A te ambíciód, a közös jövőnk – Interjú a KPMG fiatal üzleti tanácsadóival

Ha érdekel az üzleti tanácsadói szakma, akkor ezt a cikket jó szívvel ajánljuk! Készítettünk egy interjút a KPMG üzleti tanácsadóival, hogy beleláthassunk ebbe a világba, így most nem csak azt tudhatod meg, hogy milyen az élet (és persze a munka) náluk, hanem az is kiderül, hogy milyen esélyekkel indulsz pályakezdőként.

Akikkel beszélgettünk:

Benedek Viktória, szenior tanácsadó – szakterülete: IT tanácsadás
Csörget Balázs, analyst – szakterülete: Leisure & Tourism
Nyári Dániel, szenior tanácsadó – szakterülete: Data Analytics & Modelling

 

Mindannyiunk fejében él egy kép arról, milyen is egy üzleti tanácsadó. Van, aki öltönyös, kosztümös emberalakot képzel el, aki bőröndöt húz maga után a repülőtéren vagy egy forgalmas, belvárosi utcán látjuk nyüzsögni, mobilozva. Mi volt a ti benyomásotok, az első élményetek?

Balázs: Az első munkanapom idén január végére esett. Az tény, hogy néhány óra adminisztráció után már a laptop és az IPhone a kezemben volt. A következő két nap csendesen, tesztek kitöltésével telt. A harmadik napon pedig már egy projekt kellős közepén találtam magam. Valóban pörgős, ugyanakkor inspiráló is.

Viki: Az életünket a rugalmasság és az alkalmazkodás jellemzi a kezdetektől. Pozitívnak tartom, hogy nem ellenőrzi percenként senki, hogy mikor, mivel foglalkozom vagy hol vagyok, a határidő és a feladat minőségi teljesítése, az ügyfélnek és a csapatnak tett vállalás a fontos, amit szem előtt kell tartanunk. Munkavállalóként elvárt a mi oldalunkról is egyfajta rugalmasság, igazodnunk kell az ügyféligényekhez, így a leterheltségünk erősen projektfüggő és nincs is két egyforma napunk.

Dani: Engem is rögtön bedobtak a mélyvízbe. Az első projektemnél egy jogszabályi megfelelés alapján üzleti igényspecifikációt kellett készítenem. Bár el tudtam készülni határidőre a feladattal, az messze nem olyan minőségben sikerült, mint amit véglegesnek lehetett tekinteni. Ennek ellenére olyan építő visszajelzéseket kaptam, ami segített megértenem az elvárásokat, és a példából rengeteget tanultam.

 

Mi motivál egy fiatal, pályakezdő tanácsadót, hogy a magas elvárásoknak megfeleljen, és a magáénak érezze?

Balázs: Nagyon változatos a munkánk, ami állandó kihívások elé állít. Az én első feladatom egy hazai projekt volt, kis idő elteltével pedig már egy másik kontinensről más cégek irodáival álltam kapcsolatban. Alapfeltevés a folyamatos tanulás, azaz ’a van hova fejlődni érzés’, másfelől a cégtől kapott önállóság arra ösztönöz, hogy magunkból a legjobbat adjuk, miközben nem vagyunk egyedül, hiszen mindig kérdezhetek a feletteseimtől.

Viki: Másfelől tudjuk, hogy miért dolgozunk, így érdemes odatenni magunkat. Minden egyes nap és projekt egy befektetés a részünkről a saját jövőnkbe. Jól definiált karrierút áll előttünk és a teljesítményt honorálja a cég szakmai előmenetellel és juttatásokkal egyaránt. Mindez ad egy célt nekünk, és látom az előttem járó, szenior kollégáim példáján is, hogy a rendszer lehetőséget ad a fejlődésre a személyes tervek megvalósítására.

Dani: A fentiekkel teljes mértékben egyetértek, amivel kiegészíteném, az a hozzáadott érték. Már egy pályakezdő is rögtön olyan munkának a teljes értékű részese, ami ténylegesen hozzáadott értéket ad, ugyanis csak olyan feladataink vannak, aminek jelentősége van az ügyféleink számára, különben nem bíznának meg minket.

 

Mindannyian friss diplomásként kerültetek a KPMG-hez. Mi vezetett a céghez? Hogyan lettetek tanácsadók?

Dani: Nekem elsősorban a KPMG-nél dolgozó ismerőseim hívták fel a figyelmet az elérhető lehetőségekre és úgy éreztem, hogy a szakmai fejlődésem szempontjából jó lesz nekem itt.

Balázs: Engem is hasonló szempont motivált. Turizmus szakon végeztem tavaly és mindenképp egy olyan munkahelyet szerettem volna, ahol a gyakorlatban láthatom a tanultakat és még többet tudok meg a szakmáról, mint az egyetemen, ráadásul a cégnél nemzetközi kitekintést is kapok, tapasztalatot is szerezhetek, ami által szakértőjévé válhatok ennek a területnek.

Viki: Én a főiskolán találkoztam a KPMG-vel. A gólyatáborban alakult ki az első benyomásom a vállalatról, ahol a cég munkatársaival találkozhattunk. A beszélgetések során a személyes történeteknek köszönhetően nagyon életszerűvé vált a későbbi munkahelyem számomra. Most pedig már én is a cég képviselőjeként mehetek bemutatni a munkánkat és az elérhető karrierlehetőségeket. Számomra a nemzetköziség, a márkaérték nagyon vonzó volt és örültem, amikor már pályakezdőként kiválasztottak.

 

Balázs nemrég csatlakozott a céghez, még a tanácsadói pályája elején tart. A szenior kollégáktól kérdezem, hogy hogyan alakult a karrieretek a belépésetek óta?

Viki: Hét évvel ezelőtt kezdtem asszisztensként. Jelenleg szenior tanácsadó vagyok és még bőven látok előrelépési lehetőségeket. A belépésemtől eltelt idő alatt egyre több felelősség hárult rám: egy idő után már egyedül mehettem ügyfélhez, önállóan vezettem le egyeztetéseket és én állítottam össze az anyagokat egy-egy projekt kapcsán. Ma pedig már csapatvezetői feladatokat is ellátok, ami mellett bár meghatározóak a szakmai kihívások is, számomra most a csapattagok motiválása, elismerése és az együttműködés elősegítése nyitott igazán új távlatokat.

Dani: 4 éve én is asszisztensként kezdtem és jelenleg szenior tanácsadó vagyok. Úgy gondolom, hogy a fordulópont a tanácsadói szintnél érkezik el. Asszisztensként és juniorként még a vezetőim szárnyai alatt dolgoztam, tanácsadóként viszont már én feleltem a csapatkoordinációért. Ez egy nagy váltás, és meg kell tanulni többek között ugyanolyan jól, motiválóan visszajelzést adni, mint amit annak idején én is kaptam. Pillanatnyilag egy új csapat szerveződik körém és várjuk a friss diplomás, leendő tanácsadókat.

 

Milyen tudással, személyiséggel fogja jól érezni magát és lesz sikeres köztetek egy új belépő kolléga?

Dani: Elsősorban nem a felsőoktatási eredményeket nézzük, bár természetesen jó alap egy erős képzettség. Az attitűd, a megújulásra való nyitottság és a gondolkodási készségek sokkal fontosabbak. Nem a mély szakmai tudást ellenőrizzük a felvételi beszélgetések során, hanem a lényeglátást, a határozott és megalapozott véleményformálást keressük. Nagyon fontos nálunk a folyamatos tanulásra való hajlandóság. Bennünket a folyamatgondolkodás és az adatalapú döntések határoznak meg, ha valakire ez igaz és látja magát huszonévesként tanácsadóként nagyvállalatok döntéshozói között ülve egy megbeszélésen, akkor jó helyen jár.

 

Hangsúlyoztátok, hogy mennyire fontos az a bizalmi környezet, amiben önállóan dolgozhattok, de mégsem marad senki magára. Hogyan valósul meg a csapatmunka?

Balázs: Az érkezésem napján körülbelül 40 kollégának mutatkozhattam be. Ez jól tükrözi, hogy egy rendszerbe érkezel. És egy közösségbe is, mert a csapatebéd, ami szintén az első munkanapomon volt, már közösséget is teremtett körém. A projektcsapatok azonban ennél kisebbek, jelenleg egy három fős csapatban dolgozom. Nagyon szoros köztünk az együttműködés, a karantén alatt is minden reggel egyeztettünk, illetve folyamatosan kapcsolatban vagyunk a különböző online platformokon. Amikor csatlakoztam, nagyon felcsigáztak és vártam a közös focit, fifázást. Erre most még várnunk kell sajnos. A távoli munkavégzési üzemmódban viszont minden héten, szerdán van egy tematikus kvízest, a nyertes készíti a következő heti kvízt a többiek számára.

Dani: Azzal együtt, hogy nagyon kidolgozott a karrierút és az önállóságnak a szintjei, maga a szervezet decentralizált. Nem hierarchiában dolgozunk, ahol egy valaki főnöke mindenkinek, hanem vannak menedzserek, területi vezetők, akik megbeszélik, hogy milyen projektek és feladatok vannak, a szenior kollégák pedig meghatározzák, hogy ez miképp és ki által valósuljon meg.

Viki: Minden nap program volt a közös ebéd, amikor letettük a munkát és egymás társaságában töltöttünk egy kis időt. Ezt most áttetük az online térbe és dolgozunk azon, hogy a csapatszellem ne lankadjon. Vannak rendszeres programok is nálunk, ilyen például az évnyitó vacsora, amelynek a hivatalos része az éves eredmények és tervek értékelése, megvitatása, mely átalakul az este során informális, kötetlen csevejjé.

 

Mit tanácsolnátok azoknak, akik fontolgatják, hogy kipróbálják magukat a KPMG-nél?

Dani: Ne riadjanak meg attól, ha olyan feladatot kapnak a kiválasztási folyamat során, amit nem tudnak tökéletesen megoldani. A teljesítmény előtt a kitartást és a gondolkodásmódot nézzük. Olyan kollégákat keresünk, akik olyan kompetenciákat hoznak, amiből sikeresen építkezhetünk és cserébe a személyes fejlődésüket biztosítjuk.

Viki: Azt tanácsolom, hogy legyenek nyitottak és bátrak! Ha valami elsőre nehéznek is tűnik, érdemes belevágni, mert mindig lesz egy szenior kolléga, akire számíthatnak és egy csapat, amelynek a szerves részei.

Balázs: Vágjanak bele, jelentkezzenek! Ha valakit lelkesít a felelősség és az a tudat, hogy értékes és számít a munkája, akkor megtalálja köztünk a helyét.

 

Tetszett, amit olvastál? Tudj meg többet a KPMG nyitott gyakornoki és pályakezdő pozícióiról, és jelentkezz!

Vélemény, hozzászólás?