karrier

5 dolog, amit még idén tegyél meg a céltudatos énedért

Tudom, hogy év végéhez közeledve egyre kevésbé a munkakeresés és a karriertéma van fókuszban, sokkal inkább hangolódnál már az ünnepekre és a pihenésre. Ám van pár dolog, amit érdemes kipipálnod, amíg még friss az élmény. Zárd le karrierszempontból az évet, aztán jöhet a hátradőlés! 🙂 Nem mondom, hogy a megérdemelt, mert azt amúgy is megérdemeljük, nemde?

1. Hogyan élted meg az elmúlt évet karrierszempontból?

Ugorj vissza az időben! Mi változott január óta? Ősszel kezdtél gyakornokoskodni valahol, esetleg ez volt az első éved teljes állású kollágaként? Még várat magára a testhez álló munkahely? Biztosan van olyan, ami alulmúlta a várakozásaidat, de simán akadhat olyan is, amiben kiugró sikereket értél el idén. Most még reálisan látod a dolgokat, így akár papírra is vetheted a gondolataidat ezzel kapcsolatban, hogy jövőre ezek mentén tűzhess ki célokat magad elé.

Ha tervezgetős típus vagy, lapozz fel egy füzetet, és válaszold meg az alábbi kérdéseket is:

  • Mely területen érezted magad sikeresnek? Milyen konkrét feladatok okozták a legnagyobb sikerélményt?
  • Mely feladatok okoztak nehézséget? (Mit nem szerettél vagy nem tudtál megcsinálni, esetleg a vártnál lassabban ment vagy problémát okozott az elvégzése?) Miért?
  • Mely feladataid/részfeladataid szeretted a legjobban? Miért épp ezeket?
  • Milyen fő nehézségekkel és problémákkal kellett megküzdened munkád során? Hogyan oldottad meg? Hogyan oldanád most meg?
  • Mely feladataid motiválnak a mindennapi munkád során?
  • Vannak olyan feladatok vagy körülmények, melyek motiváció-csökkenést, esetleg kudarcot vagy kiábrándultságot okoztak? Ha igen, melyek ezek? Milyen változásra van szükség ahhoz, hogy ezek megszűnjenek? Tettél-e, ha igen, mit, hogy ezek a körülmények változzanak?
  • Milyen új képesség, készség, tudás elsajátítására lett volna szükséged, hogy a munkád eredményesebb legyen? Mit tettél annak érdekében, hogy ezt a tudást megszerezd?
  • Hogyan értékeled a feletteseiddel, kollégáiddal való együttműködést? Mit tehetnél azért, hogy jövőre (még) gördülékenyebb legyen?
  • Hatékonyan dolgozol? A rád bízott feladatokat megadott határidőre, az elvárt minőségben teljesíted? Ha nem, hogyan tudnád növelni a hatékonyságodat?
  • Mennyire jellemző, hogy elvonja valami a figyelmedet? Mennyire gyakran fordul elő, hogy a halogatsz fontos feladatokat? Ha gyakran, mi lehet ennek az oka?

Ráérsz még azon gondolkozni, hogy konkrét akciótervet gyárts ezekre, most csak írd ki magadból az érzéseidet, gondolataidat. Hagyj időt arra, hogy ezek letisztuljanak benned, és jövőre újult erővel vághatsz bele a megvalósításukba!

2. Frissítsd fel a CV-det!

Aktualizáld az önéletrajzodat az idén szerzett munkatapasztalatokkal, képzésekkel, végzettségekkel.

3. Regisztrálj LinkedIn-re!

A LinkedIn az egyetlen karrieroldal, ahol nem ciki fent lenned akkor sem, ha van állásod, de már elgondolkoztál a váltáson. Beállíthatod, hogy éppen a karriered mely szakaszában vagy (aktívan állást keresel/néha nézelődsz/nem vagy nyitott ajánlatokra). Ha nem vagy kifejezetten extrovertált, a LinkedIn a kapcsolati hálód építésére is szuper lehetőség lehet. Referenciákat is írhatnak rólad előző munkaadóid, kollégáid.

4. Ápold a (munka)kapcsolataidat!

Most még van időd, hogy megkeress olyanokat LinkedInen vagy Facebookon, akitől akarsz valamit, aztán december közepétől mindenki a bejgli és a forraltbor fogságába esik. És nem akarnak majd a munkáról témázni veled, maximum udvariasságból.

5. Lépj be szakmai Facebook csoportokba!

Te is számtalan időt töltesz el a közösségi oldalon anélkül, hogy valami hasznosba vágnád a fejszédet? Szelektálj az időrabló csoportok közül, és lépj be olyanokba, amelyek a szakmai fejlődésedet szolgálják! Nem csak szuper ötleteket kaphatsz szakmabeliektől, de az értesítéseknek köszönhetően könnyebben ráveheted magad, hogy felzárkózz a trendekből, vagy szabadúszóként végre akár összerakd a saját portfóliódat. Az IT-soknak ehhez már muníció is készült a blogra. (Ha más szakterületen is érdekelne hasonló tartalom, írj nekünk kommentben!)

A csoportokat használd álláskeresésre is, mert itt garantáltan a legfrissebb hirdetések jönnek veled szembe, sőt, a levelezésedet sem kell megnyitnod, hiszen amúgy is böngésznél a Facebookon. A kérdéseidet pedig akár azonnal felteheted kommentben.

Nézz szét a frissdiplomas.hu területre szabott szakmai Facebook csoportjaiban is!

Szerző: Kurinyec Anna

Vélemény, hozzászólás?