„Nem engedjük el a kollégák kezét.” – Hogyan támogatnak az Aleido mentorai a betanulási időszakban (és azon túl)?

Korábbi cikkünkben már olvashattál a műszaki szakszövegírás rejtelmeiről, sőt az Aleido vezetőit is faggattuk. Az emberközpontú hozzáállás és az elképesztő segítőkészség már az elejétől kezdve adott mindenki számára, aki csatlakozik a céghez. Olyannyira, hogy az új belepők beilleszkedését 3 hónapos mentorprogrammal támogatják, bár a mentorokra ennél hosszabb távon is lehet számítani. Interjúnkban az Aleido két projektmenedzsere, Végh Ágnes és Pesti Péter mesél arról, hogy hogyan épül fel a mentorprogram, mi a valódi célja, és miben segítenek a mentorok.

Interjúalanyok:

Végh Ágnes

„5,5 éve dolgozom a cégnél, a mi ügyfelünk egy csomagolástechnikával foglalkozó vállalat. Ez egy kisebb csapat, amiben műszaki szakszövegíróként, és lassan 1 éve projektkoordinátorként is tevékenykedem.”

 

Pesti Péter

„Közel 3,5 éve vagyok a cégnél, a frissdiplomas.hu-n keresztül találtam rá a Technical Writer pozícióra. Először műszaki szakszövegírással kezdtem, 1,5 év után koordinátor lettem, majd újabb 1,5 év elteltével projektmenedzser.”

 

Mindketten mentorként vesztek részt az Aleido mentorprogramjában, erről tudnátok egy picit mesélni?

Ági: Nagyon sokféle szakmai háttérrel érkező kollégánk van, akik sokszor teljesen ismeretlenül vágnak bele a műszaki szakszövegírásba. Előfordul, hogy előző munkahelyről hoznak némi tapasztalatot, de mivel Magyarországon ezt nem tanítják iskolai keretek között, így nekünk kell egy stabil alapot adni a kollégák számára, ez a mentorprogram elsődleges célja. Aztán ahogy dolgozol benne, úgy tanulod magát a szakmát is.

Peti: A másik oldala pedig az, hogy rengetegféle különböző projekt van, amin a kollégák el tudnak kezdeni dolgozni. A mentorprogramnak épp az a lényege, hogy a tapasztalt kollégák át tudják adni a megszerzett tudást, így azok, akik még nincsenek annyira benne a műszaki szakszövegírásban, kapnak egy általános alapot.

A mentorprogramnak van egy jól bevált általános struktúrája, vagy teljesen változó attól függően, hogy ki a mentor és ki a mentorált?

Peti: Az alapvető struktúra állandó, akkor szokott szerteágazni a tematika, amikor rákerülnek a projektekre a kollégák.

Ez mennyi idő elteltével szokott megtörténni?

Peti: Változó, de az a cél, hogy a próbaidő végének közeledtével már el tudjanak helyezkedni egy adott projekten. De kiemelném, hogy annak ellenére, hogy technikai szempontból van egy jól belátható végpontja a betanulási folyamatnak, attól függetlenül nem engedjük el a kollégák kezét. Továbbra is lehet kérdezni bárkitől, ezt én magam is tapasztaltam, amikor kezdtem a cégnél, mindenki nagyon kedves és segítőkész volt.

Hogyan épül fel a mentorprogram?

Ági: Először mindenki kap egy alapvető tréningcsomagot, hogy hogyan kell kezelni a szoftvereket, adatbázisokat, milyen folyamataink vannak, milyen szabványok szerint dolgozunk, illetve, ha megvan, hogy az adott kolléga melyik projektre fog kerülni, akkor célzottan választunk mentort, hogy még hatékonyabban tudja támogatni. Ha ez még nem dőlt el, akkor előfordul, hogy többen mentorálunk valakit. Nálam is volt olyan, hogy megkértem más kollégát, hogy kapcsolódjon be a mentorálásba, mert tudtam, hogy neki nagyobb a rálátása az adott témára, így többet tud segíteni. És ahogy Peti is említette, rossz kérdés nincs, mindig lesz valaki, aki tud válaszolni, vagy esetleg továbbirányítani valaki máshoz.

Te szívesen fordulsz a saját mentorodhoz?

Ági: Igen, abszolút. És szerintem fontos a mentornak visszajelezni, amikor sikereid vannak, mert akkor ő is érzi, hogy „igen, segítettem”, és ez nagyon pozitívan építi a csapatszellemet.

Peti, neked milyen tapasztalatod van a mentorálás kapcsán?

Peti: Én a projektspecifikus betanítást szoktam vállalni, tehát amikor érkeznek új kollégák a projektre, akkor én szoktam átadni az információkat. Ez jóval kevésbé strukturált, hiszen míg az alapcsomag nagyjából állandó, addig a projektek élete folyamatosan változik. De próbálok azért megragadni olyan sarokpontokat, amik általánosságban leírják a projektet.

Ez akkor inkább szakmai jellegű, ha jól értem, míg a mentorálás általános része inkább emberi oldalról támogatja a betanulást…

Peti: Szerintem ez vegyes, nincs ennyire elkülönítve a két oldal. Amire büszkék vagyunk, az az, hogy nagyon emberközpontú a cég, ezt úgy fogalmaztuk meg röviden, hogy ránk a „people first” mentalitás jellemző. Én például külön hangsúlyt szoktam arra fektetni, hogy azok, akik a csapatomban vannak, minden esetben a lehető legjobban érezzék magukat, motiválja őket a projekt, és szeressenek együtt dolgozni a kollégákkal.

Szerintem ezt az is támogatja, hogy tőletek bátran lehet kérdezni.

Peti: Abszolút! Amikor én idejöttem, akkor is mindenki azt mondta, hogy kérdezz nyugodtan, nincs hülye kérdés. Bennem meg az volt, hogy jó, de nem merek kérdezni, mert 75 kérdésem van, és az tök gáz. Azóta persze látom, hogy nincs ilyen, hogy tök gáz. Egy csapat vagyunk, mindannyian ugyanazért dolgozunk, ugyanazt próbáljuk elérni, és egyáltalán nem kell azon aggódni, hogy valamit éppen nem tudsz. A betanulás során szerzett tudás viszonylag sok, így természetes, hogy az ember hirtelen azt érzi, nem látja át teljesen. De idővel megérkezik az információ, és az „aha” pillanat, ami a legjobb érzés.

Ez jellemzően mennyi idő után szokott megtörténni? 

Ági: Ez gyakran felmerül, hogy mikor fogom végre megtanulni, mikor lesz olyan, hogy nem lesz már kérdésem, és önállóan fogok tudni dolgozni. Általánosságban azt lehet elmondani, hogy legalább három hónap, míg az alapok megvannak, de mire magabiztosan dolgozol, az projekttől függően 1-1,5 év. Nekem a mai napig vannak kérdéseim, és mindennap tanulok valami újat ennyi idő után is. Viszont szerintem minél többet tudsz, annál jobban érzed, hogy mi az, amiben még lehetne fejlődni.

Mi motivál titeket abban, hogy mentorként támogassátok az új kollégákat?

Ági: Az, hogy olyan kollégákat taníthatok be, akikkel hosszú távon tudunk együttműködni, egymást támogatni és megosztani akár a nehézségeket is.

Peti: Szerintem az a jó a mentorálásban, hogy átadhatjuk azt a tudást másoknak, amit mi korábban valakitől megkaptunk. Tulajdonképpen vihetjük tovább a lángot.

Ez jó! És ha már motiváció, mi az, ami nálatok szerepet játszott abban, hogy viszonylag hosszú ideje dolgoztok a cégnél?

Ági: Eleinte az, hogy teljesen új volt számomra a szakma, és meg akartam tanulni. Ma pedig, hogy nagyon szeretem csinálni, és szuper a csapat.

Peti: Nekem két kiindulópont volt, az egyik az írói vágy, a másik pedig az angol nyelv. Nagyon motivált, hogy a kettővel egyszerre foglalkozhatok. Később pedig elkezdett érdekelni a vezetői pálya, és amikor koordinátor lettem, majd menedzser, az egy teljesen új légkört és újfajta izgalmat hozott. Megváltoztak a munkafolyamatok, problémamegoldó gondolkodásra, az új kihívások iránti nyitottságra is szükség lett, ami nagyon inspirál.

Mit szerettek a legjobban a munkátokban?

Peti: Azt, amikor látom, hogy az egész csapat együtt dolgozik egy közös célért, tényleg mindenki sürög-forog, hogy meglegyen, és a végén, amikor sikerül, akkor mind együtt ünneplünk. Ez felemelő érzés.

Ági: A rengeteg lehetőséget, ami itt adott. Amikor projektkoordinátor lettem, bejöttek az írás mellé további feladatok is, emberekkel kell foglalkozni, más jellegű elvárásoknak is meg kell felelni, én ezt nagyon szeretem. Illetve rendkívül érdekel a szakma, a múlt évben például volt lehetőségem kimenni Stuttgartba egy műszaki szakszövegíró konferenciára, ami elképesztően katartikus, szemfelnyitó élmény volt. Olyan szaktekintélyekkel találkozhattunk, akik ebben a szakmában dolgoznak 20-30 éve, és ez szerintem nagyon szuper, hogy a cég erre lehetőséget ad.

Milyen tanácsot adnátok azoknak, akik szeretnének jelentkezni az Aleido-hoz? 

Ági: Ha valaki analitikusabb beállítottságú, jól megy neki az angol, tud csapatban dolgozni, és érdeklik a műszaki vagy informatikai technológiák, akkor itt a helye! Különösen, ha valami újat, nem megszokottat keres.

Peti: És akkor is érdemes megpróbálni, ha már ezek közül néhány megvan benned. Rengeteget lehet tanulni, valamint a szakmai előrejutás lehetősége is adott.

…és remek mentorok segítenek ebben! 😊

Peti: Így van! (nevet)

Te is szívesen kipróbálnád magad az Aleido csapatában? Tudj meg többet a Technical Writer pozícióról, és jelentkezz itt!

Az interjút készítette: Bányai Nikoletta