frissdiplomas

Friss diplomásként a munkajog útvesztőjében

Az, hogy a munkahelyeden milyen jogok illetnek meg, megannyi törvény által szabályozott, bonyolult rendszerbe van foglalva, így gyakran még a már jó ideje dolgozók számára is kibogozhatatlannak, felfoghatatlannak tűnik – nemhogy pályakezdőként.

Cikkünkben néhány olyan munkajogi kérdést veszünk szemügyre, amelyekkel könnyen találkozhatsz, ha friss diplomásként munkába állsz.

 

A pályakezdő lét lehetőségei

A munka világába való belépés első fázisaként érdemes tisztában lenned jogi státuszoddal. Huszonöt éves kor alatt, vagy felsőfokú végzettség esetében harminc éves kor alatt pályakezdőnek minősülsz.

Mi ennek a státusznak a jelentősége?

A pályakezdők – gyakori közhiedelemmel ellentétben – nem jogosultak munkanélküli segélyre. Számukra az úgynevezett álláskeresési segély elérhető abban az esetben, ha az ennek megadását megelőző négy évben legalább kétszáz nap munkaviszonnyal rendelkeznek.

Olcsóbb a vállalkozásindítás, a lakhatás

Van azonban sok egyéb előnye annak, ha – jogi értelemben – pályakezdőként lépsz a munkaerőpiacra. Elérhetők különféle támogatások, például a nyelvvizsga vagy jogosítvány megszerzését, vagy különféle szakképzettségek elsajátítását segítő, vagy ingyenessé tevő lehetőségek.

Létezik olyan támogatási struktúra is, mely a pályakezdő vállalkozóvá válását segíti elő, ez rendszerint tőkejuttatás vagy egyéb segítség által történik, és általában pályázati alapon történik az elérése.

A pályakezdő gyakran igényelhet továbbá lakhatási támogatást, vagy akár egyéves bértámogatást, de utazási kedvezményt is. Ez utóbbira rendszerint akkor jogosult, amennyiben lakhelye és a munkavégzés helye különböző településeken található. Általában ez a támogatási forma tömegközlekedésre és saját gépjárműre egyaránt igényelhető.

A pályakezdők számára elérhető jogosultságok és támogatások régiónként és munkahelyenként változnak, így érdemes alaposan utánanézned, pontosan milyen feltétekkel számolhatsz az adott helyen.

 

Gazdasági és pénzügyi pályakezdő állások
Informatikai pályakezdő állások
Mérnöki és műszaki pályakezdő állások
SSC Állások jó nyelvtudással

 

Fontos aláírnivalók

A munkába állás első lépései közé tartozik a munkaszerződés aláírása. Ennek a munkajog szerint tartalmaznia kell a munkavégzés helyét, a munkakört, valamint a munkaviszony időtartamát és a munkabért is.

A munkaszerződésen túl a munkáltatónak a munkába állást követő tizenöt napon belül kötelessége ismertetnie a napi munkaidő és az egyéb juttatások mértékét, valamint a munkabér elszámolásának módját és idejét, de a szabadsághoz és a felmondási időhöz kapcsolódó szabályokat is.

Ugyanekkor kell ismertetnie a munkáltatónak a munkakörhöz tartozó konkrét feladatokat is, ez amiatt is fontos, hogy az elvégzett munka számonkérhető legyen. Érdemes lehet ezeket a dolgokat már a munkaszerződés aláírásakor tisztázni és hivatalosan is írásba foglalni.

 

Mi a helyzet a szabadsággal?

szabadsag

A szabadság minden munkavállalónak járó pihenőidő, és egy évben általában 20 napot jelent. Ez különféle esetekben nőhet: huszonöt év felett például életkori pótszabadság is jár, de gyermeknevelés esetén és hasonló egyéb helyzetekben tovább nőhet az éves szabadnapok száma.

A szabadságnapok száma meglehetősen bonyolult kalkuláció alapján kerül kiszámolásra, ennek a kalkulátornak a segítségével azonban te is könnyen megtudhatod, mennyi szabadnap jár számodra egy évben!

Fontos megjegyezni a szabadnapok kapcsán, hogy ezeknek csupán az egyharmadát veheti ki maga a munkavállaló, és ezt minimum tizenöt nappal előtte jeleznie kell munkáltatójának. A szabadnapok maradék kétharmadát a munkáltató adja ki.

Az is fontos továbbá, hogy megkülönböztessük a szabadságtól a táppénzt. Ez utóbbi a keresőképtelenség (egyszerűen általában betegség) esetén fellépő társadalombiztosítási forma. Nem meglepő módon, ezt csak meglévő társadalombiztosítás és bemutatott orvosi igazolás esetén veheted igénybe.

 

Hová fordulhatsz jogsértés esetén?

Amennyiben a munkahelyeden sérelem ér, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség területi szerveihez tudsz fordulni, ahol munkajog terén járatos szakemberek adnak neked tanácsot, valamint szükség esetén kivizsgálják panaszaidat is.

Cikkünkből is látható, hogy a munkajog rendkívül összetett és bonyolult rendszer, így érdemes alaposan és specifikusan utánajárnod a téged érintő kérdéseknek. A HÖOK 2012-es, kimondottan pályakezdőknek szóló munkajogi kiadványa jó kiindulási alap, de mivel a törvények azóta sokat változtak, érdemes több helyről is tájékozódnod!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is! 🙂

Szerző: Simon Bence

Vélemény, hozzászólás?