GLS

„Ma már végtelen a lehetőségek tárháza, így arra biztatnám a fiatalokat, hogy éljenek ezekkel…” – interjú a GLS HR Vezetőjével

Milyen manapság nőként vezetőnek lenni? Milyen tulajdonságok segítenek valakinek sikeressé válni (nem csak nőként)? A GLS HR vezetőjével beszélgettünk ezekről a kérdésekről, de az is kiderül az interjúból, milyen lehetőségek várják a pályakezdőket a cégnél, és miért érdemes a GLS-hez jelentkezni.

 

Interjúalanyunk:

Kovács Michaela

Kovács-Pajor Michaela, a GLS HR vezetője

Kérlek, mesélj egy kicsit magadról! Hogyan indult a karriered a GLS-nél és milyen pozícióban vagy jelenleg?

2021. szeptember végén csatlakoztam a GLS-hez HR vezetőként. Korábban a DHL Express-nél dolgoztam ebben a pozícióban, illetve az OBI Barkácsáruházaknál. Jelenleg a magyar GLS szervezetet támogató 6 fős HR csapatot irányítom. Magyarországon található a GLS regionális központja is. A HR csapat a magyar szervezethez tartozik, viszont a regionális funkciókat is támogatjuk HR témákban. Régóta dolgozik a csapat együtt, így hatékonyan tudjuk közösen kialakítani folyamatainkat. A COVID alatt nagyra nőtt a GLS; szerencsések vagyunk, mert azóta vállalati szinten is sokat tudtunk fejlődni és HR területen is sok újdonság került bevezetésre. Jelenleg arra van lehetőségünk, hogy a mindennapi feladataink mellett több fejlesztési, értékteremtő projektet vigyünk véghez a csapatommal.

Mesélsz egy kicsit arról, hogy Te hogyan éled meg a vezetői szerepet nőként?

Ez nehéz, valószínűleg tudnom kellene milyen férfiként vezetőnek lenni…(nevet) Nem gondolom egyébként, hogy a nem meghatározó a vezetésben, inkább a személyiség a fontos; milyen típusú ember vagyok, érzem-e, hogy vezető vagyok és eszerint viselkedem-e. Ha nem rendelkezem a megfelelő vezetői kompetenciákkal és nem vagyok magabiztos, nevezhetnek menedzsernek, igazgatónak, ha nem állok bele a vezetői pozíciómba és nem érzem, hogy vezető vagyok, nem is fogok vezetőként megjelenni a csapatom és a szervezet előtt. Azt gondolom, ez független attól, hogy nő vagy férfi vagyok, mert vannak karakán nők és kevésbé karakán férfiak. Találkoztam olyan férfi vezetővel, aki inkább a befogadó kompetenciákkal rendelkezett és nagyon jól ”működik” vezetőként, viszont találkoztam túl határozott, kissé agresszív női vezetővel is.

Én nem női vezetőként gondolok magamra, hanem vezetőként, hisz olyan feladataim vannak, amelyek meghatározzák azt, hogy én vezető vagyok. Átlátom a csapatom munkáját, gyorsan és időben hozok döntéseket. Mindemellett támogatom a csapatomat, teret adok a kollégák számára az önálló munkavégzéshez. Vezetőként azt vallom, hogy akkor vagyok sikeres, ha a csapat sikeres. A csapat sikere természetesen függ tőlem, de mindenki hozzáteszi a saját szakmai tudását, motivációját, hozzáállását. Próbálok úgy dolgozni, hogy bevonom őket a saját munkámba is. Szeretek úgy elmenni például szabadságra, hogy tudom, rendben lesz minden, és a csapat is tudja, hogy nélkülem is tudják végezni a munkájukat. 😊 Ez azt gondolom, a személyiségemből fakad és nem a női mivoltomból.

Érezted valaha hátrányát a munka világában annak, hogy nő vagy?

Tény, hogy találkoztam már olyan vezetővel, aki azt érzékeltette, hogy a nők nem olyan jó vezetők, de szerencsére nekem nincsenek ilyen negatív személyes tapasztalataim. Lehet, hogy ez azért is van, mert humán területen dolgozom, amihez egyébként is kell empátia és érzelmi intelligencia az érdekek képviseletéhez. Vagy lehet, hogy egyszerűen csak szerencsés vagyok, mert nem volt efféle negatív élményem. Szerintem fontos az önismeret és az emberismeret is, hogy tudjam, hogy a személyt, akivel kommunikálok – legyen az munkatárs, partner vagy vezető -, mi motiválja, mi a mozgatórugója, mi áll a viselkedésének hátterében. Ez segíti egymás jobb megértését, elfogadását és ez hatékonyabb együttműködést is eredményez.

Hogyan írnád le a GLS-t mint munkahelyet? Milyen Nálatok dolgozni, miért ajánlod másoknak?

Nagyon családias. Lehet, hogy sablonos, de ebben az évben leszünk 25 évesek és aki bejön hozzánk, akár jelölt vagy beszállító, rögtön tapasztalja, hogy itt mindenki laza és közvetlen a kapcsolata a másikkal. Itt nincs olyan, hogy valaki nem mer bemenni a vezetőhöz, abszolút a „nyitott ajtó kultúra” van jelen. Fiatalos a csapat és szeretünk is fiatalokkal együtt dolgozni. Vannak olyan pozícióink, ahol kifejezetten pályakezdőket keresünk, akik aztán idővel előre tudnak lépni. Például a vevőszolgálat egy belépő pont nálunk, itt nagyon sokat lehet tanulni a cégről, a működéséről, és aztán át lehet „igazolni” a minőségügyre, pénzügyre, hiszen ezt követően megvan a GLS alaptudás, ami kell ezekhez a területekhez. Nálunk nem csak vertikális elmozdulás lehetséges, hanem horizontális is, ha például valaki nem akar vezető lenni, de szeretne szakmailag elmélyülni, arra is van lehetőség. Az emberek nagy része több, mint 5 éve dolgozik nálunk. Most volt egy frissítés, mert rövid idő alatt nagyot nőttünk, és sok új embert vettünk fel, de nagyon sokan 10-20 éve itt dolgoznak. Ők is azt vallják, hogy ezt a családias hangulatot még a 600 fős létszám mellett is sikerült megtartani és szeretnénk is ezt a közvetlenséget fenntartani. Ezt segíti az is, hogy nálunk az irodai viseleten kívül nincs megkötés az öltözködést illetően. Hiszünk abban, hogy az öltözködés a személyiség része, szeretnénk, ha mindenki önmaga lehetne, ezért ezt a jövőben sem szeretnénk korlátozni.

Akkor ezek szerint, aki jelentkezik hozzátok, annak szeretnétek hosszabb távon fogni a kezét?

Igen, mindenképpen ebben gondolkodunk, pont azért, mert széleskörű cégspecifikus tudás szükséges, amit egyetemen, iskolában nem tud elsajátítani a jelölt. Ha azonban van egy stabil tudás, az kapukat nyit más osztályok felé is. Megéri időt szánni a fejlesztésekre, a betanulásokra, mert a kollégáknak is jó, látják, hogy van lehetőség továbblépni és nekünk is felbecsülhetetlen az a tudás, amit valaki itt birtokol, hiszen ezt nem lehet megvenni a piacon, ezt itt kell elsajátítani. Ehhez azonban kell egy motivált csapat, ahol a munkavállalók szeretnének fejlődni és elmélyíteni a tudásukat. Mi biztosítjuk az időt, ők pedig a motivációt, hogy ezt az időt elmélyülésre, fejlődésre szánhassák.

Mi az a tulajdonság, ami jó, ha megvan abban a jelöltben, aki hozzátok jelentkezik?

A motiváltság mellett fontos a kitartás. Nem egyik napról a másikra lesz valaki sikeres itt sem, bele kell fektetni energiát és időt, ha jó szakemberré szeretnénk válni. Fontos a rugalmasság is, mivel van lehetőség együtt dolgozni más GLS csoportokkal országhatáron kívül is, például az IT-n, kontrollingon és a minőségügyön. Azt is kiemelném, hogy a jelöltnek legyen célja, hogy mit szeretne a jövőben csinálni / elérni, hová szeretne tovább fejlődni. Ha pedig van egy kis önismerete és érzi, mi az, amit szívesen csinálna, akkor a vezetővel együtt megnézzük milyen új lehetőségeket tudunk biztosítani számára.

Van jelenleg kifejezetten pályakezdőknek szóló, nyitott állásajánlatotok?

Az értékesítési csapatba és az ügyfélszolgálatra is keresünk pályakezdőket. Utóbbinál előnyös, ha már van tapasztalata a jelöltnek ügyfelekkel. Akár érdekes lehet egy ún. depo auditor pozíció, ami egy regionális pozíció. Olyan embert keresünk, aki cseh vagy szlovák nyelven is beszél és a munkavégzés is ebben a két országban történne; depókat kellene látogatni, folyamatokat ellenőrizni, javaslatokat tenni. Ez sok utazással jár, és ha valakit ez vonz, hogy nem egyhelyben kell ülni, akkor ez is egy jó lehetőség lehet számára. Van egy új osztályunk, ahova keresünk UX-os kollégát, tesztelőket, és van egy megújult honlapunk is IT | GLS Hungary (gls-group.com), ahol rá lehet keresni ezekre a pozíciókra. A központi e-mail címünkre ( job@gls-hungary.com ) is jöhetnek önéletrajzok, és ha valamelyik pozícióra alkalmasnak látjuk a pályázót, akkor felvesszük vele a kapcsolatot.

GLS

Milyen tippet adnál azoknak a pályakezdőknek, akik szintén inspiráló nők szeretnének lenni?

Legyenek önmaguk, ugyanis fontos az önazonos működés. Kiváltképp nőként, ha több területen is aktív az ember, hajlamosak vagyunk a maximalizmusra törekedni. Viszont be kell látni, hogy 24 órából áll egy nap és ha mindenhol 200%-ban akarok helytállni, az előbb-utóbb kiégéshez vezet. Előfordul, hogy az ember hibázik, ebből tanulni kell. Ha az ember önazonos és rájön, hogyan szeret dolgozni, milyen munkastílusban, az nagyon sokat segít abban, hogy pozitív energiája legyen. Ha egy olyan munkát végzek, ami nem motivál és sok időt vesz el tőlem, akkor az előbb-utóbb kihat a magánéletemre is. Én pedig hiszem azt, hogy mindkettőnek jól kell működnie, hogy rendben legyek és vezetőként is ezt sugározzam, hiszen így tudom motiválni a csapatomat is. Vezetőként ez egy nagyon fontos feladatunk, hogy példaképek legyünk és képviseljük azt az értéket, amiben mi is hiszünk. Minden vezetőnek van egy vezetői stílusa és ha ezt képviselni tudom, illetve fejlesztem magam, az pozitívan hat a csapatra és a szervezetre is. Viszont, ha olyan módszereket kezdek el alkalmazni, ami nekem nem komfortos, de olvastam, hogy így kell csinálni, akkor az nem lesz hiteles mások számára sem, mert érezni fogják, hogy ez nem én vagyok.

Fontos az is, hogy nyitottak legyünk az építő jellegű kritikára. Érdemes figyelni a visszajelzésekre, hogy mi az, amit kapunk, mi az, amit jól csinálunk és hol kell esetleg fejlődnünk. Vezetőként ritkábban kapunk visszajelzéseket, így a pozitív visszajelzéseket érdemes napi szinten elővenni, hogy erősítsen minket. Ha viszont olyan visszajelzést kapunk, hogy valamit nem jól csináltunk, azon is gondolkodjunk el. Néha rosszul esik persze, hiszen nem szeretjük a kritikát, de ez kell ahhoz, hogy fejlődjünk. Ha pedig ezt egy beosztottól kapjuk, még többet ér, hiszen a beosztott el merte mondani észrevételeit, és ez egy nagy kincs. Érződik, hogy megbízik bennem és nyitott felém, hogy elmondja a véleményét.

Mi az, ami inspirál téged?

Valami újat létrehozni, értéket teremteni. Mindig azt szoktam mondani, hogy nem szeretek egy bejáratott székbe beülni.  Abban hiszek, hogy mindig van hova fejlődni, mint ember és a folyamatokat is mindig meg lehet újítani. Szeretem a kihívásokat, ha valami újat lehet bevezetni, együtt agyalni, hogy milyen pluszt tudunk adni a kollégáknak. Szeretek újat teremteni és úgy látom, erre a csapatom is nyitott.

Van még olyan cél a karrieredet tekintve, amit meg szeretnél valósítani?

A regionális együttműködések érdekesek, sok országban vannak HR-esek a GLS-en belül, így elkezdtük a best practice-eket összegyűjteni, hogy más országokban hogyan dolgoznak. A különböző kultúrákból érkező kollégák érdekes gondolatokat hoznak be, egész más a munkakultúra egy olasz vagy egy francia munkahelyen. Ki kell ragadni belőle az erősségeket és ami jól működik, azt idehozhatjuk Magyarországra is és ami pedig nálunk működik jól, azt ki lehet vinni külföldre és meg lehet osztani a többiekkel. Ez lehet a következő lépcső, de ki tudja, mi jön még. 😊

Mit javasolnál azoknak, akik most pályakezdők?

Tudom, hogy nehéz ma fiatalnak lenni, de annyi lehetőség van! Kinyílt a világ, ami 20 éve nem így volt és érdemes meglátni, mi a jó.  Inkább erre fókuszáljunk, ne a negatívumokra!  A lehetőségek tárháza határtalan és arra biztatnám a fiatalokat, hogy éljenek velük!