ge gas power

„A rotációs programok miatt az én mérlegem a multik felé billent”– Interjú a GE Gas Power kollégáival

El tudod magad képzelni a jövőben vezetőként? A legjelentősebb energiapiaci vállalat Power üzletágának operatív vezetőjét, Budai Zoltánt és Fidel Nikolett, Lean project managert faggattuk a GE vezetőképző tehetségprogramjáról, az Operations Management Leadership Programról. Most belepillanthatsz, milyen az élet (és a munka) a GE-nél, azon belül is a Lean csapatban! Nem csak mérnököknek (és nem csak srácoknak) érdekes! 😉

Interjúalanyaink:

Fidel Nikolett, Lean project manager
Budai Zoltán, Senior Lean Leader

 

 

 

 

 

 

 

Mit kell tudnod a GE-ről?

A GE (General Electric) története összefonódik az energiáéval. A céget Edison alapította 126 éve, ez az első vállalatok egyike, amelyet tőzsdén jegyeztek. Legjelentősebb üzletága a GE Gas Power, amely gázturbinák gyártásával, szerelésével és javításával foglalkozik, ide tartozik a magyarországi telephely is Veresegyházon, amely a második legnagyobb GE Gas Power gyár a világon. A GE Healthcare üzletág orvosi mérőeszközök és berendezések gyártásával, a GE Aviation pedig repülőgép-hajtóművek gyártásával és felújításával foglalkozik. Legújabb üzletáguk, a Renewable Energy a megújuló energiaforrásokhoz szükséges berendezéseket, például szélturbinákat állítja elő.

Meséljetek a pozíciótokról a GE-nél! Milyen feladatok tartoznak hozzátok?

Zoli: Senior Lean Leaderként a fő feladatom a Lean átalakulás vezetése a veresegyházi GE Gas Powernél. A munkaköröm magában foglalja a szervezet fejlesztését, a gyártási folyamatok átalakítását és fejlesztését, de kiterjed az operatív menedzsmentre és a vezetési kultúra alakítására is. Eléggé átfogó szerepkör. 🙂

Niki: Én októberben csatlakoztam a GE-hez az OMLP (Operations Management Leadership Program) keretein belül, amely egy három részből álló vezetőképző rotációs program. Nyolc hónaponként rotálódunk, jelenleg a Technical területbe kapok betekintést, majd a People Leader, és a Materials (pl. a beszerzés, anyaggazdálkodás, logisztika) területekbe pillanthatok bele.

Mik az első benyomásaid eddig a programról?

Niki: Korábban csak gyakornoki pozíciókban dolgoztam, így elmondhatom, hogy friss diplomásként az OMLP egy nagyon jó átmenetet jelent. A programban való részvétel hatalmas mélyvíz, de a kollégáktól rengeteg segítséget kapok. Nagyon sok feladat hárul rám a saját munkakörömön kívül is, például képzéseken veszek részt, így ez alatt a rövid idő alatt is rengeteget fejlődtem. Klassz dolog, hogy először a Lean csapatba kerültem, mert nem csak tanultam róla az egyetemen, de érdekel is a téma, a szakdolgozatomban is kitérek rá. 🙂

Hogyan élted meg a kiválasztást?

Niki: A kiválasztási folyamat több fordulóból állt. Egy színvonalas AC-vel (Assessment Center = értékelő központ) zárult, amin számos vezető is részt vett. Egy egész napot eltöltöttek velünk, ez mutatta számomra, mennyire fontos a GE-nek a tehetségek megtalálása. Nagyon jó hangulatban telt a kiválasztás – akkor is jó élményként maradt volna meg, ha végül nem engem választanak. 🙂

Említetted, hogy három területen próbálhatod ki magad. Ezt követően hogyan születik döntés arról, melyik területen folytathatod a karriered?

Niki: Ez adott szituációtól függ, de általánosságban elmondható, hogy a vezetőkkel közösen keressük meg a legjobb megoldást. Hiszen, ha egy vállalat két éven keresztül invesztál egy adott emberbe, nem célja, hogy ezután elengedje a kezét.

Zoli: A GE-nél egyébként a karriersávokat „band”-ek jelölik. Az OMLP program nagy előnye, hogy a résztvevők 3-4 évvel hamarabb kerülhetnek magasabb karriersávba, így olyan pozíciók között nézhetnek szét, ami másoknak csupán 7-8 év elteltével elérhető.

Mitől lesz az OMLP egy vezetőképző program?

Niki: Ahogy az a kiválasztás komplexitásából is látszik, a GE kiemelt figyelmet fordít a vezető-utánpótlásra. Azáltal, hogy a rotációs program során több területet is kipróbálsz, és tapasztalod, hogyan működnek együtt a különböző funkciók, rövid idő alatt rálátásod nyílik az egész szervezet működésére. Nemcsak a szakmai tudásunk fejlődik, hanem a kommunikációs és vezetői készségeink is a képzések és a gyakorlati projektek során.

A legtöbb pályakezdőben felmerül a kérdés, hogy kkv-nál vagy multinál éri meg inkább elindulni karrierjük elején. Ez kérdés volt nálatok?

Niki: Nekem az egyetemen elég hamar felkeltették az érdeklődésemet a rotációs programok, így nem a cégméret számított a döntésnél. Habár azt meg kell jegyezni, hogy ilyen magas színvonalú programokat kizárólag nagyvállalatok működtetnek, közülük is sokan csak most kezdik kialakítani az ezzel kapcsolatos folyamatokat. Nálam ezért esett ki a kkv-szektor.

Zoli: Én az egyetem alatt dolgoztam egy cégnél, ahol nem voltak adottak a fejlődési lehetőségek, ezt követően számomra az volt a legfontosabb, hogy olyan helyre kerüljek, ahol tudok tanulni. Azt gondolom, friss diplomásként fontos, hogy hol kezd az ember, mert a legelső munkahely lesz a legmeghatározóbb. Ennyi idősen az ember nagyon gyorsan, nagyon sokat tud tanulni, ha a megfelelő környezetbe kerül. Niki jól döntött, hogy keresett egy programot, ami erre lehetőséget ad. 🙂

Hogyan lehet felismerni előzetesen, hogy egy cég valóban kínál fejlődési lehetőséget?

Zoli: Jó, hogy kérdezed, mert van erre egy módszerem. 🙂 Először elolvasok mindent a cégről, utánanézek, hogy hogyan nyilvánulnak meg a vezetők különböző nyilvános eseményeken, így kapok egy benyomást arról, milyen a vállalat a „brand mögött”. Ezután próbálok személyes információkat gyűjteni az ismerőseimtől, így történt ez a GE esetében is.  Harmadrészt, megnézem, mennyire vágnak egybe a cég lehetőségei a saját karriercéljaimmal. Én a Lean területen szerettem volna fejlődni, és tudtam, hogy a GE-nél ezt kiemelkedő szinten művelik. Eleinte a Healthcare-hez kerültem, itt rögtön belecsöppentem egy olyan átalakításba, amiből rengeteget tudtam tanulni.

Milyen a GE-nél dolgozni?

Zoli: 2011 óta dolgozom itt, és nem is tervezek váltani. 🙂 A GE nagyon innovatív vállalat, és jó embereket vonz be: egy nyitott, őszinte kultúrába csöppenhetsz bele, ahol nyugodtan vállalhatod a véleményedet. Azért izgalmas itt dolgozni, mert olyan módszerekhez férünk hozzá, amihez a világon kevés vállalat. A Lean kapcsán közvetlenül a Leant feltaláló és kialakító csapattal, a Singi Jitsu tanácsadó céggel tudunk együtt dolgozni – ez akkora kuriózum, amit csupán 5-6 vállalat engedhet meg magának a világon.

Niki: Annak ellenére, hogy még a munkatársak negyedét sem ismerem, olyan szintű odafigyelést kapok a kollégáktól, amit egy kisvállalkozástól várna az ember. Biztosan más élmény itt egy karácsonyi buli, mint egy kis cégnél, de a közeli kollégákkal ugyanúgy megvan a jó viszony.

Milyen juttatásokat kínál a cég?

Zoli: Ez nyilván pozíciófüggő, de alapvető juttatás a munkába járási támogatás és a cafeteria. A cég kedvezményes étkezési lehetőséget biztosít, illetve a gyáron belül van egy konditermünk is.

Niki: Rengeteg a sportolási lehetőség, és a GE kártyával sok kedvezményt lehet igénybe venni különböző éttermekben, üzletekben, szórakoztató komplexumokban.

Kinek való a GE mint munkahely?

Niki: Azt gondolom, hogy bárkinek. 🙂 Már az eddig itt töltött időm alatt is nagyon sokféle emberrel találkoztam. Kéthete volt egy global diversity integration programsorozatunk, amelynél az elfogadás volt fókuszban. A GE kiemelt figyelmet fordít a diverzitásra, ezért a lányokat is biztatom rá, hogy jelentkezzenek mérnöki területre. Ez nálunk már nem „férfias szakma”. 🙂

 

 

Téged mi inspirált arra, hogy mérnöknek tanulj tovább?

Niki: Ezt a kérdést a szüleimnek is sokszor feltették már. 🙂 Utólag azt gondolom, hatalmas szerencsém volt, mert a középiskolában támogató közegbe csöppentem. A fizikatanárom egy hölgy volt, ő nagy hatással volt rám. A matek tanárom – aki ugyan férfi volt –, maximálisan támogatott az egyetemi jelentkezésemben.

Ért valaha hátrány a nő-léted miatt?

Niki: Korábbi gyakornoki pozícióimnál előfordult, hogy kihagytak egy kézfogáskörből, de a GE-nél semmilyen hátrányos megkülönböztetést nem tapasztaltam. A GE felismeri azt, amit kutatások is igazolnak, hogy a diverz teamek sokkal produktívabbak a különböző gondolkodásmódok integrálása miatt. A férfiak sokkal jobban tudnak egy dologra koncentrálni, míg a nők divergensen gondolkodnak. Egy egyszerű példa: a nők otthon egyszerre sok mindent képesek menedzselni, a férfiak pedig általánosságban jobban vezetnek. Ezért egy csapatmunka során sokkal szélesebb körű problémamegoldási-javaslatok kerülnek ki egy diverz team „kezei” közül.

Zoli: Fura, de tudok kapcsolódni ehhez a témához. A feleségem és a nővérem mindketten mérnökök, emiatt ha szóba kerül, hogy a mérnöki szakma egy „férfiszakma”, értetlenül állok a dolog előtt. Mindketten nagyon jó szakemberek, és mindketten műszaki vezetői pozíciókban vannak, ami azt jelenti, hogy férfi mérnököknek a vezetői. Nagyon sok jót tesz egy csapatnak az, hogy megvan ez a különbözőség. A GE egyébként konkrétan elemzi, hogy van-e bérkülönbség a cégben, 3-4 havonta visszajelzéseket is kér a dolgozóktól, hogyan értékelik a diverzitást a cégnél. A Global Operationsnél pedig több nővel dolgoztam együtt, mint férfival.

Hogyan írnátok le mégis egy tipikus GE-s munkatársat?

Zoli: Barátságos, befogadó és együttműködő. Bele tud érezni, látni másnak a helyzetébe, problémájába. Konstruktív, és nyitott a változtatásra. A GE kultúrájában erősen megjelenik az a gondolkodásmód, hogy „ha valami nem jó, változtassunk”. Más vállalatoknál sokkal erőteljesebb lehet az, hogy az éppen meglévő standardokat fenntartsák. Jellemző még a gyors döntéshozatal, ezt követelik meg a munkatársaktól is. Ezt a Global Operationsnél és a Healthcare-nél is megtapasztaltam, szóval ez benne van a GE „DNS-ében”. 🙂

Mi a titka a gyors döntéseknek egy ekkora szervezetben?

Zoli: A felhatalmazás. Az, hogy nem mindig a vezetőnek a vezetőjének a vezetőjére várunk, hanem a hierarchiában lejjebb lévő kollégákat is felhatalmazzák arra, hogy meghozzák a megfelelő döntéseket, és ehhez megkapják a szükséges eszközöket is.

Mi a legjobb élményetek a GE-nél?

Niki: Egy hete részt vettem egy Lean vezetői tréningen. A 9-10 fős tréningen termelést támogató és termelési területekről is részt vettek vezetők. A GE rájött arra, hogy a műszakvezetőket is képezni kell, hiszen az ő munkaköreik szintjén szeretnénk bevezetni a Leant. Ha nem magyarázzuk el nekik, hogy ez értük van, akkor ellenállásba fogunk ütközni. És a műszakvezetők vannak a legnagyobb hatással a közvetlenül értéket teremtő kollégákra, az operátorokra.

Zoli: Niki még nem tudott részt venni ilyenen, de jövőre valószínűleg sor kerül rá: van egy egyhetes eseményünk, melynek keretein belül különböző folyamatokat fejlesztünk és problémákat oldunk meg 8-11 csapatban, ami kb 100-110 főt jelent. Lean szempontból ez a legjelentősebb tréningesemény a GE-nél. Annyira, hogy egyenesen Japánból érkezik hozzánk egy sensei, aki segíti és tanítja a csapatokat. Ezen kívül a GE elsőszámú vezetője is részt szokott venni. Ez azt eredményezi, hogy vice presidentek a mi operátorainkkal együtt építik fel a gyártósort. A körülbelül 200 fős megnyitó úgy szokott zajlani, hogy a sensei felállítja az operátorokat, és elmondja a vice presidenteknek, hogy egész héten az lesz a feladatuk, hogy az ő munkájukat megkönnyítsék.

Ez nagyon inspiráló lehet.

Niki: Egész megjött a kedved a GE-hez, nem?

🙂 Hol lehet jelentkezni?

Zoli: https://ge.jobs/hun/jobs/ 😉

Ha már itt tartunk, milyen pozíciókra kerestek most gyakornokokat és friss diplomásokat?

Niki: Gyakornoki oldalról jellemzően a termelés területére keresünk mérnököket. Előfordul keresés más területre is, ezért mindenkinek érdemes megnézni a nyitott pozíciókat. 😉

 

Szerző: Kurinyec Anna

Vélemény, hozzászólás?