Hajdu István, BKV

Ismerjétek meg Hajdu Istvánt, aki járműfenntartási mérnök–gépész a BKV M3 Járműjavító Üzemében!

Hajdu István, a BKV M3 Járműjavító Üzemének járműfenntartási mérnök-gépésze elmeséli, hogy került a vállalathoz. Emellett abba is beavat minket, mitől különleges a szakmája és miért ajánlaná a céget friss diplomásoknak. Olvass tovább, Ismerd meg Istvánt!

 

Interjúalany:

Hajdu István, a BKV M3 Járműjavító Üzemének járműfenntartási mérnök-gépésze

 

Honnan ered műszaki érdeklődésed?

Gyerekként nagyon szerettem legóval játszani, abból építeni, illetve rajzolni is. Édesapámmal is gyakran bütyköltem valamit.

Hol és milyen szakon végezted a felsőfokú tanulmányaidat?

Alapszakos diplomámat a Debreceni Egyetem Karbantartó-gépészmérnök szakán szereztem, majd ezután a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépgyártás technológus gépészmérnök mesterszakán végeztem.

Miért pont ezt a szakot választottad, mi vonzott benne?

Úgy éreztem, hogy ez a szak megállja a helyét a munkaerőpiacon, emellett sok területen kihasználható, univerzális, sok munkahelyen kamatoztatható. A szakon érdekes szakmai tárgyakat hallgattam, amik gyakorlatiasak is voltak.

Hogy jött az ötlet, hogy a BKV-hoz jelentkezz? Mióta dolgozol itt?

Egy stabil, nagyvállalati háttérre vágytam, amikor munkát kerestem. A BKV egy régóta működő, megbízható és kiszámítható nagyvállalat. Itt nem csak egy hosszútávra szóló állást, hanem jó munkahelyi légkört és segítőkész, támogató kollégákat is kaptam.

Mi a feladatod a BKV-nál, miért felelsz te?

Elsődleges feladatom a karbantartási folyamatok mérnöki háttértámogatása, ez lényegében irodai számítógépes és dokumentációs munkát jelent. Ezen túl a karbantartások ütemezését látom el, kimutatásokat írok az elvégzett munkáról. Időszakos terveket is készítek, én teszek javaslatot arra, hogy melyik jármű jöjjön be következőleg. Továbbá én naplózom a karbantartásokat is. Előfordul egyedi gyártás is, ilyenkor ez az én rajzom alapján történik. Tárgyalásokon is részt veszek – ilyenkor a megbeszélteket rögzítem az emlékeztetőbe. Ez sokszor nagyobb kihívás, mint gondolnánk. Ha egy beszerzésről van szó vagy vezetői döntést kell előkészíteni, akkor ezt én véleményezem, valamint adatokat is szolgáltatok más területeknek vagy cégeknek.

Mit szeretsz legjobban a munkádban, mitől érzed különlegesnek azt, amit csinálsz?

Amióta felköltöztem a fővárosba, egyből megragadott a metróhálózat. Nagyon különlegesnek tartom az atmoszféráját, és azt gondolom, hogy nagyon praktikus közlekedési eszköz. Örülök, hogy ezért dolgozhatok. Amikor metróra szállok, mindig eszembe jut ez. Mint megannyi fővárosban közlekedő utasunk, én is élvezem a metró nyújtotta előnyöket. Mi a BKV-nál nem telefon kijelzőket gyártunk, vagy külföldi multi cégeknél tevékenykedünk, hanem a BKV tényleg az emberekért van, és azért, hogy szívesen használják a budapesti közösségi közlekedést, és minél komfortosabb és gyorsabb legyen az utazásuk.

Mit gondolsz, egy pályakezdő friss diplomásnak jó választás lehet a BKV? Miért ajánlanád a céget nekik?

Mindenképpen alkalmasnak gondolom a céget azoknak, akik nemrég fejezték be tanulmányaikat. A vállalatnál tisztességesek és korrektek. Ami még fontos, hogy a BKV által biztosított munkakörülmények nem veszik el a pályakezdők kedvét a szakmától. Minden pályázó kap támogatást és szakmai konzultációs lehetőséget is.

Hogyan lehet jelentkezni BKV-hoz?

A cég karrier oldalán lehet böngészni az aktuális nyitott pozíciók között.