motiváció

Nehéz motiváltnak maradnod a home officeban? Ezek a tippek segítenek!

Mindannyiunknak a könyökén jön ki, mennyi előnye van a home office-nak: elkerülhetjük a zsúfolt tömegközlekedési eszközöket, időt spórolhatunk és rugalmasabban oszthatjuk be a napunkat. De ugye veled is előfordult már, hogy nem volt kedved kikelni az ágyból vagy a heti outfited egyetlen ruhadarabból állt, mint Dexternek, azzal a kivétellel, hogy esetedben ez egy ketchup-foltos pizsama volt?

 

A hosszabb otthon töltött idő után olykor nehéz motiváltnak maradni, kihívást keresni és inspiratív környezetet teremteni. Jöjjön tehát néhány tipp, melyek segítenek a fókuszálásban és a produktivitás fenntartásában.

 

1. Kelj fel időben!

Sokaknak ez lehet a legnehezebb az otthoni munkavégzés kapcsán. Egy hatékony napi rutin kialakításában nagyon fontos szerepe van a napindítás módjának, tehát, hogy ne öt perccel munkakezdés előtt kelj ki az ágyból. Egy produktív délelőtt megadja a motivációt a nap további részére, mivel a legfontosabb feladataidat akár ki is pipálhatod ezidő alatt.

 

2. Alakíts ki napi rutint!

Nagyon fontos, hogy legyen egyfajta kerete a napodnak. Figyeld meg, hogy sokkal motiváltabban vágsz bele a napi teendőidbe, ha tudod, hogy mi miután következik, meddig fogsz dolgozni és mikor kezdődik a szabadidő. A rutin és a begyakorolt szokások biztonságot adnak, emellett sokkal tervezhetőbbé is teszik a napot. Ha lehet, minden napot úgy kezdj, hogy előre (előző délután/este) összeírod a feladatokat, prioritásokat, így tudhatod, mire számíthatsz és hatékonyabban be tudod osztani az időd.

 

3. Ne dolgozz ott, ahol alszol!

Fontos, hogy el tudd választani otthonodban az egyes helyszínek funkcióját: az ágyad azért van, hogy relaxálj, pihenj, kikapcsolódj, így a munkavégzést nem érdemes ezzel összemosni. Ahhoz, hogy produktívan tudj dolgozni, olyan helyszínt kell választanod, ahol kényelmesen tudsz ülni és fókuszálni tudsz a feladataidra. Az ágyban fekve hamar érezheted, hogy nincs kedved a feladatokhoz és legszívesebben aludnál még egy kicsit.

 

Böngéssz gyakornoki és pályakezdő állások között a frissdiplomas.hu-n! Hozd létre a profilodat, és elküldjük a Neked való munkákat e-mailben!

 

4. Dolgozz változatos helyszínekről!

Inspiratív módon hat, ha nem mindig ugyanonnan dolgozol. Ha van rá lehetőséged, alakíts ki több munkára alkalmas sarkot, helyszínt is a lakásban, ami egy kicsit változatosabbá teszi az otthoni munkavégzést, mindamellett, hogy új perspektívákat is nyithat!

 

5. Próbáld ki a Pomodoro technikát!

A Pomodoro technika egy egyszerű időmenedzsment módszer, amely képes növelni a produktivitásodat. Használata nagyon egyszerű: válaszd ki a feladatot, amit el szeretnél végezni, majd állíts be egy időzítőt 25 percre. Ha belegondolsz, 25 perc nem tűnik soknak, ám ha ezalatt az idő alatt csakis az adott feladatra koncentrálsz, hatékonyabb lehetsz, mint gondolnád. A 25 perc letelte után 5-10 perc szünet következik, aztán indulhat elölről.

 

6. Jutalmazd meg magad!

Amikor kevésbé érzed magad motiváltnak, emlékeztesd magad, hogy miért is csinálod azt a feladatot, melyik célodhoz visz közelebb. Emellett ünnepeld meg az apróbb sikereket is, ez megadhatja a lendületet a folytatáshoz.

 

7. Tűzz ki célokat másokkal közösen!

Szintén motivációnövelő módszer, ha másokkal együtt tűzöl ki célokat. Például, ha eltervezed, hogy minden nap szeretnél egy kicsit mozogni, akkor lehet ez akár egy közös esti családi program is.

 

+1 Kísérletezz!

Mindannyiunkat más motivál, így igyekezd megtalálni, hogy mi az, ami képes téged hatékonyabbá tenni. A következő napokban figyelj arra, hogy mely feladatok mozgatnak meg, mi az, amit gyakran halogatsz és mely tevékenységekbe tudsz a leginkább bevonódni, elmerülni. Ezek tudatosításával ügyesebben bánhatsz a saját napjaid beosztásával.

A halogatott feladatok elvégzése a délelőtti órákban („Edd meg hamar a békát!” elv) például megadhatja a motivációt a nap további részére. Ha pedig úgy érzed, kezd csökkenni a hatékonyságod, elő tudsz venni egy olyan feladatot, amelybe könnyebben bevonódsz és ami felkelti az érdeklődésed. Ha nincs ilyen, akkor pedig kísérletezz: mi az, amire igazán vágysz?

 

Forrás:

https://www.creativeboom.com/tips/tips-on-working-from-home-how-to-stay-motivated-and-sane/

https://www.forbes.com/sites/insertcoin/2014/01/22/11-ways-to-stay-motivated-while-working-from-home/#5eeee58b5f67

 

Szerző: Novák Dóra

frissdiplomas.hu-nál mindent megteszünk azért, hogy élménytelibbé és egyszerűbbé tegyük az elhelyezkedés, a karrierépítés folyamatát. Az egyetemistáknak és pályakezdőknek szóló karrierportálunk mellett tevékenységünk legújabb eleme Magyarország első élményközpontú állásbörzéje, a JOBVERSE Állásbörze. Csatlakozz, és emeld a karriered a következő szintre velünk!

Tetszett a cikk? Küldd el valakinek, akinek szintén hasznos lehet!

One thought on “Nehéz motiváltnak maradnod a home officeban? Ezek a tippek segítenek!

Vélemény, hozzászólás?