procter

„A toborzást folyamatosan fenntartjuk gyakornoki és pályakezdő pozícióinkra” – interjú a P&G-vel I. rész (Csömör)

Korábban is olvashattál már róla, mennyivel nehezebb helyzetben vannak azok az egyetemisták, akik 2020-ban lépnek ki a munkaerőpiacra. Szerencsére vannak olyan nagyvállalatok, amelyek jelenleg is működtetik gyakornoki programjukat. Közéjük tartozik a Procter & Gamble is: a velük készült interjú első részében a csömöri gyár működésébe nyerhetsz bepillantást, és megtudhatod, milyen lehetőségek várnak Téged a cégnél. A második részben a gyöngyösi gyárat vesszük górcső alá! 🙂

 

Hogyan látjátok jelenleg a munkaerőpiacot és a P&G szerepét a kialakult helyzetben?

A járványhelyzet mind a munkáltatókat, így a Procter & Gamble-t, mind a munkavállalókat kivételesen nehéz helyzet elé állította az elmúlt időszakban. A megváltozott munkaerőpiaci helyzetben sok vállalat ideiglenesen leállította a munkavégzést, fizetetlen szabadságra küldte munkavállalóit, vagy a csökkenő munkamennyiség következtében lecsökkentette a havi munkaidőkeretet és a fizetéseket. A Procter & Gamble két magyarországi gyára a járvány hónapjainban illetve jelenleg is teljes kapacitással és létszámmal működik, így a toborzást is folyamatosan fenntartjuk pályakezdők számára meghirdetett pozícióinkra. A P&G számára a minőségi munkaerő toborzása és megtartása az elmúlt hónapokban kiemelten fontos szerepet játszott, ahogyan a rendkívüli helyzetet megelőzően is.

A COVID19 hatására sokan elveszítették munkájukat az elmúlt hónapok során. A munkaerőpiacon megnövekedett az aktív álláskeresők száma, megváltozott a munkaerő kínálat minőségi összetétele. Az így kialakult bizonytalan munkaerőpiaci helyzetben a gyakornoki és pályakezdő pozíciókat betöltő diákok és frissdiplomások különösen kiszolgáltatottnak érezhetik magukat. Egy ilyen válsághelyzetben az álláskeresők előnyben részesítik az olyan munkaadókat, akik biztos és folyamatos alkalmazást tudnak biztosítani, mivel a P&G olyan fogyasztási cikkeket gyárt magyarországi egységeiben (Always, Naturella, discreet, Tampax, Oral B vagy Braun), melyekre egészségügyi vagy gazdasági válságok idején is szükség van, így a munkaadó fő profilja is sokat nyom a latba a szakterületen való elhelyezkedés mellett.

Pályázóink egyben fogyasztóink is, tapasztalati úton is választanak, hiszen, ha többet vagy teljes egészében otthon vannak, szinte kizárólag otthon étkeznek és otthon mosogatnak Jarral, többet mosnak pl. Ariellel, öblítenek Lenorral, ha menstruációjuk van, használják a Magyarországon gyártott Always vagy Tampax termékeket, Oral-B fogkefével és fogkrémmel mosnak fogat, Braun borotvával borotválkoznak, a gyermekeikre Pampers pelenkát adnak… A P&G minden egyes terméke körülveszi őket a mindennapjaikban, az otthonukban, olyan szükségleteket elégít ki, melyeket más megoldásokkal kiváltani nehéz. Így azon túl, hogy folyamatos az igény a termékeinkre, biztos munkahelyre számíthatnak, számos világmárka fejlődéséhez és sikeréhez tudnak hozzájárulni, részese lenni, mint P&G munkatársak.

Mennyire lesz könnyű a mostani körülmények mellett állást találnia egy egyetemistának vagy pályakezdőnek?

A megváltozott munkaerőpiaci helyzet az álláskeresőktől, köztük a pályakezdőktől is kiemelkedő rugalmasságot és nyitottságot igényel. A toborzási és kiválasztási folyamatok átalakulása, digitalizációja jelenleg is zajlik a munkaerőpiacon, amely hosszútávon hatással lehet az álláskeresés gyakorlatára.

A P&G-nél a járványhelyzet okozta nehézségek mérséklésében fontos szerepet játszik a toborzás digitalizálása. Felvételi folyamatunk négy lépésből áll, amelyek közül több is személyes interakción alapul. A jelenlegi helyzetben a toborzás-kiválasztás fenntartása érdekében ezeket a lépéseket online megoldásokkal váltjuk ki, mint például az online interjúk.

A munkaerőpiacon ilyen és ehhez hasonló változásokhoz kell alkalmazkodnia az álláskeresőknek a következő időszakban.

Egy pályakezdő fiatal tartósan is szembesülhet a járványhelyzet okozta recesszió negatív következményeivel. Hogyan mérsékelhetik ezeket a hátrányokat a munkáltatók?

Munkáltatóként kiemelten fontos a munkavállalók bizalmának elnyerése és megtartása. A rendkívüli helyzet olyan kihívás elé állította a munkáltatókat, amelyben lehetőségük nyílt a munkavállalók iránti elkötelezettségük bizonyítására.

A munkáltató felelőssége, hogy munkavállalói számára megteremtse a lehető legbiztonságosabb környezetet, miközben termékeivel továbbra is kiszolgálja fogyasztóit.

Mit tesz a P&G ennek érdekében?

A P&G-nél számos intézkedést hoztunk a koronavírus fertőzés megakadályozására, amelyek a dolgozók biztonságos munkavégzését támogatják, komfortérzetüket biztosítják. A két gyár mintegy 2500 dolgozója közül az irodai alkalmazottak többsége otthonról végzi feladatait.

A P&G-nél a munkavállaló a legnagyobb érték, így HR programjaink keretében évek óta működik a Vibrant Living elnevezésű program, amely számos területen kínál megoldási lehetőségeket a munkavállalóink személyes, esetleg munkájukon túlmutató problémáira. Ennek egyik eleme a Dolgozói Segítő Program, amely egy ingyenesen, anonim módon hívható telefonszám, ahol többek között személyes, családot, családtagot érintő problémákra kaphatnak segítséget a kollégák, jelen esetben pedig erőteljes pszichológiai tanácsadásként is működik. A vonal 24 órában üzemel a hét minden napján, és szakértők segítenek a kérdések megválaszolásában, a felmerülő problémák kezelésében, megoldásában, legyen az lelki, pénzügyi vagy jogi tanácsadás. Elsődleges célunk, hogy munkatársaik megőrizzék testi és lelki egészségüket.

Ez most sincs másképpen, a  vállalatnál minden egységben van egy kijelölt csapat, akik folyamatosan figyelemmel kísérik a járvány hatására bevezetett intézkedések hatékonyságát, és javaslatokat tesznek újításokra is, amennyiben szükségesnek ítélik.

A Procter & Gamble esetében ezek az intézkedések teszik lehetővé a gyártósorok hatékony működésének fenntartását, így a toborzás folytatását is. Folyamatosan keresünk új, pályakezdő kollégákat, akik gyakornokként csatlakoznak cégünkhöz, majd a sikeres gyakornoki programot követően menedzseri pozícióban folytathatják karrierjüket nálunk.

Milyen tanácsot tudnátok adni annak érdekében, hogy egy következő visszaesést felkészültebben fogadjanak a fiatalok?

A korábbi, kiélezett munkaerőpiaci helyzetben a munkáltatók a versenyképes fizetés, kafetériakeret, sportolási lehetőségek, és otthoni munkavégzés biztosításával emelkedhettek ki versenytársaik közül. A rendkívüli helyzet rávilágított a munkáltatók nyújtotta juttatási csomag hosszútávon is fontos elemeire. A biztos munkahely, a munkavállalók egészségének és biztonságának előtérbe helyezése, a mentális és fizikai jóllétre irányuló egészségügyi szolgáltatások biztosítása kerültek a figyelem középpontjába. Ez a szemléletmód vonzóvá teszi a munkáltatót a jelenlegi munkavállalók és az álláskeresők szemében egyaránt.

Egy következő visszaesésre való felkészülés során álláskeresőként érdemes olyan hosszútávú, stabil munkahelyet, karrierlehetőséget keresni, amely kihívásokkal teli gazdasági helyzetben is biztonságot ad a munkavállaló számára.

Milyen lehetőségek várják nálatok az egyetemistákat és a pályakezdőket?

A P&G egyéni fejlődési és előrelépési lehetőséget biztosít már az első naptól kezdődően dolgozóinak. A kollégák hosszú távra köteleződnek el a vállalatnál, amely Magyarországon már 30 éve jelen van, és sok kolléga a kezdetektől fogva a vállalatnál dolgozik.

Jelenleg is ugyanazokra a pályakezdő pozíciókra keresünk jelentkezőket, amelyek a járványhelyzet kezdete előtt elérhetőek voltak. Mind teljes-, mind részmunkaidőben tudunk fogadni egyetemista hallgatókat 3-12 hónapos gyakornoki program keretein belül.

Elsősorban gyártási területre keresünk projektmenedzser és folyamatmérnök gyakornokokat. Ezen kívül jelenleg digitalizációs területre is keresünk menedzsment gyakornokot a csömöri telephelyünkön.

Nyitott pozícióinkra változatos műszaki tanulmányokat folytató, vagy mérnöki diplomával rendelkező pályakezdők jelentkezését várjuk. Kollégáink tanulmányi háttere nagyon változatos, egyaránt vannak biomérnök, villamosmérnök és műszaki menedzser végzettségű munkatársaink.

A P&G számára fontos a minőségi munkaerő toborzása, kiválasztási folyamatunk során azokat a rátermett pályakezdőket keressük, akik könnyedén tudnak azonosulni a vállalat Célkitűzésével, Értékeivel és Alapelveivel, ezáltal a leginkább beleillenek a vállalati kultúrába és lesznek sikeresek a cégnél hosszútávon.

Mik a várakozásaitok az év további részére?

A P&G nagyon óvatosan és körültekintően kezeli a kialakult rendkívüli helyzetet. Munkavállalóink egészségének védelme mindig is fontos volt a cég számára, és ez a terület az elmúlt időszakban kiemelt odafigyelést igényel.

A csömöri és a gyöngyösi üzemeinkben számtalan új intézkedést vezettek be az amúgy is magas higiéniai feltételekkel működő üzemekben. Az újonnan bevezetett intézkedések mindegyike a dolgozók biztonságos munkavégzését támogatja.

Az egészségügyi szakemberek útmutatásai alapján a P&G folyamatosan értékeli és frissíti a már alkalmazott erőteljes intézkedéseit annak érdekében, hogy megteremtse a termékeit gyártó, csomagoló és szállító alkalmazottainak és partnereinek biztonságos munkakörülményeit. Ez magában foglalja többek közt a testhőmérséklet-mérést, a biztonságos műszakváltásokat, a sorban állás elkerülését és a fizikai távolságtartást, ahol csak lehetséges.

 

Interjúalanyunk: 

procter csömör

Olajos Zsuzsanna, Toborzási és Kiválasztási Vezető

 

Olvasd el a 2. részt is, ahol a gyöngyösi gyár életébe pillanthatsz bele!

További tippeket szeretnél kapni ahhoz, hogy megtaláld az álom gyakornoki helyedet? Gyűjtőoldalunkon nemcsak álláslehetőségeket mutatunk, hanem tanácsokat is adunk a sikeres pályázáshoz!

Vélemény, hozzászólás?