguk, és ez mindenképp előnyt jelent majd. Hogy magabiztosságodat növeld, érdemes valamilyen meghatározott kezdőmondatot, vagy bevezetőt kitalálnod, amellyel gördülékenyen és meggyőzően tudod elkezdeni a beszélgetést.

A beszélgetések kezdeményezése, irányítása ráadásul napjaink munkaerőpiacán egyre inkább felértékelődő képesség – virtuális állásbörzénk tehát arra is lehetőséget ad, hogy ebben fejleszd magad. Fontos, hogy a chaten figyelj a helyesírásra, és úgy kommunikálj, ahogy azt élőben is tennéd egy cég képviselőjével.

Videóhívás esetén pedig ügyelj arra, hogy lehetőleg semleges háttér előtt, egy csendes helyiségben ülj – nem csak amiatt, hogy ne zavarjon meg semmi, hanem hogy mind a te, mind a cég képviselőjének figyelme egymáson és a beszélgetésen maradjon. Igyekezz tartani a szemkontaktust is, még ha ez kamerában nem is a legegyszerűbb.

Az aktivitásodat ráadásul most először pontokkal is díjazzuk, amelyeket értékes nyereményekre válthatsz be! 😉 Hogyan vehetsz részt a nyereményjátékainkban, és milyen ajándékokat „vihetsz haza”? Nézd meg itt!

Néhány tipp a sikeres felkészüléshez

Ne feledd: attól, hogy az állásbörze a virtuális térben kerül megrendezésre, a megfelelő öltözet ugyanolyan fontos. Amikor kiválasztod ruháidat, érdemes figyelni az elvárásokon és az elegancián felül arra is, hogy olyan ruhát vegyél fel, ami magabiztosságot is ad neked.

Már az állásbörzét megelőző napokban ellenőrizd, hogy minden szükséges technikai eszközöd (internetkapcsolat, mikrofon, kamera) megfelelően működik. Nézz utána azoknak a kiállítóknak, akik relevánsak számodra, és igyekezz róluk minél többet megtudni.

A sikeres felkészüléshez további tippeket kaphatsz majd a rendezvény legelső előadásában, melyet egyik szervezőnk fog tartani!

A programokról és a kiállítókról a JOB4me honlapján bővebben is olvashatsz majd! Ne felejts el regisztrálni a következő rendezvényre!

 

Szerző: Simon Bence