frissdiplomas

Így spórold meg a karácsonyi ajándékra valót (is)

Bár a szórakozáson rengeteget spórolhattál az utóbbi hetekben, előfordulat, hogy ezen felbuzdulva a hónap egy pontján pénztárcád veszélyesen üressé válik, holott „nem is költöttél semmire”. Ezek a gyakorlatias tippek segítenek abban, hogy akár a karácsonyi ajándékokra vagy az újévi céljaidra is félre tudj tenni a következő hetekben!

Persze, a legbiztosabb módja annak, hogy (egyetem alatt is) pénzhez juss az, ha dolgozol, ebben a cikkben viszont összeszedtük neked azokat a spórolási lehetőségeket, amiket egy kis önfegyelem segítségével a hétköznapokban is alkalmazhatsz, hogy a hónap végére is maradjon pénzed, sőt, akár még félre is tudj tenni.

 

A legfontosabb: evés és ivás

Nem meglepő módon az egyetemisták egyik legnagyobb kiadása az evés: egy 2017-es kimutatás alapján az átlagos hallgató egy év alatt közel egymillió forintot költ étkezésre, ez a tétel a legmagasabb a lakbérek után.

Főzz magadra!

A legkézenfekvőbb módja az evésen spórolásnak az, ha otthonról hozol magadnak anyukád, vagy nagymamád által készített ételeket, viszont rengeteget lehet spórolni azon is, ha főzöl magadnak, vagy még inkább: ha közösen vásároltok alapanyagokat a lakótársaiddal, és nagy adagokat főztök, így nem csak a költségeket, de a munkát is megoszthatjátok.

Nassolj alternatívan!

Sokat tudsz spórolni az étkezésen azzal is, ha otthon készítesz magadnak valamilyen könnyen fogyasztható ételt: salátát vagy házi kencéket (pl. körözött, padlizsánkrém) így nem kell lerabolnod a közeli hipermarket édességes és chipses polcait.

Az, hogy saját magadra főzöl, nem csak a spórolás miatt hasznos, hanem egy remek lehetőség arra is, hogy megtanulj sokoldalúan és jól főzni, aminek a későbbiekben még biztosan hasznát fogod venni!

Csínján a cukros italokkal!

Nem csak az ételeken, hanem az innivalón is lehet spórolni: ha pl. mindennap meginnál egy üveg kólát és egy energiaitalt, már 3500 Ft-ot elköltöttél egy hét alatt! Érdemes nem csak a spórolás, de egészséged miatt is felhagynod fogyasztásukkal, helyette készíthetsz magadnak limonádét, teát, vagy ihatsz pusztán vizet, ami szintén olcsó és egészséges.

A kávéra költött összeg is különösen magas tud lenn, ha elvitelre kéred – jelentős összegeket takaríthatsz meg, ha beruházol egy kávéfőzőre, persze nem árt, ha megtanulod nem csak olcsón, de finoman is elkészíteni a kávédat.

 

Szórakozás és önfejlesztés olcsón

Felesleges előfizetések

Bár éppen a legkevésbé aktuális, de a jelenlegi szórakozási lehetőségeken, mint amilyen a Netflix vagy az HBO Go, és egyéb előfizetések, sokat tudsz spórolni. Gondold át, mely előfizetésedre van valóban szükséged – ezeket is megoszthatjátok a lakótársaiddal vagy barátaiddal.

Diákkedvezmények

Sokat meg tudsz takarítani azzal, ha szabadidős programjaid kiválasztásánál figyelembe veszel olyan szempontokat, hogy hol vannak különféle kedvezmények. A diákigazolványod valódi csodafegyver tud lenni az ilyen esetekben, sőt egyes éttermekben is adnak diákkedvezményt!

Önfejlesztés

Új szakmai készségeket sajátítanál el vagy csak az önismeretedet fejlesztenéd? Sokszor az online tanfolyamok árát is borsosnak találhatod. Ha esetleg dolgozol, kérdezd meg a céget, hogy el tudják-e számolni a képzésedet – hiszen például egy Excel-kurzus esetén a megszerzett tudásodból ők éppúgy profitálhatnak! 😉

 

A tervezett vásárlás trükkjei

  1. Magának a vásárlásnak a megtervezésével, és a vásárlás helyének megválasztásával is szép összegeket spórolhatsz. Ha az online vásárlást választod valamelyik szupermarketnél, jelentős összeget spórolhatsz, ha összehasonlítod az egyes márkák árait a termékeknél.
  2. Vannak olyan üzletek is, amelyek kifejezetten arra specializálódnak, hogy néhány napon belül lejáró szavatosságú, viszont annál inkább minőségi ételeket árulnak alacsony áron, érdemes tehát egy ilyet keresned a lakóhelyedhez közel. Az ilyen üzletek hátránya viszont az, hogy a gyorsan változó árukészlet miatt nehéz tervezetten nekivágni itt egy vásárlásnak.
  3. A vásárlás megtervezése során fontos, hogy ne vásárolj feleslegesen! Biztosan előfordult már veled, hogy valamilyen ételt ki kell dobnod – értékeld tehát minél reálisabban azt, mennyit és mit fogsz megenni, és ennek mentén dönts a bevásárlás megtervezésénél.
  4. Érdemes lehet használt árukat is beszerezned: különösen a könyvek jó példa erre, de sok használati tárgy és háztartási cikk esetében jelentősen kevesebb összegért tudsz megvásárolni egy közel olyan jó minőségű tárgyat, mintha újonnan vennéd.
  5. Az egyetemi tanulmányok szakirodalmára és a szórakoztató irodalomra költött összegek ráadásul nem csak használt könyvek vásárlásával, de internetes adatbázisok, torrent-oldalak és online könyvtárak használatával is csökkenthetők.

 

Költséghatékonyság hosszú távra

Vezesd a kiadásaidat!

Érdemes hosszabb távra is tervezni költségeiddel, ennek legkézenfekvőbb formája pedig, ha költségvetést készítesz! Bár sok munkával jár, ha minden kiadásod lejegyzed, a hónap végén ki tudod értékelni, mely tételeken tudnál spórolni, vagy akár egészen megszüntetni őket. Mi a Koint használjuk, de számos applikáció lehet ebben segítségedre.

 

Gondolkodjatok közösen!

Akár albérletben, akár kollégiumban laksz, érdemes lakótársaiddal tisztességesen elosztanotok a felmerülő közös költségeket, és az egyéni költségek rovására növelni is azokat: ilyen például a közös mosás. Amikor nem használod elektronikus tárgyaidat, érdemes kihúzni, lekapcsolni azokat, hogy spórolj az áramon is.

 

Tervezz előre!

Költségeid és pénzhasználatod optimális megtervezése érdekében fizesd be a várható nagyobb kiadásokat (pl. a lakbér vagy a számlák befizetése, bérletvásárlás) minél hamarabb, legalábbis előre különítsd el, hogy lásd, mekkora összeggel is gazdálkodsz valójában. A bérleten ráadásul úgy is tudsz spórolni, ha biciklivel jársz, amennyiben ez lehetséges.

Ha pedig lakásra gyűjtesz, olvasd el ezt a cikket!

 

Szerző: Simon Bence

Vélemény, hozzászólás?