NKE_Frissdiplomas.hu

Mesterszak ajánló a Nemzeti Közszolgálati Egyetemtől

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem a 2022-es felvételi jelentkezési időszakban is számos egyedülálló alap- és mesterképzést kínál az érdeklődőknek. Jelen cikkben két olyan mesterszakot mutatunk be nektek az NKE Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának segítségével az ott tanuló hallgatók szemszögéből, amelyek főként az IT- és gazdasági terület iránt érdeklődő, alapszakos diplomával rendelkezőknek nyújtanak kitűnő lehetőséget tanulmányaik folytatására – akár a közszektorban, akár a versenyszférában képzelik el a jövőjüket.

 

MagasBianka_Frissdiplomas.hu

Magas Bianka – Kiberbiztonsági MSc

Mi alapján döntötted el az érettségi előtt, hogy merre tanulj tovább?

Igencsak nehéz dolgom volt pályaválasztáskor a szerteágazó érdeklődési köröm miatt, ugyanakkor szerettem volna olyan szakot választani, amellyel versenyképes tudásra tehetek szert és jó előmeneti lehetőségeket rejt. Azonban akkor még nem tudtam pontosan, mivel szeretnék foglalkozni. Végül a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemzetközi igazgatás alapszakját választottam, remélve, hogy a sok területre kiterjedő tanulmányaim során meg tudom találni a saját utam. Így is történt, hiszen itt ismerkedtem meg a kiberbiztonsággal. Mondhatni, szerelem volt első látásra, így mesterképzésemet is ezen a pályán folytattam.

Szerinted miért jelentkezzen valaki a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre? Kiknek ajánlanád?

A kiberbiztonságot elsősorban azoknak ajánlanám, akik szeretik a változatosságot, hisz a technológia dinamikus fejlődésével folyamatos változások, újdonságok jellemzik. Mivel ez egy komplex, szerteágazó terület – tehát az informatika mellett társadalomtudományi, jogi, stratégiai kérdésekkel is foglalkozunk – ideális olyanok számára, akik szeretnek egyszerre több tudományágba is belelátni. Továbbá a képzésen nagy hangsúlyt fektetnek a gyakorlati oktatásra, amely számos jelentkezőnek imponáló lehet.

A kiberbiztonság szerepe napjainkban egyre inkább felértékelődik, a jó szakemberekre való igény is ezzel párhuzamosan nő. Ebből következik, hogy nemcsak jelenleg, hanem a jövőben is biztosan jó lehetőséget nyújt a szakmai fejlődésre és az előmenetelre egyaránt.

Milyen gyakorlati tapasztalattal rendelkezel a saját szakterületeden?

Alapképzésem kötelező szakmai gyakorlatát a Cyex-nél, egy kiberbiztonsági startupnál végeztem. Jelenleg a Budapest Banknál IT auditor gyakornokként dolgozom az egyetem mellett, ezáltal az itt tanultakat a gyakorlatban még jobban elmélyíthetem, kiegészíthetem. Egyébként ezen a területen a piacon és a közszférában is rengeteg lehetőség van gyakornokként elhelyezkedni az egyetemi tanulmányok mellett.

Milyen területen, milyen cégeknél szeretnél majd elhelyezkedni?

A jövőben IT auditorként vagy tanácsadóként szeretnék dolgozni. Számomra fontos, hogy olyan feladatokat végezhessek, amelyek egyfajta kihívást jelentenek. Nem elhanyagolható szempont a jó munkakörnyezet, továbbá, hogy munkámmal értéket teremtsek, változást idézhessek elő. Elsősorban olyan cégeket részesítenék előnyben, ahol ezek a feltételek adottak.

 

LazarLuca_Frissdiplomas.hu

Lázár Luca – Közgazdálkodás és közpolitika MSc

Milyennek tartod a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet, mit szeretsz benne és mit nem?

Az intézménnyel elsősorban a Tanulmányi Osztályon és a Hallgatói Önkormányzaton keresztül kerültem kapcsolatba. Mindkét szervezeti egység jó benyomást keltett bennem, az ügyintézések során segítőkészen és kedvesen álltak hozzám. A mesterszakos hallgatók integrálása terén éreztem némi hiányt az első hetekben, azonban a mesterszak sajátossága, hogy alacsonyabb létszámú évfolyamok indulnak, így a szaktársaimmal könnyű volt kapcsolatot teremtenem, barátkoznom. Természetesen a közösségerősítő rendezvények fontos szerepet játszanak minden hallgató életében, számomra a Gólyatábor és Gólyabál is kiváló alkalom volt arra, hogy még jobban megismerjük egymást.

Mennyire nehéz teljesíteni a tantárgyi követelményeket? Mi a legnehezebb az egyetemen és miért?

Az első félévet követően úgy gondolom, hogy a tanárok kiválóak és szinte mindannyian szem előtt tartják azt, hogy a hallgatók a tananyagot ne csak megjegyezzék, hanem meg is értsék és saját véleményük alakuljon ki egy adott témáról. A kérdéseinkre kimerítő választ adnak és gyakran egy-egy előadás nem frontális oktatás, hanem aktív diskurzus formájában zajlik. Számomra ez felüdülés volt az alapszakos több száz fős előadások után, hiszen mélyrehatóbban megismerhetem a közigazgatás és gazdaság bizonyos területeit, így közelebb is kerülnek hozzám ezek a témák. A vizsgák természetesen továbbra is kihívást jelentenek, azonban megfelelő tanulással teljesíthetőek.

Mit gondolsz, a diplomáddal milyen lehetőségeid vannak a munkaerőpiacon?

A közgazdálkodás és közpolitika mesterképzés átfogó ismeretet ad a közigazgatás és a gazdaság működéséről, továbbá gyakorlatban is hasznosítható tudással gazdagodnak a hallgatók. Több ismerősöm is különböző állami szerveknél helyezkedett el a képzés elvégzése után, azonban a közgazdász végzettség teret enged a versenyszférával szimpatizálók számára is. Szerintem ez a diploma biztosítékot ad arra, hogy a hallgató magasan képzett szaktudással lépjen be a munkaerőpiacra, valamint a szakterülete iránt elkötelezett munkavállaló váljon belőle. Továbbá lehetőség nyílik továbbtanulásra doktori képzésen és kutatói tevékenység folytatására is, amihez szintén kiváló alapot biztosít a Nemzeti Közszolgálati Egyetem.

Szerinted mitől jó egy munkaadó?

Eddigi munkatapasztalataim alapján számomra az egyik legfontosabb szempont, hogy a közvetlen munkaadómmal jó legyen a kommunikáció a munka minden területén. Hiszen a feladataimat úgy tudom precízen és időben elkészíteni, ha az elvárások is egyértelműek. Ez fordított helyzetben is igaz, ha problémám akad, akkor nyugodtan fordulhassak hozzá segítségért és közösen tudjunk megoldást találni rá. A munkakapcsolat kölcsönös tiszteleten kell, hogy alapuljon. A munkaadó egyik legfontosabb feladata a munkavállalói támogatása abban, hogy fejlődni tudjanak a munkavégzés során és a legtöbbet hozzák ki magukból. Így emberileg és szakmailag is gazdagodik az egyén, valamint az intézmény is.

 

Kérdésed van? A két mesterszakkal és az NKE további képzéseivel kapcsolatban bővebb információkért fordulj hozzánk e-mailben (ehok@uni-nke.hu), Facebookon vagy akár Instagramon!