Albérletkeresés a dömping után: nincsenek egyszerű helyzetben a bérlők

Habár a nagy nyári albérlet dömping már lecsengett, még mindig nagyon telített a keresleti oldal ország szinten, amivel a kínálati oldal a magas bérleti díjakkal kompenzál. Valóban lehet még szobát találni 50 ezer forint alatt? Akik most költöznének albérletbe, számoljanak azzal, hogy egy garzonlakás bérleti díja még mindig 100 ezer forint felett lehet.

Ebben a cikkben az albérlet lehetőségeit vizsgáljuk meg. Nézzük, milyen árak jellemzik most az egyetemi városokat!

Nagyot ment az idei albérlet dömping

Az idén rekordszintű albérletkínálat várta országszerte a felsőoktatásba felvételt nyert hallgatókat. A ponthatárok kihirdetése előtt is magas bérleti díjakkal találkoztunk, ám a ponthatárok kihirdetését követően a tulajdonosok további 20-30 ezer forintot is rátettek az aktuális kínálati árra. Ez nem volt meglepő, hiszen a ponthatárok kihirdetésének hetén 38 százalékkal ugrott meg az albérletek iránti kereslet, mint egy évvel ezelőtt – derült ki egy hazai ingatlanportál felméréséből. A megugrott keresletre még rátett egy lapáttal, hogy a 2024 első felében csökkenésnek induló havi lakbérek miatt nemcsak a friss hallgatók kerestek albérletet, hanem az albérletet váltani kívánók is.

Budapesten a dömping előtt – június végén, július elején – átlagosan 150 ezer forintért lehetett lakást bérelni, ami tíz százalékkal volt alacsonyabb, mint februárban volt. A nagyobb egyetemi városokban, mint Debrecen, Győr, Szeged és Veszprém, a bérleti díjak 100-110 ezer forint körül mozogtak ebben az időszakban, míg az ország keleti részén, például Egerben és Miskolcon, az átlagos bérleti díj 80 ezer forint volt.

Drágábban lehet augusztus óta albérlethez jutni

Ahogyan az várható volt, a bérleti díjak 2024-ben eddig augusztusban tetőztek. Budapesten ebben a hónapban a négyzetméterenkénti kínálati ár átlagosan 5 770 forint volt. Ez – az ingatlan típusától, elhelyezkedésétől és méretétől függően – a dömping alatt 200-250 ezer forintos bérleti díjat eredményezett. A kisebb, 30-40 négyzetméteres garzonlakásokat jellemzően 150 ezer forint körüli áron hirdetik, a drágább kerületekben ennyiért jóformán egy személynek is kicsi garzont kapni.

A legtöbb vidéki egyetemi városban kirajzolódik a tendencia: a belvárosi elhelyezkedés és a jó felszereltség fontos szempont mind tulajdonosi, mind bérlői oldalról. Így nem kell meglepődni azon, hogy a havi díjak megduplázódhatnak. Az egyszemélyes garzonlakások bérleti díjai jellemzően százezer forint körül mozognak a vidéki nagyvárosokban, mint Szegeden, Debrecenben, Pécsett és Kecskeméten, ám ezek nem tartalmazzák még a rezsit és a közös költséget sem. Így az ilyen ingatlanok esetén általában havi 130-140 ezer forintos lakhatási díjra kell számolni. Ne lepődjünk meg akkor sem, ha 250-300 ezer forintos árakkal találkozunk, ezek több szobás, felújított lakások, általában az egyetemek közelében.

Mennyibe kerülnek a szobák most?

Az ingatlanportál statisztikái alapján már havi 40-50 ezer forintért is találhatók kiadó szobák Szegeden, míg Pécsett ez jellemzően havi 60 ezer forint körül alakul. A vidéki városokban Debrecenben az egyik legolcsóbb kiadó szobák tekintetében: a több, jellemzően 3-4 szobás lakások esetén találhatunk 30 ezer forintos bérleti díj ellenében is lakhatást, míg a nagyobb szobák esetén a 45-50 ezer forintos árak a megszokottak.

Budapesten találhatunk kiadó szobákat hasonló árkategóriában, mint az egyetemi városokban, azonban a fővárosban ezek jellemzően kisebb alapterületűek. Előfordulhat, hogy 35-50 ezer forintért csak egy 6-10 négyzetméteres félszobát kapunk. Ha nagyobb szobát szeretnénk, akkor mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni, mivel ezek ára körülbelül 100 ezer forint. Ebből az összegből garzont is választhatunk, de ezek alapterülete is jóval kisebb, jellemzően 20 négyzetméter körüli.

Forrás: Creditline.hu

frissdiplomas.hu-nál mindent megteszünk azért, hogy élménytelibbé és egyszerűbbé tegyük az elhelyezkedés, a karrierépítés folyamatát. Az egyetemistáknak és pályakezdőknek szóló karrierportálunk mellett tevékenységünk legújabb eleme Magyarország első élményközpontú állásbörzéje, a JOBVERSE Állásbörze. Csatlakozz, és emeld a karriered a következő szintre velünk! Tetszett a cikk? Küldd el valakinek, akinek szintén hasznos lehet!