Iroda_Frissdiplomas.hu

„A felgyorsult tempónak, amit a világ megkövetel, az új generációk tudnak leginkább megfelelni” – Interjú a MAVIR ZRt-vel

Folyamatos fejlődés, attraktív juttatási csomag és felelősségteljes feladatok – többek között ezt kínálja a MAVIR ZRt. a pályájukat most indító fiataloknak. A cég elkötelezett a villamosenergia egyre zöldebb jövője mellett, mi pedig kíváncsiak voltunk, hogy ez hogyan is jelenik meg a mindennapokban. Gál Istvánnal, a MAVIR informatikai és biztonsági vezérigazgató-helyettesével beszélgettünk, aki mesélt a vállalat működéséről, megtudtuk, hogy milyen esélyekkel indul egy pályakezdő, valamint, hogy mire számíthat az, aki frissen került a céghez. Olvass bele az interjúba!
Interjúalany:

GalIstvan_Frissdiplomas.hu

Gál István

Informatikai és biztonsági vezérigazgató-helyettes, MAVIR ZRt.

 

Akik még nem találkoztak a MAVIR-ral, mit kell tudniuk a cégről, mi az, ami felkeltheti az érdeklődésüket?

A MAVIR nem kevesebbért felel, mint az ország energiaellátási rendszerének egyensúlya, ami a termelőktől az elosztókon át a fogyasztókig tartó teljes folyamatot lefedi a villamos áram vonatkozásában. Nemzetközi szinten is biztosítjuk az egyensúlyt, azaz a mi felelősségünk, hogy akkor is megfelelő legyen az energiaellátás, ha kisüt a nap, és a napelemek termelnek, vagy, ha éppen az időjárási feltételek másképp alakulnak.

Mi a ti szerepetek ebben pontosan?

Az imént említett feladatok elvégzéséhez és a rendszeregyensúly biztosításához komplex üzleti és IT megoldások szükségesek. Informatikai és műszaki rendszerekkel dolgozunk, amik a piacműködtetési és üzleti feladatokhoz elengedhetetlenek. Rengeteg adat keletkezik nálunk, amelyek kezelése, menedzselése természetesen egyre növekvő kihívást jelent. Ma már nem elegendő, ha a következő napra vonatkozó várható energiatermelési és fogyasztási adatokat ismerjük, egyre inkább közelítünk a majdnem valós idejű energiakereskedés felé, amit nagyon rugalmasan kell tudni kezelni, hogy egyensúlyban maradjon a rendszer. Jellemző, hogy nagyon gyorsan kell reagálnunk a megváltozott körülményekre is, például, ha az előrejelzéssel ellentétben mégsem süt a nap.

Vezetőként neked milyen feladataid vannak mindezzel kapcsolatban?

Az én feladatom a stratégiai tervezés és felügyelet, illetve annak a tudásnak a biztosítása, ami a rendszerek biztonságos üzemeltetéséhez és fejlesztéséhez szükséges. Az IT a MAVIR-ban nagyon sokszínű, a klasszikus vállalati informatika, könyvelés, intranet, tervezés csak egy része a tevékenységünknek. A 80-90 fős IT csapatból közel 30 ember foglalkozik a műszaki rendszerekkel és 8 kolléga a vállalati rendszerekkel. A többiek feladata az IT biztonság, infrastruktúra- és telekommunikációs hálózatok üzemeltetése. Emellett éppen most zajlik nálunk is a DevOps fejlesztési módszertan bevezetése. Most alakítottuk ki azt az IT fejlesztési osztályt, aminek a feladata lesz a beszállító informatikai fejlesztő és infrastruktúra működtető cégek egységes vállalati architektúrába szervezése. Én pedig mindezt koordinálom és a stratégiai célokat határozom meg.

Mit szeretsz a leginkább a cégben és a munkádban?

Hozzá tudok járulni ahhoz a transzformációhoz, mely során a MAVIR-t felkészítjük arra, hogy a gyorsuló világban helyt álljon, és megtartsa meghatározó szerepét a szektorban. Mindeközben pedig olyan eszközeink vannak, amely révén ténylegesen üzembiztos, kritikus infrastruktúrát üzemeltető cég tudunk lenni, amiből bizony nem túl sok van hazánkban. Az év minden napján meg kell felelnünk, és nagyon gyorsan el kell hárítanunk a hibákat. Jó érzés részt venni ebben, az üzleti csapattal együtt gondolkozni, fejleszteni a vállalatot.

Milyen lehetősége van egy friss diplomásnak bekerülni hozzátok?

Mivel elég komplexek a rendszereink, olyan fiatalokat keresünk elsősorban, akik legalább 2-3 évre perspektívát látnak bennünk. Számukra kivételes lehetőséget tudunk arra biztosítani, hogy összetett, magas szakmai színvonalú informatikai rendszereket ismerjenek meg, és tanuljanak meg használni, fejleszteni, üzemeltetni. Mivel a rendszerirányításban kritikus környezetről és feladatokról van szó, komoly felkészülés, gyakorlat és vizsga után kerülnek új kollégáink éles működési helyzetbe. Szerencsére folyamatosan építjük be új, fiatal kollégáinkat, így az utánpótlás biztosított. Célunk, hogy azt az informatikai tudást, amit felhalmoztunk, átadjuk számukra, már csak azért is, mert a felgyorsult tempót, amit a világ megkövetel, leginkább az új generációk tudják megteremteni.

Ki tudja megtalálni nálatok a számításait? Milyen tulajdonságok, készségek szükségesek ahhoz, hogy valaki helytálljon ebben a komplex rendszerben?

Nyilván szükség van nyitottságra és műszaki beállítottságra. Úgy vélem, hogy a logikus gondolkodást ma már a fiatalok az egyetemi képzés alatt elsajátítják. Nem kell feltétlen programozónak lenni, elég az informatikai háttértudás. Emellett szükséges a strukturált és agilis gondolkodás, ez tudja ugyanis kiteljesíteni azt a tudást, amit az egyetemen megtanultak.

Hogyan zajlik egy új kolléga beilleszkedése a csapatba, mivel találkozik egy új belépő?

Bárhová is jelentkezik új kolléga, nagyon jó szakemberek segítenek a beilleszkedésben, illetve a tanulásban. Mostanában elsősorban az infrastruktúra területen, helpdesken, hálózaton, IT biztonsági területeken bővülünk, ide veszünk fel új kollégákat. Az alkalmazásfejlesztésnél egy új környezetre térünk át, a betanulási folyamat is már agilisen zajlik. Sok olyan feladattal találkoznak, ami magának a szervezetnek is új, ami különösen izgalmassá teszi ezt a folyamatot. Adatelemzőként a fiatalok maguk alakíthatják saját jövőképüket senior kollégák támogatásával, azaz elég nagy szabadsággal rendelkeznek. Nagyon bízunk a fiatalok tudásában és számítunk rájuk jövőképünk alakításában.

Van előrelépési lehetőség és hosszú távú perspektíva a fiatalok számára?

Természetesen, sőt, a rotációs stratégiánknak köszönhetően több területen is ki tudja magát próbálni egy munkavállaló, így még mélyebb tudást szerezhet tevekénységünkről. A legjobb példa talán, hogy jelenleg öt osztályvezetőnkből három a MAVIR-nál kezdett, korábban más pozícióban dolgozva.

Milyen tanácsot adnál a jelentkezőknek?

Ne ijedjenek meg, ha egy vállalat első látásra bonyolultnak tűnik. Minden nagy szervezet bonyolult. Ennek a cégnek a vonzereje abban rejlik, hogy igazán kihívást jelentő környezetben dolgozhatunk, ahol rengeteg informatikai és mérnöki területen lehet alkotni. Akit ez vonz, jelentkezzen bátran!

Hogyan lehet a kezdeti nehézségeken túljutni?

Kitartással és információéhséggel. Meggyőződésem, hogy akinek megvan a strukturált gondolkodása, annak nem okoz majd nehézséget átlátni és sikeresen működtetni a folyamatokat és rendszereket.