frissdiplomas

5+1 film a kapunyitásról, amit látnod kell!

A felnövés, kapunyitás, coming of age – egyáltalán a belépés a „nagybetűs” életbe korunk filmművészetének egyik fontos témája, ami nem is meglepő annak fényében, hogy mindenki érintett benne, mindenki végigmegy ezen a folyamaton.

A közelmúltban sok remek sorozat – a huszonegyedik században a film kulturális pozícióját talán végleg átvevő, talán csak a filmet reformokra kényszerítő műfaj – készült a témában, elég csak az Eufóriára, vagy a Skinsre gondolni, a Netflix pedig különösen sokat kísérletezik a témával.

Cikkünkben most olyan filmeket mutatunk be, amelyek ugyan egyszer-egyszer felbukkannak az ilyen témájú alkotásokkal foglalkozó listákon, de kevésbé ismertek ilyen szempontú megközelítést tekintve.

 

1. LOL (2008)

A dátum nem elírás, a jól ismert amerikai LOL csupán – szerintem kevéssé sikerült – remake-je a négy évvel korábbi francia eredetinek. A történet egy párizsi gimnázium baráti köréről szól, párhuzamosan mutatva be a lányok és a fiúk csoportját, és viharos kapcsolataikat. Bár a film nem vonultat fel akkora sztárokat, mint Miley Cyrus vagy Demi Moore, de a történet sokkal inkább hús-vér, sokkal inkább emberközeli – és azért nem kisebb színész, mint Sophie Marceau is fontos szerepet játszik a filmben.

 

2. Holt költők társasága (1998)

A Robin Williams fémjelezte Holt költők társasága valódi klasszikus. A történet keretei talán kissé idegenül hathatnak napjainkban, hiszen egy szigorú, bentlakásos gimnáziumban játszódik, amelyekből ma már kevés van. A társadalmi konvenciók ellen együtt, mégis egyéni módon lázadó fiatalok fejlődéstörténete azonban a ma tizen- huszonéveseinek is ismerős, és nem utolsósorban inspiratív lehet.

 

3. Boyhood (2014)

A különleges szerkezetű, tizenkét éven keresztül forgatott film egy teljes felnövés-történetet dolgoz fel annak minden szegmensével, így kijelenthető, hogy unikálisnak számít a kapunyitási filmek zsánerében, ráadásul különösen érzékletesen szemlélteti a gyerek-szülő kapcsolatot. A film népszerűségét jól mutatja, hogy még a Simpson családban is készült róla egy parafrázis.

 

4. Ez a fiúk sorsa (1993)

Kevesen ismerik a Tobias Wolff önéletrajza alapján született filmet, holott a főszerepeket az egyik első filmes megjelenésében látható, még tizenéves Leonardo DiCaprio és Robert De Niro játsszák. Az apa nélkül felnövő fiúnak nehéz sorsa van, amit tetéz az, hogy anyja férjhez megy egy erőszakos, merev férfihez. A film remekül mutatja be a gyakran kilátástalannak tűnő kisvárosi fiatalkort, annak minden buktatójával együtt. A történet elsőre egyszerűnek látszik, csupán az író és a rendező – no meg a remek színészi játék – érdeme az, hogy ennyire mélyen és sokoldalúan sikerült bemutatni mind a kisvárosi fiatalság gyakran hamvába holt kitörési lehetőségeit, mind a szülőkkel való ambivalens kapcsolatot.

 

5. Amélie csodálatos élete (2001)

Bár nem szokták a hagyományos értelemben vett kapunyitási filmek közé sorolni, az Amélie ebben a tekintetben is a valaha készült egyik legjobb film. A hamar kultuszfilmmé emelkedett alkotás egy introvertált, magát csak sajátos utakon kifejezni képes huszonéves lány története, aki fokozatosan döbben rá arra, hogy játékos élete mögött éppen a felnövéstől való félelem, és az élet értelmének keresése áll. Audrey Tatou és Mathieu Kassovitz zseniális alakítása mellett Jenuet rendezése és Yann Tiersenn mára ikonikussá vált zenéje is védjegye ennek a kihagyhatatlan filmnek.

 

+1 Megáll az idő (1982)

Az előzőkhöz képest meglehetősen eltérő, mégis a felnövés drámájáról szól a zseniális páros, Bereményi Géza és Gothár Péter filmje. Bár a magyar filmtörténet egyik legnagyobb alkotásáról van szó, kevesen ismerik, holott a színészi gárda és a kivitelezés egyaránt elsőrangúnak számít az európai mezőnyben is. Bár a korszak jellege (szerencsére) messze áll napjaink világától, a gimnazista szereplők dilemmái a ma fiatalságának is ismerősek lehetnek. Ha csak egy magyar filmet nézel meg a héten, ez legyen az!

Nektek van kedvenc filmetek a témában, ami kimaradt a listáról?

 

Ha most inkább a karriered izgat, akkor nyomás a frissdiplomas.hu-ra, ahol most is válogathatsz a szuper gyakornoki és pályakezdő munkák között! 😉 Mi a helyedben beregisztrálnánk, hogy értesülhessünk a legújabb lehetőségekről!

 

Szerző: Simon Bence

Vélemény, hozzászólás?