frissdiplomas

Hogyan maradjak fókuszált az online meetingek közben?

A legtöbbünk ismét távmunkából dolgozik, ami minden bizonnyal együtt jár az online meetingek sokaságával is. A Zoom-kifáradás egy valós jelenség, a videóhívások ugyanis rendkívül képesek minket elfárasztani. Jöjjön néhány tipp, melyek segítenek fókuszáltnak és energizáltnak maradni a videóhívások során.

 

1. Válts teljes képernyőre!

A teljes képernyős mód segít fenntartani a fókuszodat és kevésbé késztet multitaskingra, hiszen kevesebb az egyéb vizuális elem, ami elterelné a figyelmedet. Még hatásosabb, ha a többi értesítést, az e-maileket is némítod a megbeszélések idejére, így könnyebben tudsz kizárólag a meetingre koncentrálni.

meeting

 

2. Készíts elő papírt a jegyzeteléshez!

Amikor napi 8+ órát ülünk a számítógépünk előtt, kiszakadást jelenthet, ha nem mindig gépelve készítünk jegyzetet. Ráadásul egy megbeszélés során a többiek számára zavaró is lehet, ha pötyögsz közben a billentyűzeteden – ez utóbbi esetben ajánlott is lenémítanod magadat. Próbáld ki legközelebb, hogy tollat és papírt készítesz elő, s meglátod, változatosabbnak fogod érezni az online meetingek világát.

 

3. Használd a „két kérdés” szabályt!

Akkor tudsz igazán elkötelezett lenni a meetingek során, ha azok témájával kapcsolatban érdekelt is vagy. Minden megbeszélésen igyekezz legalább kettőt kérdezni! Ez a technika fenntartja a figyelmed és segíti a motiváltság és a bevonódás kialakulását.

 

4. Válassz letisztult környezetet!

Ha egy olyan környezetbe ülsz le dolgozni, ami túlzsúfolt, könnyen elterelődik a figyelmed, ráadásul frusztráltabbá is tehet a rendetlenség. Ezzel szemben a letisztult környezet (ahol csakis az van előtted, amire szükséged van), a rend segíti fókuszálni a figyelmed és a munkádat is rendezettebben és hatékonyabban fogod tudni végezni. Ezáltal a meetingeken is sokkal inkább jelen tudsz lenni.

 

Böngéssz gyakornoki és pályakezdő állások között a frissdiplomas.hu-n! Hozd létre a profilodat, és elküldjük a Neked való munkákat e-mailben!

 

5. Rakd el a telefonod!

Ha valami, hát a telefonunk rezgése vagy az érkező értesítések könnyen el tudják terelni a figyelmünket egy-egy meeting közben. Jön egy olyan téma, ami nem érint szorosan, lenézel a telefonod képernyőjére, látod a sok-sok értesítést és mire feleszmélsz, rájössz, hogy már 10 perce nem figyelsz… Ennek megelőzésére érdemes a meetingek során távol tartani magadtól a telefont, hogy ne zavarhassa meg a figyelmedet.

 

+1 Tartsd fenn a többiek figyelmét!

Ha te vezeted a meetinget, mindenképp tájékozódj a Zoom funkcióiról, hogy még hatékonyabbá tehesd a megbeszélést. Igyekezz minél jobban bevonni a közönséget, például szavazásokkal, prezentációval, vagy küldj nekik fájlokat a chaten! Minél inkább számítasz a reakciójukra, annál kevésbé lesz lehetőségük elkalandozni.

 

Egy online meeting azért is lehet nagyon fárasztó, mert egyszerre kell feldolgoznod minden résztvevő reakcióját, a vizuális ingereket, s egy idő után ettől be lehet sokallani. Az online tér önmagában is nagyon ingergazdag környezet, így érdemes kerülni a megbeszélések során is a multitaskingot és figyelmedet kizárólag a többiekre koncentrálni, hiszen jelenleg ezek az online meetingek jelentik az egyetlen módját a kapcsolódásnak is.

 

Szerző: Novák Dóra

 

Forrás:

https://thriveglobal.com/stories/how-to-stay-focused-video-calls-zoom-meetings/

Vélemény, hozzászólás?