„Egy cég akkor ér sokat, ha az alkalmazottak büszkék arra, hogy itt dolgozhatnak” – interjú a Deloitte-tal

Ha érdekel a számvitel, vagy megfordult már a fejedben, hogy könyvvizsgálói karrierutat válassz, akkor ezt a cikket jó szívvel ajánljuk! Készítettünk egy interjút a Deloitte könyvvizsgálói csapatával, hogy beleláthassunk ebbe a szakmába, így most nem csak azt tudhatod meg, hogy milyen az élet (és persze a munka) náluk, hanem az is kiderül, hogy milyen esélyekkel indulsz pályakezdőként.

Norbi
Lea

Akikkel beszélgettünk:
Mokos Réka (HR Coordinator),
Molnár Lea (Audit – Senior Analyst, 2019-ben csatlakozott a Deloitte-hoz),
Velő Norbi (Audit – Senior Consultant, 2017-ben csatlakozott a Deloitte-hoz)

 

Lea, Norbi, mi motivált arra, hogy jelentkezz a Deloitte-hoz?

Norbi: 2017 augusztusában csatlakoztam a céghez, ekkor kezdtem az 5. félévemet az egyetemen pénzügy és számvitel szakon. Az előző félévekben nem szakmai munkám volt, de szerettem volna az utolsó évben olyan helyen dolgozni, ahol nem kávéfőzéssel és iratrendezéssel telik a munkaidőm, hanem fejlődni, illetve tanulni tudok.

 

Lea: Engem is leginkább a folyamatos fejlődés és a várható kihívások motiváltak a jelentkezésre. Szintén pénzügy-számvitelen végeztem, és – mivel már az egyetemen nagyon megszerettem a számvitelt, – eldöntöttem, hogy ilyen területre, és azon belül könyvvizsgálatra szeretnék menni. Elkezdtem keresgélni a lehetőségek között, és a Deloitte-nál tetszett, hogy lehetett preferált iparágat választani, így a pénzügyi szektorban működő cégek működésébe láthatnék bele. Fontos szempont volt nekem, hogy már a kiválasztási folyamat során is figyelembe vették a kezdeti érdeklődési körünket, így kerültem a pénzügyi szektorba.

 

Réka, összefoglalnád, hogy hogyan épül fel a kiválasztási folyamatotok?

Réka: Minden pályázót egyénileg kezelünk és kísérünk végig a kiválasztási folyamaton. A rövid telefonos interjún arra vagyunk kíváncsiak, hogy miért jelentkeztek, mi motiválja a jelölteket. Ezt követően az online szakmai kör során arra is hangsúlyt fektetünk, hogy az egyedi, személyes (online) beszélgetés során még jobb betekintést adjunk a szakma mindennapjaiba. A folyamatban résztvevő könyvvizsgálók saját személyes élményeiken keresztül mutatják be azt, hogyan is dolgozik egy auditor. Ebben a körben egy gyakorlatias szakmai feladatot is kialakítottunk, amivel az a célunk, hogy egy szakmai problémáról szóló rövid beszélgetést kezdeményezzünk, amely során felmérhetjük a jelölt gondolkodását, erősségeit.

 

Lea, mesélj az első munkanapodról!

Lea: Nekünk az első nap kezdetét vette az intenzív tréning sorozat, ahol először átbeszéltük, mire számíthatunk, mit fogunk csinálni, illetve az ismerkedés állt a középpontban. Nekem a személyes kedvencem az volt, amikor az auditorok feljöttek hozzánk, és mindenkitől lehetett kérdezni, így kaptunk egy képet arról, hogy milyen feladatok várnak ránk, és hogyan tudunk majd feljebb lépni a ranglétrán.

 

Milyen a benyomásotok a csapatról?

Norbi: A légkör nagyon jó az irodában, illetve a munka során is, és a cégen belül mindenki nagyon segítőkész, barátságos, mind a munkával, mind egyéb jellegű kérdésekkel kapcsolatban. A cégen belül vannak kisebb csoportok is, különböző iparágakra szakosodva, ami segít abban, hogy még közvetlenebb legyen a viszony a munkatársak között, pozíciótól függetlenül.

 

Lea: Szerintem nagyon fiatalos légkör van tényleg könnyű beilleszkedni. Van egy úgynevezett buddy program, ahol minden új kolléga kap egy seniorabb kollégát aki segít a beilleszkedésben és akihez tud fordulni a kérdéseivel meg persze bárkitől lehet kérdezni.

 

Hogy néz ki a munka, amióta nem tudtok bemenni az irodába?

Lea: Teams-en és Skype-on tartjuk a kapcsolatot. Ha kérdésünk van, felhívjuk a seniort, megosztjuk a képernyőnket és igazából ugyanaz a folyamat, mintha ott lennénk, csak nem egymás mellett ülünk.

 

Melyik válik be neked jobban?

Lea: Az persze jobb, hogy nem kell utazni, de nekem azért több minden hiányzik. Például vannak folyamatok, amelyek egyszerűbben megbeszélhetők élőben, látod az ügyfélen, hogy egyértelmű-e számára egy-egy kérdésünk. És, ha bemegyünk az irodába, együtt vagyunk, ami jobban erősíti a csapatszellemet. De az mindenképp pozitívum, hogy a cég tavasszal egyik napról a másikra át tudott állni a home office megoldásra.

 

Milyen karrierutat lehet bejárni pályakezdőként?

Norbi: Pályakezdőként nagyon vonzó egy BigFour cégnél -mint a Deloitte- a folyamatos előrelépési lehetőség, illetve a gyors tanulás. Villámgyorsan szinte évente lehet előrelépni, főként könyvvizsgálati munkával, ami természetesen magasabb fizetéssel, és nagyobb felelősséggel jár. Én a csatlakozásom óta minden évben szintet léptem, és tisztán látom előre azt is, hogy az elkövetkező években mi vár rám.

 

Mi az, amit vártatok a munkával kapcsolatban és beigazolódott, illetve mi az, ami nem?

Lea: Az audit egy szezonális munka, eltérő terhelés van az év különböző időszakaiban, de aki jelentkezik, az valószínűleg ezt tudja. Én azért is jelentkeztem, mert fiatalos, modern környezetben szerettem volna dolgozni, ez is beigazolódott. Voltak viszont pozitív meglepetések is. Én korábban diákként dolgoztam már, és ott nem kerültünk egyáltalán kapcsolatba vezetőkkel, akár az ügyvezetővel – itt viszont, ha van kérdésünk, fordulhatunk a partnerhez (szerk.: partnernek hívjuk a multinacionális tanácsadó vállalatok legfelsőbb szintű vezetőjét) is. Bárkihez oda lehet menni, mindenki kedves és próbál segíteni. Ezt eddig nem tapasztaltam máshol.

 

Norbi: Számomra már a kezdéskor, a tréningek során beigazolódott az, hogy nagyon intenzíven lehet és fogunk is tanulni a munka során. Nincs két ugyanolyan ügyfél, ráadásul hetente, kéthetente új cégekkel találkozol, és megismered a folyamataikat, ami nagyon értékes és sokszínű tapasztalatot nyújt. Ezeknek köszönhetően ér nagyon sokat a BigFour háttér a munkaerőpiacon.

 

 

Hogyan alakultak át a feladataitok a kezdetek óta?

Lea: Előre kialakított karriertervünk van, ami arról is szól, hogy adott karrierszinten milyen feladataink vannak. Eleinte könnyebb feladatokat kaptam, és ahogy fejlődtem, úgy jöttek egyre komplexebb kihívások.

 

Norbi: Az első évben főként egy adott témakörbe látunk bele jobban, és egy konkrét problematikával találkozunk, amit meg kell oldani. Ez kevés ahhoz, hogy átlássuk az egész céget, viszont a 2. évtől kezdve már globálisan, az egész céget érintő kérdésekkel és problémákkal találkoztam. Ez segített abban, hogy ne csak egy szeletet lássak a tortából, hanem az „egész tortát” tudjam értelmezni. Most, a 3. évemben is hasonlóan dolgozom, viszont folyamatosan bővül a feladatköröm, új és új dolgokkal kell megismerkednem, ami nagyon pozitív a számomra, hiszen így tudok fejlődni.

Annak kifejezetten örülök, hogy már a 2. évemben, de mostanra főleg olyan tudást és tapasztalatot szereztem, amivel már én tudom segíteni a juniorabb kollégák, mint Lea munkáját a mindennapokban.

 

 

Mik a cég előnyei és mit tartasz hátránynak?

Norbi: Úgy gondolom, hogy a cég legnagyobb előnye az itt dolgozó kollégák. Egy cég akkor ér sokat, ha az alkalmazottak, amellett, hogy kiemelkedően végzik a munkájukat, büszkék arra, hogy itt dolgozhatnak, és a Deloitte-nál szerintem épp ilyenek vannak. A jó munka összekovácsolja a csapatot, sok kollégával nem csak a munka kapcsán, hanem magánéletben is jóban vagyunk, nem csak a céges csapatépítőkön tudunk lazítani, hanem saját magunk is szervezünk programokat.

Hátrányként az iparágra jellemző szezonalitást említeném, a könyvvizsgálati főszezon (szerk.: első-második negyedév) intenzív munkával jár. A nehéz időszakokon az összetartó közösség segíti át egymást, és pozitívan állunk a terület középtávú terveihez is. Már korábban elindultak különböző intézkedések a támogatásunkra, és 2022-ig az egyik fő cél a főszezonban is megfelelő munkaterhelés elérése.

 

Lea: Szerintem a cég legnagyobb előnye innováció és a nemzetközi környezet, nekem nagyon fontos volt, hogy tényleg modern környezetben dolgozhassak, ahol mindenben próbálják megtalálni a legmodernebb, legoptimálisabb megoldásokat. Olyan digitális eszközöket fejlesztenek számunkra, amivel napról napra hatékonyabban tudunk dolgozni.
Ami rugalmasságot igényel, az az, hogy heti vagy havi bontásban dolgozunk a különböző engagement-eken (szerk.: minden vállalat könyvvizsgálati folyamata egy-egy engagement), így nem mindig ugyanazzal a kollégával dolgozol, viszont van ennek jó oldala is, eközben sok különböző tapasztaltabb kollégától lehet tanulni.

 

Milyen (emberi és szakmai) tulajdonságok fontosak számodra a munka szempontjából?

Norbi: A pontosság, a minőségi munkára törekvés illetve az, hogy folyamatosan naprakész legyek az aktuális törvényi változásokkal kapcsolatosan. Az ügyféltalálkozók alkalmával – legyenek akár személyesen, akár online – elengedhetetlen ennek a két tulajdonságnak a megléte. Ezeken felül, emberileg a motivációt, illetve a tudásvágyat említeném. Ha ezek a tulajdonságok megvannak, akkor a Deloitte nagyon jó alapot nyújt ahhoz, hogy kamatoztatni is tudjuk őket.

 

Mit tanácsolnál azoknak, akik fontolgatják, hogy jelentkeznek hozzátok? Hátrány, ha nincs tapasztalatuk a területeteken?

Norbi: Mindenkinek, aki a könyvvizsgálói hirdetést látva gondolkodik a jelentkezésen, azt tanácsolnám, hogy ne gondolkodjon tovább. Eleve jó tapasztalat, ha megnézed az interjúfolyamatot egy multinál, megméretteted magad. Megismerheted az adott céget, illetve segít abban is, hogy eldöntsd, szimpatikus-e a cég, szimpatikusak-e az ott dolgozók, a leendő kollégáid. Pályakezdőket és gyakornokokat pedig már decembertől keresünk, így nem hátrány, ha nincs tapasztalatod, jelentkezz! 🙂

 

A Deloitte könyvvizsgáló csapatába decemberi belépéssel már tudtok jelentkezni:

Vélemény, hozzászólás?