Tartozz Te is a legjobbak közé! – részletek a Robert Bosch Kft. legújabb ösztöndíjprogramjáról, a BEST-ről

A cég az év elején hirdette meg először a Bosch Engineering Scholarship Team (BEST) ösztöndíjprogramot, amelynek keretében az egyetemek legtehetségesebb hallgatóit szeretné megszólítani, akik kellő ambícióval rendelkeznek, hogy tudásukat folyamatosan gyarapítva a jövő autóipari fejlesztéseit, innovációit alakítsák. A program célja, hogy a hallgatók a mesterképzésben eltöltött éveik alatt is aktívan foglalkozzanak tudományos tevékenységekkel. Miről szól a program, kiket várnak, és milyen juttatásban részesülnek a kiválasztottak? Kiderül az interjúból!

 

Interjúalany:

Pótsa Mátyás

 

Mesélj egy kicsit a munkádról, és arról, hogy milyen szerepkört töltesz be jelenleg a cégnél!

11 éve dolgozom a Bosch-nál. Pályafutásomat a Junior Managers Programban (JMP) kezdtem, ami a Bosch vezető utánpótlás programja. Ennek keretében lehetőségem volt a cég autóipari elektronika üzletágának legnagyobb gyárában, Hatvanban számos szakterület működésébe belelátni, illetve Németországban is dolgoztam. A gyártáshoz minőségbiztosítási területen kerültem közelebb csoportvezetői pozícióban, majd 2018-tól a váltóvezérlő gyártás értékáramának osztályvezetői feladatait láttam el. Idén januártól a Budapesti Fejlesztési Központ egyetemi együttműködéseit és mesterséges intelligencia ökoszisztéma projektszervezetét vezetem.

Ez mit jelent pontosabban?

Az osztályunk célja az, hogy hosszú távú, sikeres együttműködéseket alakítsunk ki a cégünk számára stratégiailag fontos partneregyetemekkel. A kooperációknak több eleme van, de mind egy irányba mutat: közelebb hozni az ipart a felsőoktatáshoz.

Terveink szerint ez a mindennapos közös munkában valósulna meg, ahol az egyetemi szereplők és kutatók a mi szakembereinkkel közösen olyan témákon dolgoznának, amely az ipar számára releváns.

Ezt az ökoszisztémát szeretnénk kiterjeszteni országos szintre, ezen dolgozunk jelenleg is.

Mit gondolsz, a stratégiátok hogyan segíti az egyetemisták karrierjét?

Stratégiánk szerint nem csak szerződések vagy szponzorációk kapcsán leszünk jelen az egyetemeken, hanem fizikailag is kialakítjuk majd azokat a tereket, ahol az egyetemi kutatók és a Bosch mérnökei együtt dolgozhatnak. Így a hallgatók megismerhetik, hogy kik vagyunk, milyen velünk dolgozni, és lehetőségük van belelátni a cég életébe is. Több példát tudok mondani, ami már jelenleg is működik, az ilyen jellegű együttműködéseket szeretnénk tovább bővíteni.

Ki tudsz emelni olyan projekteket, ami izgalmas lehet egy laikus számára is?

Szívesen! Például van egy olyan projektünk, amelynek célja a biztonságos autózás támogatása. Mesterséges intelligencia segítségével olyan algoritmust szeretnénk fejleszteni, ami egy kamerakép által képes felismerni, hogy a vezető mennyire fáradt autózás közben. Az eredmény nemcsak az autóvezetés jelenlegi (ember általi) formáját teszi biztonságosabbá, hanem az önvezetéskor időnként szükségessé váló emberi beavatkozáshoz is segítséget nyújt.

Ez nagyon jól hangzik!

Egy másik hasonló egyetemi együttműködéssel megvalósuló projektben az elektromos hajtáslánc-fejlesztésünket támogató, egyedi szimulációs tesztkörnyezet kialakításán dolgozunk. Ez a megoldás lehetővé teszi az általunk fejlesztett elektromos hajtáslánc jellemzőinek, járműbe épített állapotban történő vizsgálatát, illetve a tervezett műszaki változtatások várható hatásának megbízható előrejelzését.

Rá is kanyarodnék most a BEST programra, hiszen, ha jól tudom, saját kutatást is meg lehet valósítani a támogatásotok által…

Így van! A program célja az, hogy a kiválasztott diákok mesterképzésük alatt is aktívan és elmélyülten tudják tudományos tevékenységüket folyatni. A kétéves ösztöndíj során mérnökeinkkel dolgozhatnak együtt kutatásaikon, TDK-dolgozataikon. A szakmai támogatáson túl olyan finanszírozást biztosítunk a BEST ösztöndíjasoknak, aminek segítségével magas színvonalú tudományos munkát tudnak kiadni a kezükből úgy, hogy nem vesszük el a fókuszt a tanulásról.

Milyen szakterületről vártok diákokat?

Főként villamosmérnök, mérnök-informatikus, gépészmérnök, mechatronikus hallgatókat várunk, de fizikus vagy matematikus is lehet a jelentkező. A legfontosabb, hogy találjunk közös pontot a Bosch területeivel, így olyan mentort tudjunk biztosítani cégen belül, aki megfelelő szakmai támogatást nyújt.

Ami egyértelműen fókuszban van nálunk, az a mesterséges intelligencia felhasználása a különböző területeken, a másik pedig az elektromobilitás, az alternatív hajtások témája. Ezzel kapcsolatban is sokan dolgoznak jövőbe mutató innovációkon.

Arról mesélsz egy kicsit, hogy hogyan épül fel a program?

A BEST-ösztöndíj egy kétéves program, amiben a hallgató mesterképzéses évei alatt vehet részt. Mivel már a kiválasztási folyamat alatt körvonalazódik a jelentkező kutatási témája és érdeklődési területe, megkeressük cégen belül azokat a szakembereket, akik a leginkább tudják mentorációval támogatni az ösztöndíjast. A felvételt követően meghívjuk a programban résztvevőket egy személyes orientációs alkalomra, aminek keretében megismerhetik a telephelyet, a mentorokat és a cég tevékenységét. Ezt követően a hallgatók különböző, a fókuszterülethez kapcsolódó tréningeken vesznek majd részt, amely egyfelől a szakmai és technikai tudás fejlesztését, másfelől pedig a személyes és szociális készségek elmélyítését is célozza. Fentieken túl biztosítjuk a hallgatók számára, hogy részt vegyenek szakmai konferenciákon, akár külföldön is.

Az ösztöndíjasoknak lehetőségünk van arra, hogy a budapesti telephelyünkön a Bosch-os mentor támogatásával közösen dolgozzanak kutatási témájukon, aminek eredményeként sikeres TDK-dolgozatot készítenek majd a program végére, ami a program kötelező eleme.

Melyek a programban való részvétel feltételei?

A tehetséggondozásra mindig is nagy hangsúlyt fektettünk, és most ezt a tevékenységet bővíteni szeretnénk. Véleményem szerint a program abban is eltér a korábbiaktól, hogy a diákok kizárólag tanulmányaikra fókuszálhatnak a képzés során, ezért mi az ösztöndíj ideje alatt kiemelkedő támogatásban részesítjük őket.

Nagyon fontos nekünk a proaktivitás, a szorgalom, hiszen nem mi szeretnénk megmondani a hallgatóknak, hogy pontosan mit is csináljanak a program alatt, hanem közösen szeretnénk velük azt alakítani.

Milyen összeggel támogatjátok a programban résztvevőket?

Ezer euróval támogatjuk őket havonta, hiszen szeretnénk a legjobbakat bevonzani erre az évi 5 támogatott helyre.

Hogyan tudnak jelentkezni a programba?

A honlapunkon lehet jelentkezni önéletrajz és motivációs levél leadásával. A hangsúly egyértelműen ez utóbbin van, hiszen kíváncsiak vagyunk, hogy mi motiválja a jelölteket arra, hogy részt vegyenek a programban.

Mi a személyes motivációd, ami miatt támogatod a BEST programot?

Úgy gondolom, hogy ez egy egyedülálló program több szempontból is. Egyrészt lehetőséget biztosít a diákok számára a szakmai, tudományos ismeretek mélyítésére és mindemellett támogatást kapnak tőlünk, hogy valóban a tanulmányaikra koncentrálhassanak.  Így könnyebben eljuthatnak a PhD fokozatig is akár.

A tudományos munka során olyan tudást szereznek az ösztöndíjasok, ami a nagymértékben versenyképessé teszi őket, hiszen a piaci igényekre épül a tanulási folyamatuk.

A személyes motivációm ebben a tehetségek felkutatása és mentorálása. Ez az, amit szeretnék támogatni.

A programot követően tudnak maradni a résztvevők főállású munkatársként a Bosch-nál?

Ha a program utáni karrierlehetőségekről beszélünk, akkor mi nem csak abban gondolkodunk, hogy hogyan tudjuk szakemberek alkalmazásával az ipar számára hasznossá tenni az egyetemi tudást, hanem ugyanúgy támogatjuk azt is, hogy az egyetemen maradjanak és tovább kutassanak.

Természetesen az a cél, hogy megismerjenek minket, és lássák, hogy mit tudunk nyújtani, milyen értékek mentén dolgozunk, és a program végén ne legyen kérdés, hogy nálunk képzelik el a jövőjüket hosszú távon.