szoftvertesztelés

Szoftvertesztelési karrierút: minden, amit tudni kell e szakma betöltéséhez

Ha te is pályaválasztás előtt állsz, biztosan számos szakmának utánaolvastál már. Azonban van egy olyan terület, amelyről igen keveset hallunk. Ez nem más, mint a szoftvertesztelés. Hazánkban is rengeteg cég foglalkozik szoftverteszteléssel, sőt, a saját fejlesztéssel foglalkozó cégeknél elengedhetetlen pozíció.

A szoftvertesztelői pozíció lenyűgöző szakmai kihívásokat, kiemelkedő fizetéseket és páratlan fejlődési lehetőségeket kínál. De mik a legjobb módszerek arra, hogy szakmabelivé váljunk? Mit jelent pontosan a szoftvertesztelői munka? Milyen képzéseken, tanfolyamokon érdemes részt venni? Mennyit kereshet egy kezdő, középhaladó és tapasztalt szakember? Az alábbiakban ezekre a kérdésekre adunk választ. Ha karrierválasztás előtt állsz, akkor figyelmesen olvasd el az alábbi cikket!

Hatalmas lehetőség, kevés reflektorfény

Manapság még mindig nem kap elég figyelmet a szoftvertesztelői szakma, pedig ez a terület hatalmas lehetőségeket rejt, különösen a digitális forradalom korszakában, amikor a szoftverek és alkalmazások szerepe egyre nő, már-már nélkülözhetetlenné válnak. Gondolj csak bele, a mindennapi teendőid során hányszor találkozol szoftverekkel, alkalmazásokkal? Elég, ha csak a telefonodra nézel!

A szoftvertesztelők szinte „láthatatlanok” az informatikai projektek mögött. Munkájuk mégis kritikus fontosságú az alkalmazások és szoftverek minőségének biztosításában. Ők azok, akik alaposan megvizsgálják és tesztelik a kódokat, kiszűrik a hibákat, és garantálják a végfelhasználók számára az alkalmazások zökkenőmentes működést.

Mit csinálnak a szoftvertesztelők?

A szoftvertesztelői munkakörök jellemzően az applikációk megfelelő működésének, funkcionalitásának és minőségének ellenőrzésére terjednek ki. A szoftverfejlesztési folyamatban jelentős szerepük van a működés biztonságának és használhatóságának vizsgálatában, javításában. De mit csinál pontosan egy szoftvertesztelő?

A szoftvertesztelő feladatai közé tartozik általánosságban a szoftverkövetelmények áttekintése és ellenőrzése, azaz annak vizsgálata, hogy az adott alkalmazás a leírtaknak megfelelően működik-e. Emellett elengedhetetlen, hogy a teszteléshez szükséges teszteseteket kidolgozza, vagyis olyan szituációkat kreáljon, amelyet egy felhasználó az applikációban végrehajtana. Természetesen a tesztek végrehajtása is a tesztelő feladata, azaz a rendszerben végrehajtani a már említett szcenáriókat. E folyamatokkal a szakemberek képesek a szoftverhibák azonosítására, elemzésére és dokumentálására. A tesztelőknek is van részük egy kis dokumentációban, hiszen a tesztelési folyamatot ki kell egészíteni jelentésekkel, jegyzőkönyvekkel, és szorosan együtt kell dolgozni a fejlesztőkkel.

Szoftvertesztelői karrier: az első lépések

Biztosan benned is megfogalmazódott a kérdés, hogy miként válhatsz a szoftvertesztelői közösség tagjává. A szakma megszerzésének kiindulópontja igen szerteágazó, hiszen egy olyan szakmáról beszélünk, amelyhez nem feltétlenül szükséges felsőfokú végzettség és/vagy informatikai tudás. Egyre többen érkeznek pályaelhagyóként erre a területre, és önképzéssel, szakmai tanfolyamok elvégzésével képezik magukat kiváló szakemberré. Természetesen előnyként jelentkezhet, ha van informatikai, esetleg szakirányú felsőfokú végzettséged.

Ha már egyetemről van szó, fontos megemlíteni, hogy a gazdaságinformatikus vagy programtervező informatikus, esetleg bármilyen más informatikai irányú végzettség kiváló alapot jelent a szakma elsajátításában. Az önképzések közül szinte ma már elkerülhetetlen egy ISTQB Foundation vizsga letétele. Manapság alig akad olyan cég, aki ne kötné ki a pozíció betöltésének alapfeltételeként. Idehaza nincs más alternatíva a nemzetközileg elismert tesztelői kvalifikáció megszerzésére, csakis az ISTQB-képzés. Ez egy nemzetközileg elismert, a szoftvertesztelői szakmát hitelesítő végzettséget ad.

Az önképzésre még jó alternatíva lehet például a Masterfield oktatóközpont, ahol szintén elérhető az ISTQB-vizsgára való felkészítés. Emellett értékes kurzusokat találhatsz a témában az Udemy vagy a Coursera oldalain is.

Hogyan tovább?

 A karrierutat tekintve igen szerteágazó előre lépési lehetőség vár a szakemberekre: a manuális tesztelőként eltöltött 2–3 év után lehetőség van automata tesztelő, IT-elemző vagy scrum master pozíciót betölteni, ám ehhez elengedhetetlenek a megfelelő irányú képzések. A szakmai tapasztalatok bővülésével párhuzamosan a ranglétrán elérhetsz tesztmenedzser, product owner vagy IT-menedzser pozíciót is. Ezek már menedzsment feladatkörök közé tartoznak, így nem csak a felelősség, hanem a fizetések is ehhez mérten változhatnak.

Mennyi a fizetés?

És végezetül pedig vizsgáljuk meg, mekkora fizetésekre számíthatsz, ha ezt a pályát választod. Egy hazai, fizetések felmérésével foglalkozó portál szerint a szakmabeliek bruttó átlagkeresete 600 ezer forint. A megkérdezettek 10 százaléka kevesebbet, nagyjából bruttó 490 ezer forintot, míg 10 százalék többet, megközelítőleg 1,2 millió forintot keres.

Forrás: FrontEndART.hu

 

frissdiplomas.hu-nál mindent megteszünk azért, hogy élménytelibbé és egyszerűbbé tegyük az elhelyezkedés, a karrierépítés folyamatát. Az egyetemistáknak és pályakezdőknek szóló karrierportálunk mellett tevékenységünk legújabb eleme Magyarország első élményközpontú állásbörzéje, a JOBVERSE Állásbörze. Csatlakozz, és emeld a karriered a következő szintre velünk! Tetszett a cikk? Küldd el valakinek, akinek szintén hasznos lehet!