ELTE_Frissdiplomas.hu

Életpályád finomhangolása egyetem alatt

Az ELTE Karrierközpontnál évek óta tartunk karriermenedzsment kurzusokat, hogy segítsük a hallgatókat a sikeres pályakezdésben és a későbbi munkaerőpiaci helytállásban. Ez idő alatt nagyon sok tapasztalatot és benyomást gyűjtöttünk a hallgatóinktól.

Azt tapasztaljuk, hogy életpályájuk tervezésében sokan csak az önéletrajzig és az állásinterjúig tekintenek előre. Azonban nemcsak azt kell megtanulni, hogyan adjuk el magunkat a jó állás érdekében, hanem azt is, honnan ismerjük meg a számunkra jó állásokat, valamint azt, hogyan fejlesszük magunkat, hogy olyanok legyünk, akit a jó állásra ki akarnak választani és azt eredményesen be is tudja tölteni.

 

Informálódj!

Sokszor azt látjuk, hogy a jelentkezők a cégnek, munkakörnek nem néznek utána. Tartsd szem előtt: egy álláskeresési folyamatban a jelentkező és a munkáltató egyaránt dönthet!

Nem mindegy, hogy hol helyezkedsz el, hiszen életed jelentős részét ezzel töltöd. Ahány pozíció, annyi konkrét feladatkör, eltérő munkaértékekkel, különböző szervezeti kultúrával, változó rugalmassággal és önállósággal. Te tudod, hogy hozzád melyik illik?

Ahhoz, hogy informált döntést tudj hozni, kutatnod, kérdezned kell! Enélkül nem tudsz a valóságban tervezni, csak feltevésekre tudod alapozni karrierdöntéseidet. Akár introvertált, akár extrovertált vagy, alap szakmai kapcsolatokat ki tudsz építeni. Az információgyűjtésről, kapcsolatok építéséről a Karrierközpont cikkében olvashatsz bővebben.

Lehet, hogy arra jutsz, hogy egyik pozíció sem illik hozzád választott területeden. Általában jobb néhány évet rááldozni a váltásra, mint tartósan egy olyan életpályán ragadni, ahol nem érzed jól magad. Ha váltanál, előbb gondold át a fontos szempontokat: mi érdekel, miben vagy jó, milyen munkaértékek fontosak számodra. Ha meghoztál egy döntést, ne add fel az első nehézségnél, adj időt magadnak. Ha mégsem tetszik, akkor még mindig válthatsz ismét.

Sokan így gondolkodnak: „Az én végzettségem hiányszakma, nekem még CV-t sem kell írnom, levadásznak majd.” Azonban a legjobb pozíciókra mindenhol a legjobb jelentkezőket választják ki. Legyél proaktív, ismerd meg a piaci szereplőket és ahelyett, hogy passzívan várnád, hogy megkeressenek, Te válaszd ki a több jó lehetőség közül a leginkább hozzád illőt.

Fejleszd magad!

Közhely a soft skillek fontossága, de igaz. A rossz hír az, hogy sok olyan kihívással fogsz találkozni a munka világában, amire az egyetem nem készít fel.

Gyakorlással megtanulhatsz jó önéletrajzot írni és jól teljesíteni az állásinterjúkon, hogy eladd magad, de egy tapasztalt HR-es hamar a vetítővászon mögé fog látni. És ha sikerül is megtévesztened a kiválasztást végzőket, vajon jó lesz neked egy olyan munkakörben, amire nem vagy igazán alkalmas? A feladat tehát, hogy tényleg Te legyél az, akit alkalmazni akarnak.

Skilljeid fejlesztésével jobban fogsz teljesíteni a pozícióban, sikerélményed lesz, alacsonyabb lesz a munkahelyi stressz, sokkal jobban fogod érezni magad.

Próbálj belehelyezkedni a munkáltatók szemszögébe! Gondold végig, milyen kihívásokkal járnak a kiszemelt munkakörök és mi az, amiben még fejlődnöd kell!

Ha megvan, keress egy tréninget, diákmunkát, önkéntes pozíciót, bármit, ahol a kiszemelt készségeket gyakorlatban fejlesztheted, ezáltal még önismereted is fejlődik.

Ráadásul, ha megtanulsz a munkáltatók nézőpontjába belehelyezkedni, azzal sokkal jobb önéletrajzot is írhatsz, az interjún is jobban szerepelhetsz.

 

Ez mind rengeteg munkával jár. Egy karriermenedzsment tréning vagy tanácsadás nagyon sokat segíthet. Mankót adhat, hogy rájöjj, mit tehetsz, hol kereshetsz, de a válaszokat csak te adhatod meg, és a munkát is csak te tudod elvégezni. Szánj időt és energiát önmagadra és a jövődre!

Ha pedig megtaláltad, mit kell tenned, készíts tervet a célod elérése érdekében. Életpályád megtervezéséhez segítséget találhatsz a Karrierközpont cikkében a karrieralagút résznél. Ne feledd: A goal without a plan is just a wish.

 

Kassa Gabriella és Németh Patrik

ELTE_Frissdiplomas.hu