frissdiplomas

Meetingek pizsamában – Így (nem) leszel produktív home officeban

Akár régóta szeretted volna kipróbálni, milyen otthonról dolgozni, akár bevett szokás munkahelyeden a home office, az új helyzet még rutinos távmunkázóként is kihívások elé állíthat. Nálunk évek óta adott a lehetőség a home office-ra, így több módszert is kipróbáltunk már. Összegyűjtöttük a legjobb tippjeinket azok számára, akiknek új a helyzet. 🙂

Annak ellenére, hogy kényszerhelyzet vezetett az újfajta munkamódszer kialakulásához, első ránézésre számos előnnyel jár az otthoni létforma. Jó hír, hogy tovább tudsz aludni reggelente, ráadásul rengeteg időt takarítasz meg, amit máskülönben a tömegközlekedésen döcögve töltenél. Akkor ebédelsz, amikor akarsz és a ruhádat sem kell reggel kiválasztanod. Naponta akár 3-5 órát is megspórolhatsz így, ami jól hangzik, azonban ahhoz, hogy tényleg produktívan tölthesd el ezt – és a munkaidőt is -, szükséged lesz bizonyos keretekre, valamint egy jó adag tudatosságra.

 

Legyen egy kellemes, rendezett munkaállomásod!

Ha megteheted, az íróasztalodat helyezd át az ablak elé! Környezetpszichológiai kutatások igazolják, hogy a mentális tered összefügg a fizikai tered érzékelésével, ami annyit jelent, hogy a tágas tér, a messzi kilátás által szabadabban áramolhatnak a gondolataid, ami különösen hasznos, ha kreatív munkát végzel, például, szöveget írsz. 🙂

home office
Egy nem túl ergonomikus munkakörnyezet – de legalább jó a kilátás.

 

Bármilyen nehezedre esik is, ne kezdj úgy neki a munkának, hogy nem tettél rendet az asztalodon, mert ennek rövid időn belül demoralizáló hatása lesz. Most talán azt gondolod, kényelmesebb lenne az ágyban bekuckózva tölteni a napot, és akkor rendet sem kellene tenned, de így megvan a veszélye annak, hogy az agyad átáll „sorozatnéző” üzemmódba vagy éppen elszundikálsz. Ha mégis úgy érzed kényelmesebbnek, mielőbb szerezz be egy kényelmes laptoptartót!

 

Öltözz fel!

Nem kell inget vagy kiskosztümöt húznod, és The Office-t játszanod otthon, de a zsiráfos pizsamádat mindenképp cseréld le egy laza, kényelmes öltözetre, hogy a megszokott reggeli készülődés kimaradásával is átkapcsolhasson az agyad „elkezdődött a nap” üzemmódra.

home office

 

Ennél is fontosabb, hogy legyen egy reggeli rutinod

Ha otthonról dolgozol, nem vagy korlátok közé szorítva, mint amikor reggel 40 perced van elkészülni, különben lekésed a buszt. Ezeket a kereteket magadnak kell megszabnod, hogy a kieső utazás ellenére is legyen elég időd ráhangolódni a munkára. Bármi is legyen a rituáléd, ahhoz ragaszkodj! Néhányan közülünk szeretnek kiülni a teraszra egy kávé társaságában és összeírni a napi teendőiket, mások pedig inkább futni mennek vagy online jógáznak.

home office

 

Néha tarts szünetet!

Bent az irodában adja magát, hogy néha kiugrasz a konyhába egy-egy kávéra, vagy egy meeting kedvéért felállsz az asztal mellől és átsétálsz a tárgyalóba, ezalatt kinyújtóztatva a tagjaidat. Iktass be rövid 5-10 perces szüneteket, amikor átmozgatod magad, esetleg kiteregetsz vagy elmosogatsz. Ha nem egyedül élsz, akár közös kávészüneteket is megbeszélhettek a lakótársaddal.

 

A Pomodoro-módszer – vagy más időmenedzsment technikák

A Pomodoro módszer lényege, hogy 25 percig csak egy dologgal foglalkozz, kiiktatva a figyelemelterelő tényezőket. Az időkorlát elősegíti a koncentrációt, így rövid idő alatt rengeteg feladatot el lehet végezni. A 25 perces blokk után tarts 5 perc pihenőt, hogy felfrissüljön az agyad.

 home office

Legyen to-do listád!

Megszoktuk, hogy otthon kevésbé kontrolláljuk az időnket, mint a munkahelyen vagy az egyetemen, ahol be vannak osztva az óráink, ezért nekünk kel felállítani egy menetrendet. Írd össze reggel, mivel akarsz foglalkozni aznap!

 

Tartsd kordában a közösségi médiát!

Nem elég, hogy mindenfelől nyomasztó hírek áradnak feléd, a késztetés is erősebb, hogy rákukkants a Facebookra vagy az Instagramra, hiszen senki sem áll a hátad mögött, aki ezt rossz szemmel nézné. Ha van munkahelyi telefonod, csak az legyen elől (akár le is törölheted róla az időrabló app-okat), Google Chrome használata esetén pedig a Work Mode-dal is kiiktathatod a social mediát.

 home office

 

Work-life balance otthon is

A Stanfordi Egyetem kísérletéből kiderült, hogy a távmunkában dolgozók teljesítménye 13%-kal emelkedett az irodában elvégzett munkájukkal szemben. Mivel a munka és a szabadidő ugyanarra a helyre koncentrálódik, nehéz meghúzni a határokat. A munka lejártával célszerű legalább negyed órára elhagynod a szobádat vagy az aktuális munkaállomásodat, ezzel is segítve az átállást.

home office

Munka után tölts időt a friss levegőn, legyél a családoddal vagy szakíts időt arra, amire mindig is szerettél volna (pl. nyelvtanulás vagy olvasás), de a rohanó hétköznapok megakadályoztak benne. 🙂 Hajrá!

Vélemény, hozzászólás?