online kapcsolatépítés

Így építs hasznos szakmai kapcsolatokat online 5 lépésben!

Bár a járványhelyzet alapjaiban változtatta meg a kapcsolódási lehetőségeinket, és manapság nem igazán van lehetőségünk arra, hogy személyesen, például egy konferencián építsünk szakmai kapcsolatokat, vagy akár az egyetemen különböző előadások keretében, mégis, a networking az egyik legfontosabb tényező a szakmai fejlődésünk útján. A kapcsolatok segítenek az álláshoz jutásban és alapvetően több információ és lehetőség jut el hozzánk. Éppen ezért összegyűjtöttünk néhány tippet, melyeknek a segítségével akár otthonról is bővítheted kapcsolati hálódat!

 

1. Találj új módokat a kapcsolódásra!

A jelenlegi körülmények arra biztatnak minket, hogy új módokat találjunk a kapcsolódásra. Ez lehet például egy igényes vélemény megírása egy cikkhez egy blogon, vagy akár LinkedInen, egy kézzel írt levél vagy fel is hívhatsz valakit, akivel eddig főként írásban kommunikáltál. Jelenleg mindenki vágyik a kapcsolódásra, így érdemes nyitni ezek felé az opciók felé és többet kezdeményezni.

 

2. Kezdeményezz kreatívan!

Ha valaki felé nyitni tervezel, törekedj arra, hogy minél egyedibb legyen az élmény. Böngészd át az illető közösségi média oldalait, illetve, ha van, a weboldalát, hogy megtudd, mi érdekli és mivel foglalkozik. Ezután hívd online találkozóra (vagy ha már lehetőség van rá, akár egy személyes sétára a természetbe) és keretezd ezt valamilyen kreatív formában. Egy sablonos szöveg helyett megfogalmazhatsz izgalmasabb meghívót is, amiben leírhatod, mit mozgatott meg benned a munkája, mi inspirál benne és röviden kitérhetsz arra is, hogy mikre vagy kíváncsi vele kapcsolatban, mit szeretnél tőle tanulni. Szervezz virtuális közös kávézást, teázást, fagyizást stb. Az idejét pedig megköszönheted azzal is, hogy rendelsz neki házhoz valami finomságot vagy készíthetsz számára egy frappáns köszönőlevelet is.

 

3. Vegyél részt szakmai eseményeken!

A járványhelyzet alatt számos rendezvényt szerveztek át az online térbe, illetve talán még az eddiginél is több előadás, workshop és webinar került megrendezésre különböző témákban. Érdemes nyitott szemmel járnod és a téged érdeklő témák tekintetében lecsapni néhány izgalmas előadásra. Ha szimpatikus az előadó, bátran kérdezz tőle és jelöld be Linkedin-en is! Egy személyes előadáson vagy konferencián persze sokkal könnyebb spontán is kapcsolatokat teremteni, de az online térben sem lehetetlen, amennyiben nem félsz megmutatni magad, bátran kérdezni és kezdeményezni – akár az előadó, akár a többiek felé!

 

4. Turbózd fel a LinkedIn profilod!

linkedin

Az online térben való kapcsolatépítés során az egyik legfontosabb lépés az, hogy láthatóbbá válj. Szakmai körökben leginkább a LinkedIn-en érdemes tevékenykedned: töltsd fel a főbb sikereid, publikációid, illetve bővítsd a kapcsolathálódat! Egyesek szerint ez az időszak még alkalmasabb lehet a kapcsolatteremtésre, mint korábban, hiszen mindenki sokkal több időt tölt az online térben és ezeken a platformokon – így sokkal több emberhez juthat el a mondanivalód is. A LinkedIn ezenkívül szintén nagyszerű fórum lehet arra, hogy izgalmas eseményekre bukkanj, emellett szakmai csoportokhoz is csatlakozhatsz.

Ha jól jönne egy kis segítség a LinkedIn profilod felturbózásához, vagy egy menő CV fotó, kattints ide!

5. Szervezz online eseményeket!

kapcsolatépítés

Ha van egy érdeklődési köröd (legyen szó akár szakmai, akár szabadidős tevékenységekről – olvasás, film, főzés stb.) és van benned egy kis szervezési vágy is (a kezdeményezés fontosságát említettük már? :)), akkor miért ne szervezhetnél te is egy könyvklubot vagy főzőesteket? Hívd meg kezdésként azokat az ismerőseidet, barátaidat, akikkel szívesen részt vennél egy ilyenen, majd kérd meg őket, hogy ők is hívjanak egy-egy embert, így teret adhattok az új kapcsolódásoknak, ismertségeknek is. A kapcsolatépítés egyik kezdeti lépése egyébként is a közös pontok keresése, így ez már adott is lenne!

+1: Ne hanyagold el a már meglévő kapcsolataidat sem!

Az előző pontra rákapcsolódva, fontos kiemelni, hogy ne csak új ismertségek teremtésére törekedjünk, hanem a régi kapcsolatainkat se felejtsük el ápolni! Az online térben sokkal tudatosabbnak kell lennünk, hogy ne távolodjunk el egymástól. Ha kissé nehezdre is esik ez a fajta kapcsolódás, tekints erre az időszakra egy átmenetként és nyiss a virtuális kávézások, társasozások, közös programok felé.

 

Szerző: Novák Dóra

 

Felhasznált forrás:

https://www.forbes.com/sites/forbesbusinesscouncil/2021/01/06/14-professional-tips-for-networking-during-a-pandemic/