frissdiplomas

Tippek a hatékonyabb tanuláshoz

Könnyebben megy a fejedbe az új anyag, ha ábrákkal is összefoglalják a legfontosabb adatokat? Segít megérteni a dolgokat, ha meg is hallgathatod az információkat vagy elég, ha a könyv ott van előtted?

Mindenki más tanulási technikára esküszik, de létezik néhány általános személyiségtípus, amelyek hasonló módszerekkel hatékonyabbak. Te melyik csoportba tartozol?

Vizuális tanulók

Legkönnyebben képek, videók, demonstrációk segítségével vagy képes tanulni. Sokszor a zh-n csak annyi ugrik be, hogy „erről volt valami videó az órán”.

Tippek:

  • Nyomtasd ki a tananyagot! Kutatások bizonyítják, hogy a papírról való olvasás elősegíti a megértést és a memorizálást.
  • Használj színeket és szövegkiemelőt! Ez segít a lényegre koncentrálásban és a kulcsszavak megjegyzésében.
  • Amelyik tantárgynál vannak ábrák, azokat rajzold le magadnak, és ha kell, írj hozzá megjegyzéseket! Emlékezni fogsz, hogy a jobb első sarokban ott volt a képlet.

Hallás után tanulók

Még a reggel nyolcas előadásokon is ott vagy, senki sem ért meg téged. Pedig te úgy jegyzed meg az információkat, ha meghallgatod azokat, akár az előadótól élőben, vagy felvételről.

Tippek:

  • Alakíts tanuló csoportot! Az itt elhangzó sokszínű vélemény megkönnyítheti számodra a tanulást.
  • Használj diktafont! Vedd fel a tananyagot, így bármikor visszahallgathatod azt!
  • Mondd fel az anyagot! Választhatod az egyik szaktársadat, vagy elrettentheted a testvéreidet a választott szakodtól. Ha inkább egyedül tanulnál, bármennyire dedósan is hangzik, mondd fel magadnak az anyagot hangosan!

Gazdasági és pénzügyi gyakornoki állások
Informatikai gyakornoki állások
Mérnöki és műszaki gyakornoki állások
SSC állások jó nyelvtudással

Olvasva és írva tanulók

Te vagy az oldschool. Elolvasod és leírod a dolgokat, talán te vagy az, akitől mindenki elkéri a jegyzeteket. A tankönyvekre és a vázlatokra esküszöl.

Tippek:

  • Készíts jegyzetet arról, amit olvastál! A tanulás közbeni írás hatásosabb, mint ha csak elolvasnád a szöveget.
  • Használd ki az utazással töltött időt! Az ismétlés segíthet abban, hogy fejben tartsd a dolgokat.
  • Vizsga előtti napra írj magadnak kérdéseket az anyagról, és válaszolj rájuk írásban! Ismétlés a tudás anyja!

Kinesztetikus tanulók

Tanulás közben hajlamos vagy fel-alá járkálni, amivel mindenkit halálra idegesítesz. Próbálgatásokból, a konkrét gyakorlatokból és a problémamegoldásokból tanulsz a leghatékonyabban. Az előadásokat hírből sem ismered.

Tippek:

  • Készíts ellenőrző teszteket! Így ismerőssé válik számodra a tanulnivaló, és könnyebben fogsz rá emlékezni is.
  • Jutalmazd magad! A kis ajándékok, mint egy kis édesség, öt perc séta a levegőn, remekül motiválhatnak a további tanulásban.
  • Tanulj játékosan! A szaktársakkal játsszatok Tabut vagy Activity-t, a tananyagból készített szókártyákkal. Definíciók tanulására tökéletes ez a módszer. Te hogy magyaráznád el azt, hogy „fundamentális analízis”?

Ha szeretnél további hasznos tippeket kapni vagy érdekes hírekről olvasni, esetleg épp gyakornoki lehetőséget keresel, látogass el a honlapunkra.

Vélemény, hozzászólás?