GE_Frissdiplomas.hu

„Már az óriási dolog, ha mindenki csak egy dolgot megtesz a fenntarthatóságért” – Interjú a GE Gas Power beszerzési vezetőjével

Interjú a GE Aero üzletágának beszerzési vezetőjével arról, mit jelent számára a fenntartható munkavégzés, hogyan függ ez össze a hosszú távú motivációval és mit tesz a GE a környezettudatos, fenntarthatóbb működés érdekében.

 

Interjúalanyunk:

BaloghJudit_Frissdiplomas.hu

Balogh Judit

Aero stratégiai beszerzési vezető, GE Gas Power

 

Kérlek, mesélj egy kicsit a karrierutadról!

Jelenleg a GE Gas Power Aero csapatának stratégiai, beszerzési csapatvezetője vagyok. A GE-nél 2007 januárjában kezdtem el dolgozni, a Parts Services üzletágban. Ez az üzletág tulajdonképpen a gyárban felújított vagy újonnan elkészített termékekből vásárol és egy disztribútor funkciót lát el, azaz aftermarket sales-szel foglalkozik. Én ebben az üzletágban Order Entry Specialist pozícióban kezdtem, ami nagyon adminisztratív munkakör, gyakorlatilag vállalatirányítási rendszerben kellett rendeléseket rögzíteni. Ezt követően logisztikai, majd vevőellátási specialista lettem, később pedig csapatvezető pozíciót töltöttem be.

Ez milyen változásokkal járt számodra? Gondolom más készségeket, kompetenciákat is igényelt ez a feladatkör…

2010-ben kezdtem el csapatvezetőként dolgozni, és a mai napig nagyon szeretem csinálni. Különösen kedvelem a people management-et, mások támogatását, hogy ki tudjanak teljesedni a pozíciójukban, ez nekem rengeteget jelent. Természetesen ebben az üzletágban és egy multinál is az az elvárás, hogy teljesíteni tudjunk és maradandót alkossunk. Szeretem feszegetni a kérdést azokkal, akikkel együtt dolgozom, hogy meddig lehet ezt csinálni, hogyan tudjuk elérni, hogy a motivációnk hosszú távon vigyen minket előre. Azaz, hogyan lehet fenntarthatóan dolgozni. Már 2010 óta foglalkoztat a téma, ezt igyekszem is képviselni.

Nálad hogyan alakult a motiváció hosszabb távon való fenntartása?

2011-ben átmozogtam a beszerzés területére. Ez egy vízválasztó volt, egészen addig a vevő oldaláról néztem az operációt, aztán egyszer csak átkerültem arra az oldalra, ahol az alapanyagokat kellett beszereznünk ahhoz, hogy a vevőt ki tudja szolgálni a másik oldal. Itt jóval több stratégiai feladattal találkoztam, de problémamegoldás szempontjából szórakoztatóbb is volt ez a terület, hiszen sokkal több kreatív megoldást tudtunk megalkotni. 2016 végéig dolgoztam ezen a területen, aztán engem is elért, hogy annyira nehéznek éreztem a munka-magánélet egyensúly fenntartását, hogy úgy döntöttem, elhagyom a céget. Én ekkor globális lefedettségű csapattal dolgoztam együtt, és gyakorlatilag állandóan jelen kellett lennem, hétvégén is. Nagyon elfáradtam ebben, és nem láttam, hogyan lehet ezt megváltoztatni, hatékonyabbá tenni.

Merre mentél tovább?

Úgy döntöttem, keresek egy másik pozíciót, ami maximum európai felelősséggel vagy területtel jár. Elmentem egy SSC-be, ahol eltöltöttem 2,5 évet beszerzési vezetőként. Azonban egy idő után azt vettem észre – és ez talán valahol SSC jellegzetesség is -, hogy a leszabályozott és flottul működő számítógépes folyamatokban nem találom a kihívást. Ekkor egy volt beszállítónk, akivel már nem dolgoztunk együtt a GE-ben, megkeresett engem, hogy nem akarok-e náluk dolgozni. Elmentem ehhez a magyar középvállalkozáshoz, ahol operációs igazgatóként dolgoztam egy évet. Itt a magyar kisvállalkozások minden kihívásával találkoztam, mindennel képben kellett lenni. Bár ezt élveztem, sajnos közbeszólt az egészségügyi állapotom, amikor el kellett döntenem, ezt a pörgést tudom-e folytatni vagy valami olyat kell keresnem, ami kiszámítható és számomra már ismert terep. Ennél a pontnál újra jelentkeztem a GE-hez a jelenlegi pozíciómba. Átkerültem a gyár támogatásába, a gyár egyik összeszerelő és gyártó területe, az Aero üzletág beszerzési vezetője lettem. Tavaly augusztus óta vagyok újra a GE Gas Power-nél.

Nagyon tartalmas karrierút áll mögötted. Miért vágytál végül vissza a GE-be?

Amit folyamatosan hiányoltam, az a nagyon stabil értékrend, ami a GE-nél megvan. Sokat nyomott a latba, hogy sosem volt kétségem afelől, itt mi számít jónak vagy rossznak, és jogi szempontból legálisnak vagy szürkezónának. Friss diplomásként azért láttam erre rossz példákat. A GE értékrendje nagyon üdítő volt számomra, és ez mindig fontos szerepet játszott abban, hogy miért szeretek itt dolgozni. A többi munkahelyemen hiányoltam ezeket a stabil alapelveket, hogy mi az, amit egyértelműen megcsinálhatunk és miért, így kevésbé tudtam rezonálni az elveikkel. Ugyanez volt igaz a people management területén is. A GE-nél nagyon sokat tanultam a HR-től, a tréningeken, máshol azonban azt tapasztaltam, hogy nem abban a stílusban, nem abban a szemléletben dolgoztak, amit a GE-nél megszoktam. A harmadik érv pedig a rendszerek, az egyértelmű szabályok, a támogató vállalatirányítási rendszer, a tréninganyagok voltak. Itt nem kérdés, hogy megtalálok-e például egy folyamatleírást, amivel nem vagyok tisztában. Ezek miatt mindig visszavágytam.

Ezek után meg tudod fogalmazni, mi a hosszú távú motiváltság receptje?

Én egy jó ideje kutatom, hogy tudom átadni, amit én érzek a cég iránt, az elhivatottságomat a saját munkám iránt, vagy talán maximalizmusnak is nevezhetném. Leginkább a motivációt és a munkaszeretetet szeretném közvetíteni, és azt, hogy hogyan lehet minden rossz helyzetben megtalálni azt a fogódzót, ami továbbvisz minket. Mert lehet, hogy ma nem volt jó napom, de nem arra gondolok, hogy nem akarom ezt a pozíciót, vagy nem akarok ennél a cégnél dolgozni. Azt gondolom, azért vagyok ebben hiteles, mert bár elhagytam a céget, van rálátásom, milyen két másik cégnél dolgozni, és hogy mennyire nem érte meg nekem ez a vargabetű. Ezt nem tapasztalatszerzés szempontjából mondom, mert az felbecsülhetetlen, inkább amiatt az érzés miatt, hogy folyamatosan hiányérzetem volt. Azt éreztem, valamit nem fejeztem be, és én sem találtam meg, hogyan lehet fenntarthatóan dolgozni itt. Ezzel a konkrét elhatározással jöttem vissza, hogyha felvesznek, akkor az lesz az első számú célom, hogy ne jussak megint közel ahhoz az érzéshez, hogy már csak azt tartom megoldásnak, hogy el innen. Sokkal inkább, hogy hogyan tudom beépíteni a mindennapokba, hogy hosszú távon, akár nyugdíjig szeretnék itt dolgozni, persze nem feltétlenül ugyanebben a pozícióban. Ezt keresem vezetőként is, hogy hogyan tudok segíteni az embereknek, hogy tudatosan hozzanak döntést, és ne hirtelen felindulásból, vagy amikor hosszabb ideig stresszesebb környezetben kell dolgozni, hogyan tudják meglátni a kiutat.

Te hogyan fogalmaznád meg, mit jelent számodra a fenntarthatóság?

A mindennapokban azt jelenti, hogy mennyire figyelünk a hulladék feldolgozására vagy arra, hogy mennyi energiát pazarolunk el, ha égve hagyjuk a villanyt. Nagyon fontos kérdés, hogy hogyan tudjuk elérni, hogy fenn tudjuk tartani a környezetünket és minél inkább kitoljuk azt az időpontot, hogy élhetetlenné válik a Föld. A fenntarthatóság számomra azt is jelenti, hogy nem veszek műanyag zacskót minden gyümölcshöz, zöldséghez, vagy van a csomagtartóban egy nagyobb táska, ami lebomló anyagból van, és a bevásárláskor nem kell egyszer használatos műanyagokat vásárolni. A maszk használatnál is igyekszem kerülni az egyszer használatos verziókat. Ugyanígy gondolok arra is, hogy az irodában kapcsoljuk le a villanyt, zuhanyzáskor, fogmosáskor ne folyassuk feleslegesen a vizet. A gyermekemnek is ezt próbálom továbbadni, nekem ezek az apróbb dolgok is a fenntarthatósághoz tartoznak.

A GE Gas Power mit tesz ebben a témában?

Az elmúlt években szelektív szemétgyűjtésre álltunk át, olyan hulladékgyűjtők vannak kitéve, ahol szét lehet válogatni a hulladékot. A gyártáshoz vizet használunk, de a szennyvizet már a telephelyen megtisztítjuk, és úgy engedjük vissza a hálózatba. Ami miatt nagyon tetszett nekem ez a terület, a turbinaépítés, hogy bár ez a motor is éget üzemanyagot, ez egy sokkal környezetkímélőbb elektromos áramelőállítási forma, mintha kőszenet égetnének az erőművek, és úgy állítanák elő az elektromos áramot. Nem beszélve arról, hogy egy ilyen aeroderivatív egységnek a szállítása is sokkal kisebb logisztikai terheléssel bír, mintha egy hatalmas szénerőművet kellene felépíteni. Kisebb, kompaktabb, nagyobb teljesítménnyel rendelkezik, kevesebb gázolajat, kőszenet vagy földgázt éget el azonos vagy jobb teljesítmény mellett. Azt gondolom, a GE ebben élen jár, ugyanúgy, ahogy az a kérdés is ott van a prioritások között, hogy hogyan lehet átállni hidrogénégetésű turbinák használatára. Van is a vevők részéről érdeklődés, így abszolút motivált a GE, hogy ezeket az újszerű, fenntartható erőműveket megtervezze. Továbbá, az alapvető dolgokban is igyekszünk odafigyelni, azaz, hogy kapcsoljuk le a villanyt, húzzuk ki a digitális eszközöket, stb. Úgy gondolom, itt a mindennapokat is átitatja ez a törekvés.

Arról mit gondolsz, hogy a munkavállalók számára is egyre fontosabb a fenntarthatóság és ez akár döntő szempont is lehet a munkahelyválasztásnál?

Ez kétségkívül egyre jelentősebb szempont, főként az Y, Z generáció számára. Gyakorlatilag a GE számára is versenyelőny lehet a munkaerőpiacon, ha át tudjuk adni az üzenetet, hogy fenntartható módon állítunk elő elektromos áramot. A diplomás korosztálynak ez nagyon fontos, nem is feltétlen tudatosan megfogalmazott prioritás, inkább természetes igényként jelenik meg, hogy nem akarnak egy nem környezettudatos céghez csatlakozni. Az is nagyon fontos, hogy a GE nem csak beszél ezekről a dolgokról, hanem azt is teszi, amit mond.

Hogyan látod a jövőt, mi az, amit még megtehetnénk, amivel még érdemes lenne foglalkoznunk?

Ami a GE oldaláról is működik és nagyon jó kezdeményezés, az az, hogy a céges autó ajánlás szerint hibrid vagy inkább elektromos legyen. Ha vállalati szinten nézem, hasonló intézkedéseket tudunk még tenni. Szép lassan ilyen irányú döntésekkel a munkavállalók tudatosságát is lehet növelni, ráadásul ezzel a munkatársak családtagjainak gondolkodását is befolyásolhatjuk. A jövőre nézve érdemes inkább reális célokat kitűzni, és azt látom, már az is nagy előrelépés lenne, ha mindenki csak egy dolgot megcsinálna azokból, amikről beszéltünk: például figyelne a csomagolásmentességre, helyi termelőktől vásárolna, nem használna annyi műanyagot stb. Ha csak egy-egy dolgot beépítenénk a mindennapi rutinba és növelnénk a tudatosságot, azért, hogy fenntarthatóbb életet éljünk, akkor ezekkel az aprónak tűnő lépésekkel sokkal többet lehetne elérni, mint a fellángolásokkal. Lassan járj, tovább érsz…