P&G Csömör

Na, ez a nem mindegy! Egy nagyvállalat szerepe a fenntarthatóságban – a Procter & Gamble vendégcikke

Elmosogatom a szelektív hulladékot, lekapcsolom a villanyt, ha kimegyek a szobából, komposztálom a zöldhulladékot és az élet minden egyéb területén igyekszem szem előtt tartani a fenntartható jövőt. Szerencsére egyre többeknek fontos a fenntarthatóság, és ez nagyon fontos. 

Amíg nem dolgoztam a Procter & Gamble-nél, nem is sejtettem, mekkora ökológiai lábnyoma van a nagyvállalatoknak és mekkora hatással tudnak lenni a környezetünkre. Egy ideális világban nincs hulladék, csak megújuló energiákat használunk… pontosabban nem használunk, vagy hogy is van ez? Kicsit nézzünk bele, mit jelent a fenntarthatóság egy több, mint 100 000 alkalmazottat számláló nagyvállalatnál!

P&GP&G

 

A Procter & Gamble alapításakor 1837-ben még nem annyira volt téma a fenntarthatóság, most azonban egész határozott célokat szeretne elérni a vállalat. A vállalat már 1956-ban környezetvédelmi jelentést készített és jelentetett meg. 1973-ban elsőként tesztelte a csomagolás kémiai úton történő lebomlását.  Az 1990-es évek eleje óta az úttörők között elemzi a termékek tejes életútját az alapanyagok legyártásától a csomagolás használat utáni életéig – korábban a „bölcsőtől a sírig” elv alapján, ma már pedig a „bölcsőtől a bölcsőig” megközelítés szerint.

Magyarországon 1991 óta van jelen a cég, jelenleg 2 gyárunk és 1 irodánk van. A gyárak Gyöngyösön és Csömörön találhatók, az iroda pedig Budapesten van. A csömöri a világ egyik legnagyobb női higiéniai termékeket előállító gyára, és a világ minden tájára szállítunk innen. Mit jelent a fenntarthatóság egy ekkora cégnek? Mit tehet az ipar egy fenntartható jövőért? A teljesség igénye nélkül szeretnék pár érdekes információt megosztani, ami segít megérteni a cég perspektíváját a témával kapcsolatban.

100% megújuló energiaforrások használata

2025-ig szeretnénk gyárainkat 100%-ban megújuló villamosenergia-forrásokról üzemeltetni, 2040-ig pedig elérni a karbonsemlegességet, ami gyári viszonylatban azt jelenti, hogy földgázt sem használunk. A villamos energia kiváltását főként napelemparkokkal és szélerőmű parkokkal tudjuk elérni, a földgáz kiváltása azonban nagyobb kihívást jelent, ugyanis a technológia fejlettsége ezen a téren még kevésbé előrehaladott. Földgázt többnyire épület- és technológiai fűtésekre, illetve gőz előállítására használunk. 

Jelenleg mindkét magyarországi gyárunk 100%-ban megújuló villamosenergiát használ 2019 óta, és jelenleg is dolgozunk a földgáz kiváltásán. Mérnöki irodákkal közösen fejlesztjük ki a jövő megoldásait, hogy karbonsemlegesen tudjunk gőzt és melegvizet előállítani, melyek nélkülözhetetlenek a termékeink előállításához.

Energia és víz felhasználás csökkentése 30%-kal

A megújuló energia használata környezetbarát, de a környezet számára a legkisebb teher az, ha egyáltalán nem használunk energiát. 2030-ig  vállalati szinten 30%-kal szeretnénk csökkenteni az energia- és 35%-kal a víz felhasználásunkat a 2010-es évhez képest. A vállalatnál külön mérnöki osztályok jöttek létre a fenntarthatósággal kapcsolatos innovációk felkutatására és kifejlesztésére. 

Hogyan lehet fogyasztást csökkenteni? Alap filozófiánk, hogy ne működtessünk semmit feleslegesen. Amely berendezésekre nincs szükségünk, azt azonnal leállítjuk – ez kicsit olyan, mint az autók motorjánál a start/stop funkció. Ez az egyszerű lámpa lekapcsolásoktól a bonyolult műszaki megoldásokig és komoly beruházásokig ívelő témakör. 

Napjaink és a közeljövő leginkább kézenfekvő aktualitása pedig a hulladékhő hasznosítása, mely azt jelenti, hogy a gyárban keletkező – ott felesleges – hőenergiát nem hagyjuk veszni, hanem más területeken felhasználjuk. Különböző hőcserélők és hőszivattyúk segítségével jelentős javulást tudunk elérni energiahatékonyság terén a folyamatok során keletkezett hulladék hők hasznosításával.  Éves szinten csak a csömöri gyárunk annyival csökkenti az energiafogyasztását azonos letermelt mennyiség mellett, ami megfelel egy 2-3000 fős település teljes fogyasztásának

Vízfelhasználás tekintetében előnyben részesítjük a recirkulációt

Alapanyagaink egy részét helyben állítjuk elő, egyes technológiáknak jelentős vízigénye van. A nagy mértékű víz felhasználás szóba sem jöhetett, ezért megépítettük egyedi tervezésű vízkezelő üzemünket, mellyel annyi vizet tisztítunk meg évente, amely megegyezik Csömör település közel teljes vízfelhasználásával.

Műanyagmentes termékek

Álmodtunk egy nagyot, és kifejlesztettük az első teljesen műanyagmentes termékünket, egy Tampax tampont. Ez még csak a kezdet, de hatalmas kutatási és fejlesztési munka szükséges, hogy megtaláljuk a megfelelő megoldásokat egy műanyagmentes prémium termék legyártásához. Célunk, hogy egyre több ilyen termékünk legyen a portfólión. Az új Tampax 2023. tavaszától lesz elérhető, elsőként az Egyesült Királyságban, idővel pedig a további európai piacokon. 

Zéró gyártási hulladék megy lerakóba

A csömöri volt az első P&G gyár a világon 2007-ben, ahol elértük, hogy nulla termelési hulladék kerüljön lerakókba. Minden termelési hulladékunk újrahasznosításra kerül valamilyen módon. Legtöbb hulladékunk műanyag székek és hasonló eszközök formájában éli második életét. Büszkék vagyunk rá, hogy gyári étkezdénk teraszán is olyan bútorokon ülhetnek a kollégák, amelyek egy az egyben a gyártási hulladékunkból készültek.

P&G

Társadalmi felelősségvállalás

Gyáraink és központi irodánk is nagy hangsúlyt fektetnek a dolgozók szemléletformálására (rendszeres kommunikáció, kvízek-játékok szervezése – GoGreen csapatok révén) és konkrét akciókat is hoznak: veszélyeshulladék-gyűjtés, szelektív hulladékgyűjtés, büfében található műanyag evőeszközök lecserélése fa alapú, újrahasznosítható evőeszközökre stb.

Energiatakarékosság, pl. mozgásérzékelős és fényérzékelős lámpatestek, a nyomtatás csökkentése – az is kizárólag újrahasznosított papírra.

 

Szerző: Kovács Krisztián, Mérnökség és fenntarthatósági vezető, P&G Budapest Gyár

 

frissdiplomas.hu-nál mindent megteszünk azért, hogy élménytelibbé és egyszerűbbé tegyük az elhelyezkedés, a karrierépítés folyamatát. Az egyetemistáknak és pályakezdőknek szóló karrierportálunk mellett tevékenységünk legújabb eleme Magyarország első élményközpontú állásbörzéje, a JOBVERSE Állásbörze. Csatlakozz, és emeld a karriered a következő szintre velünk! Tetszett a cikk? Küldd el valakinek, akinek szintén hasznos lehet!