frissdiplomas

Az ultimate vizsgaidőszaki túlélőkalauz – így könnyebb lesz a vizsgaidőszak!

Nem lesz valami menőbb attól, hogy elétesszük, hogy ultimate. De ez az összefoglaló cikk tényleg MINDENRE kitér, amire szükséged lehet ahhoz, hogy jól megmutasd a vizsgáknak, ki itt az úr. Ezek a tippek segítenek eloszlatni a viharfelhőket a fejed fölül a vizsgaidőszak legnehezebb pillanataiban (is)!

 

Hogyan tanuld meg hatékonyabban az anyagot?

1. Nézd át a követelményeket!

Nyisd meg a tárgy Moodle vagy CooSpace felületét, és ha van feltöltve mintavizsga, nézd át (vagy könyörögj előző évi vizsgasorokért)! Így támpontot kapsz azzal kapcsolatban, hogyan és mit kellene tanulnod. Definíciókat kérdeznek, vagy alkalmaznod is tudni kell a tanultakat? Míg előbbinél beválhat a magolás, utóbbinál célszerűbb, ha tanulás közben példák után kutatsz az interneten.

 

2. Iktasd ki a figyelemelterelő tényezőket!

Ma már rengeteg szoftver és bővítmény elérhető, ami képes blokkolni a social media felületeidet, ezzel megakadályozva, hogy a figyelmed egy óvatlan pillanatban egy új mém felé kalandozzon. Google Chrome használata esetén a Work Mode-ot javasoljuk. (Ha igazán radikális vagy, a tanulással töltött napokra akár törölheted is a social media appokat a mobilodról.)

 

3. Az illatok segítenek emlékezni

Ha ugyanazt a csokit majszolod tanulás közben, mint amit a vizsga közben (mármint ugyanazt a fajtát, nem ugyanazt a darabot), könnyebb lesz előhívnod az emlékeidet a tanultakról. Ugyanezt a hatást érheted el egy rágóval, vagy akár a parfümöddel/dezodoroddal is.

Bónusz tipp: A kellemetlen illatok még ennél is jobb hatással vannak a vizsgaidőszak által megfáradt memóriádra, így akár egy fenyőillatú autóillatosító mellett is dönthetsz, gyerekkorod autóba hányós emlékeiből válogatva.

 

4. Jegyzetelj!

Akár diákról, akár tankönyvből tanulsz, a vizsgaterem (vagy a Teams) előtt görcsölve ismétlő éned megköszöni majd neked, ha tanulás közben a kulcsszavakat kijegyzeteled egy füzetbe. Az írás nemcsak elősegíti, hogy a tananyag beivódjon az emlékezetedbe, de vizsga előtt is megkönnyítheti az életedet, ha nem egy tömény szövegből kell kibogarásznod a lényeget.

 

5. Egy kis YouTube megengedett

Ha lehetőséged van, nézz meg Youtube-videókat a tananyagról: a vizuális szemléltetés segít, hogy jobban megmaradjon a tananyag (de legalább a holnapi vizsgáig). Ha még nem szakadt nyakadba a vizsgaidőszak, és van pár napod a felkészülésre, nézz meg egy filmet is a témában. (Lájkold a cikket, ha te is az Egy csodálatos elméből tanultad meg, mi az a Nash-egyensúly.)

 

Szakmai gyakorlatot vagy diákmunkát keresel? Böngéssz karrieroldalunkon a Neked való lehetőségek között!

6. Légy segítőkész!

Ha valaki megkér, hogy magyarázd el neki az anyagot, kapva kapj az alkalmon! Talán azt hiszed, vizsgaidőszakban időrabló kisegíteni a bajba jutott társakat, de ahogy Albert Einstein mondta: „Amit nem tudsz egyszerűen elmagyarázni, azt nem is érted…”

 

7. A Gumikacsa-módszer

Képzelj el egy gumikacsát, és próbáld neki elmagyarázni a tanultakat! Daniel Pink szerint alaposabban és szabatosabban magyarázunk, ha egy ilyen együgyű kis „lénynek” próbálunk meg információt átadni. Ezáltal olyan dolgokat is végiggondolsz, amiket korábban adottnak vettél, így komplex rendszerként áll össze a fejedben a vizsgaanyag.

 

8. Tanulj hangosan!

Persze, a könyvtárban őrültnek néznének, de otthon miért is ne? Minél több érzékszerveddel hatsz az agyadra, annál jobban és hamarabb megtanulod a dolgokat. Tehát akkor vagy a legpengébb, ha – természetesen fél kézzel egy fenyőillatú autóillatosítót lóbálva –,  próbálod leírni egy gumikacsának, mit is olvastál fel az imént hangosan a tankönyvből.

 

9. A Pomodoro-módszer

A Pomodoro nem csak egy mozzarellás pizzát takar. Francesco Cirillo időmenedzsment technikája szerint 25 percig csak azzal a dologgal foglalkozz, aminek a végére akarsz járni, legyen az egy megoldandó probléma, vagy egy lecke megtanulása. A lényeg, hogy SEMMI mással ne foglalkozz: se Facebook, se e-mailek, se ablakon kifelé merengés. Az időkorlát elősegíti a koncentrációt. A 25 perces blokk után tarts 5 perc pihenőt, hogy felfrissüljön az agyad.

 

10. Helycserés játék

Ha új tantárgyat kezdesz tanulni, válts helyszínt, vagy legalább pozíciót. Ezáltal még jobban vizualizálhatod a tanultakat, elkülönítve őket az agyadban is.

+1 Igyál sok vizet! 🙂

 

Reméljük, tippjeink segítségével elviselhetőbb lesz a vizsgaidőszak! 🙂 Ha van egy bevált módszered a felkészülésre, mindenképp írd meg nekünk kommentben!⬇

Vélemény, hozzászólás?