frissdiplomas

Kis cég vagy multi? – Ezeket gondold át a döntés előtt

Bár pályakezdőként gyakran az a legfontosabb, hogy minél gyorsabban sikerüljön elhelyezkedni, és nem merül fel annak kérdése, hogy ez milyen típusú céges kultúrában lenne a legjobb számunkra, érdemes ezt is szempontként kezelni, hiszen a későbbi pályaképünkre fontos hatással lehet az, hogy multi-cégnél, vagy egy kisvállalkozásnál kezdtük.

Mi vár rád egy multinacionális cégnél?

frissdiplomas

Mivel a frissdiplomásként a munkaerőpiacra kerülő munkavállalók könnyebben taníthatók, illetve formálhatók a céges kultúrának megfelelően, a multik alapvetően nyitottak a kezdők alkalmazására. Ennek remek példái a gyakori trainee-programok, melyekben általában mind a programba való bekerülésért, mind a programból a főállásba kerülésért komoly verseny folyik.

A multiknál sok lehetőség van a fejlődésre, rendszerint különféle képzéseken kell és lehet részt vennie a munkavállalóknak. A nagy létszámok, és bürokratikusan összefüggő egységek miatt kevesebb az egyéni felelősség, a karrierlehetőség és a specializálódás perspektívája viszont a jól végzett munka esetén nagyobb, mint a kis- és középvállalkozások esetében.

A multik ráadásul – ahogy az jól ismert – különféle plusz juttatásokat is adnak munkavállalóiknak, legyen szó akár sportolási lehetőségekről, utazási hozzájárulásokról, vagy étkezésről. A fizetések is rendszerint magasabbak, mint a kis- és középvállalkozásoknál, ráadásul egyes végzettségekkel szinte kizárólag multiknál lehet elhelyezkedni.

A munkakörnyezetre és kultúrára a nemzetközi miliő, a kevésbé családias légkör jellemző. Gyakran hangoztatott érv viszont a multik mellett, hogy presztízsük magasabb, sok munkavállaló számára fontos, hogy munkahelye neve ismerősen cseng mindenki számára.

Fontos megjegyezni azt is, hogy a multik bonyolult, hosszadalmas döntési folyamatai miatt nem igazán nyílik tér az egyéni ötletek megvalósítására, az egyéni jellegzetességek érvényesítésére.

 

Mit tudnak adni a kis- és középvállalkozások?

frissdiplomas

Bár általában a multicégekről hallunk a munkaerőpiaccal foglalkozó médiában, fontos megemlíteni, hogy a magyar munkavállalók 70%-a kis- vagy középvállalkozásnál (kkv) dolgozik, és, hogy az ilyen jellegű és méretű cégek képezik Európa gazdasági gerincét.

Pályakezdőként érdemes észben tartani, hogy a különösen alacsony létszámú vállalkozások nem szívesen fogadnak pályakezdőket, és rendszerint nem is biztosítanak számukra igazán vonzó feltételeket.

Napjainkban különösen aktuális a stabilitás kérdése: egy kkv ugyan hamarabb megy csődbe, mint egy multinacionális vállalat, de biztosan nem fogja gazdasági okokból átszervezni a munkafolyamatot valamelyik másik országba, így bizonyos szempontból nagyobb stabilitást is kínálhat egy multinál.

A munkakörnyezet és céges kultúra általában jóval személyesebb, néhol szinte már családias, ellentétben a multicégek néha személytelen közegével.

Egy kis- vagy középvállalkozásnál nagyobb esélyed van akár már pályakezdőként is arra, hogy „bedobjanak a mély vízbe” – ez azonban rendszerint nagyobb egyéni felelősséggel is jár, és a közeg jellege miatt nem is lehet úgy „eltűnni”, mint egy multinál. Nagyobb rálátásod lehet ráadásul a munkafolyamat egészére is.

Lehetőség van a vezetőséget közvetlenül, személyesen meggyőzni valamilyen ötletről, így jóval nagyobb tér nyílhat a személyes kreativitásnak a munkafolyamatokba való átültetéséhez. Általában a rugalmasság is nagyobb, akár még a munkaidőt illetően is.

Ha olyan jellegű ismerettel, képzettséggel rendelkezel, ami a multik esetében is keresett, akkor az (éppen a multik miatt) ebből hiányt szenvedő kis- és középvállalkozások különösen nagy becsben fogják tartani azt, ha náluk helyezkedsz el.

A karrierépítés ugyan nehezebb, de leginkább lassabb tud lenni, mint a multik esetében, viszont ebben a szektorban is van rá lehetőség. A fizetések általában alacsonyabbak.

Gyakori kritika a kisebb méretű vállalatok irányában az, hogy elavultabb infrastruktúrával dolgoznak. Mikor egy ilyen céghez mész állásinterjúra, érdemes tájékozódnod az üzleti modellről és a cég nyereségéről, hiszen ezekből nagyjából az is látható, milyen a cég infrastrukturális helyzete, és mennyire várható fejlődés ezen a téren.

 

Muszáj választani?    

A kis- és középvállalkozások mellett szólva azt is meg kell említeni, hogy minél nagyobb egy ilyen cég (például 100 fő fölött), annál inkább konvergál a multik céges kultúrája és innovatív jellege felé.

Egy friss kutatás szerint ráadásul a kis- és középvállalkozások egyfajta koordinációjában, hálózatos együttműködésében van igazán nagy potenciál Európa-szinten, ez pedig sokkal inkább a multicégek versenytársává tehetné a kkv-szektort.

Magyarországon azonban a tőkehiány, tudáshiány és a zárkózottság miatt ez közel sem halad olyan gyorsan, mint Európa más területein. Az utóbbi két okon azonban a kis- és középvállalkozásoknál elhelyezkedő, fiatal és innovatív szemléletet hozó munkavállalók maguk is tudnak változtatni.

Természetesen mindkét esetben találunk olyan példákat, amelyek nem felelnek meg a sztereotípiáknak: egyes középvállalkozások egyáltalán nem engednek teret a fiatal munkavállalóknak, míg egyes multicégek hazai leányvállalatai is rugalmas, családias környezetet biztosítanak.

Bármelyik vállalati formát is válasszuk tehát, mindenképpen érdemes tájékozódni – korábbi munkavállalóknál, vagy olyannál, aki rálát az adott cég működésére – arról, hogy mire számíthatunk pontosan, ha pályakezdőként munkát vállalunk valahol.

Szerző: Simon Bence

Vélemény, hozzászólás?