frissdiplomas

A Morgan Stanley most is toboroz – Így készülj fel jelöltként! (interjú)

Mire figyelj az önéletrajzod elkészítésénél, ha pénzügyi szektorban szeretnél dolgozni? A Morgan Stanley HR igazgatójával, Fremda Balázzsal interjúztunk, hogy betekintést nyerhess az egyik legnagyobb pénzügyi tanácsadó cég kiválasztási folyamatába (koronavírus-helyzetre aktualizálva!), és megismerhesd az elvárásokat. Íme a szektor kilátásai és pro tippek a CV íráshoz, állásinterjú szerepléshez (nem csak pénzügy-számviteleseknek!)!

 

A vírushelyzet hatásai a szektorban és a cég életében

 

Hogy látod jelenleg a munkaerőpiacot? Milyen tendenciák vannak most a pénzügyi szektorban?

Szinte nincs olyan terület, amelyre nem volt hatással a vírus, de egyes iparágak több, mások kevesebb kihívással néznek szembe. A pénzügyi szektort jelentős próbatétel elé állította a Covid-19, de a technológiának köszönhetően továbbra is magas színvonalon tudtuk kiszolgálni ügyfeleinket a világ minden részén.

 

Mikor és hogyan készültetek fel a kialakult veszélyhelyzet kezelésére?

Globálisan a munkatársaink 90 százaléka otthonról dolgozik. A Morgan Stanley budapesti irodájában mindig fontosnak tartottuk, hogy kollégáink távolról is el tudják látni feladataikat, ezért gyorsan át tudtunk váltani az otthoni munkavégzésre, fennakadás nélkül folytatódott a munka. Hogy mindez lehetővé váljon, nagyszerűen együttműködtek az IT infrastruktúra, a HR és az irodamenedzsment területén dolgozó kollégák. Az irodamenedzsment gyors felmérést végzett arról, hogy kinek milyen eszközei vannak otthon, a cég pedig biztosította az otthon munkavégzéshez hiányzó eszközöket a munkavállalóknak.

Kapcsolatban vagyunk a New York-i és a londoni központokkal, és mint az összes nagy cég, folyamatosan követjük a helyzet alakulását világszinten. A meglévő munkahelyek védelme kiemelt fontosságú, de természetesen az új és tapasztalt tehetségek bevonzása is, amennyiben a helyzet lehetővé teszi.

 

Milyen változásokat tapasztaltatok a munkaerőpiacon a jelenlegi környezetben?

Úgy vettük észre, a jelentkezők őszintén hálásak azért, hogy a Morgan Stanley-nél a jelenlegi nehéz helyzetben is nyílnak új karrierlehetőségek. Ez abban is megnyilvánul, hogy mind a telefonos, mind az e-mailes kommunikációban rövidebb lett a jelentkezők válaszideje. Rugalmasabbak az interjúidőpontok tekintetében is, hiszen otthonról interjúznak, az utazás nem akadály. A virtuális toborzó események jó platformnak bizonyultak ahhoz, hogy a campus (gyakornok és pályakezdő), valamint a tapasztalt jelöltek találkozhassanak velünk, és tisztább képet kapjanak arról, hogy hogyan működik egy olyan vállalat, mint a miénk. Nagy volt az érdeklődés, így elképzelhető, hogy a jövőben egy hasonló hibrid modellre állunk át, azaz a fizikai toborzást virtuális elemekkel fogjuk kombinálni.

 

IT-s, gazdasági és pénzügyes állások is várnak a frissdiplomas.hu-n! Nézz szét az aktuális ajánlatok között!

 

Így zajlik a toborzás és a kiválasztás a Morgan Stanley-nél

 

Hogyan alakultak át a toborzás-kiválasztási folyamataitok erre az időszakra?

A toborzási és kiválasztási folyamatunk teljesen átköltözött a virtuális térbe. Ez telefonbeszélgetéseket, valamint Zoomon vagy Skype-on zajló interjúkat foglal magába. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a jelentkezők megértsék, mit jelent az ő szemszögükből ez az újfajta kiválasztási mód, és mire számíthatnak a folyamat közben. Erre már az álláshirdetéseinkben felhívjuk a figyelmet.

 

Milyen pozíciókba kerestek embereket, ha van ilyen?

Sok nyitott pozíció van a vállalatnál. Pénzügyi, kockázatelemzői és technológiai területeken is várjuk a tehetséges jelölteket, a matematikai modellezéssel vagy kvantitatív elemzéssel foglalkozó kollégákat, de a Java és C++ fejlesztői és a data scientist pozícióink is betöltésre várnak. A pályakezdőktől a tapasztalt munkavállalókig tárt karokkal várjuk a jelentkezőket.

A legtöbb kollégánk a STEM (természettudományos, technológiai, mérnöki és matematikai) területeken végzett, egyharmaduk pedig gazdasági képesítéssel rendelkezik. Az irodában dolgoznak informatikusok, mérnökök, közgazdászok, jogászok, matematikusok, fizikusok vagy akár vegyészek és meteorológusok is.

 

Hogyan tudnak munkába állni az új belépők?

A beléptető, a HR és a toborzó csapat együttműködésének köszönhetően a jelöltek könnyedén munkába állhatnak anélkül, hogy kilépnének otthonukból. Gondoskodunk róla, hogy rendelkezésükre áll a munkavégzéshez szükséges technológia, megvannak a megfelelő eszközeik, és biztonságosan hozzáférhetnek a rendszereinkhez.

A vezetőink felkészültek, hogyan kell az új érkezőket integrálni a jelenlegi helyzetben. Most még fontosabb kommunikálni velük és odafigyelni rájuk – ennek érdekében még több kollégát vonunk be a beléptetési folyamatba, hogy a frissen érkező munkatársak mielőbb beilleszkedhessenek.

A gyakornokok és pályakezdők esetében kiemelten figyelünk, hogy visszajelzést adjunk a teljesítményükről és biztosítsuk a platformot, hogy ők is megoszthassák velünk a tapasztalataikat. A HR munkatársak és menedzserek szervesen kiveszik a részüket ebből a munkából, és az új munkatársak mellé egy-egy „buddy-t” is kijelölünk, aki támogatja őket a beilleszkedés folyamatában.

 

Mit tanácsolnál a jelentkezőknek, hogyan készüljenek fel a virtuális interjúra?

Egy Zoom-interjú során nem áll rendelkezésre olyan metakommunikációs eszköztár (kézfogás, térben való mozgás stb.) amelyek egy személyes interjú során jelzésként szolgálhatnak a HR-esnek. A legjobb tanács, amit adhatunk, hogy ne csak fejben készüljön fel az interjúalany, hanem a fizikai környezetét is készítse elő az interjúhoz. Olyan helyet keressen, ahol nem zavarják majd, csukja be az ablakokat, állítsa be és ellenőrizze a fényviszonyokat.

Jóval az interjú kezdete előtt ellenőrizze le, hogy a hangtechnika és a videó jól működik-e, akár tesztelje azt egy ismerősével. Figyeljen oda, a kamerában mennyi látszik belőle és a környezetéből. Érdemes kiemelt figyelmet fordítani az arcmimikára, a szemkontaktusra és a hangszínre, ezekre tud most támaszkodni az interjúztató. Fontos, hogy a jelölt kimutassa érdeklődését és motivációját, például, készüljön kérdésekkel az interjúra.

 

Mit tapasztaltatok a jelöltekkel kapcsolatban a helyzet kialakulása óta? Változtak a kiválasztási preferenciáitok a vírushelyzet hatására?

A jelentkezők érthető módon óvatosabban váltanak munkahelyet a jelenlegi helyzetben – ezért is fontos, hogy az interjúfolyamat pozitív és hatékony legyen.

A gyakornoki jelentkezések száma megemelkedett, hiszen átmenetileg sok program leállt. Nem változtak a preferenciáink, ugyanúgy várjuk mindenféle tapasztalati szintről a jelentkezőket, legyenek akár egyetemisták, pályakezdők vagy tapasztalt munkavállalók.

 

A jövőbeli kilátásokról is faggatóztunk

 

Szerinted hogyan fognak változni a jelenlegi munkaerőpiaci tendenciák az elkövetkezendő időszakban?

Nehéz megmondani, hogy milyen változások várhatók a munkaerőpiacon. A magunk részéről továbbra is arra összpontosítunk, hogy érdekes és szakmai kiteljesítést kínáló karrierlehetőségekkel várjuk a tapasztalt és kezdő jelentkezőket.

 

Mik a várakozásaid arra az időszakra, amikor megszűnik a karantén?

Sok múlik majd a hatósági ajánlásokon, de az látszik, hogy a virtuális interjúk hasznosnak bizonyultak, ezért arra számítok, hogy valamilyen módon továbbra is támaszkodni fogunk erre a technológiára. Továbbra is tervezünk virtuális toborzó eseményekkel. Felértékelődik a digitális térben való jelenlét, legyen szó közösségi médiáról vagy más digitális platformokról. Mindeközben a jelentkezők részéről megnő az igény arra, hogy személyes beszámolókat halljanak a cégről a jelenlegi dolgozóktól, hogy alaposabb képet kapjanak arról, hogy milyen is a kiszemelt vállalatnál dolgozni.

 

Nézd meg, mely cégek kínálnak még ezen a területen állást! Böngéssz a frissdiplomas.hu-n a gyakornoki és pályakezdő pozíciók között!

 

Tanácsok Neked, ha pályáznál

 

Ha most Te lennél abban a helyzetben, hogy pénzügyi területen kell állást keresned, mit tennél?

Pályáznék! Tájékozódnék a toborzó portálokon, hisz a nagy cégek most is jelen vannak rajtuk. Fontos, hogy bármilyen kétsége van a jelentkezőknek a pozíció elérhetőségével kapcsolatban, bátran kérdezzenek, a kétségek ne tartsák vissza őket a pályázástól.

 

Melyek a legfontosabb szempontok, amelyeket egy önéletrajz értékelése során figyelembe vesztek pályakezdő pozíciók esetén?

A potenciált keressük a jelöltekben. A logikus, analitikus gondolkozás, gyors tanulási készség és a motiváció sokszor fontosabb, mint az aktuális tudásszint. Diákok esetében nem elvárás a munkatapasztalat megléte. Az egyetemen szerzett elméleti tudást nálunk ki tudják egészíteni gyakorlati tapasztalattal. Az angol nyelvtudás fontos, és biztosítunk angol nyelvű kurzust azoknak, akik szeretnének fejleszteni nyelvtudásukat. A CV-ben a tanulmányokat nézzük, hogy milyen technológiákat tanultak eddig (érdemes mindent felsorolni) és a nyelvtudást.

Tehetséges lánydiákok számára Female Mentoring Programot kínálunk, amelynek része a felkészítés a gyakornoki/pályakezdő programra és interjúkra, valamint a pályaorientáció és az angol felkészítés. Igyekszünk azokat is segíteni, akik úgy érzik, még nem állnak készen a hat hónapos programra.

 

Mit tanácsolnál annak a pályakezdőnek, aki interjúra készül hozzátok?

Hogy angol nyelven tájékozódjon a vállalat fő tevékenységeiről, az interjú alatt pedig bátran tegye fel a kérdéseit. A három lépcsős kiválasztási folyamat során a jelölt gondolkozását és a benne rejlő potenciált próbáljuk felmérni. Az interjúztatók azt nézik, hogy mi az, amit a jelölt tud, amire építeni lehet, így érdemes mindig hangosan gondolkozni. Ez leginkább a technikai interjúra vonatkozik, ahol kódolniuk kell a diákoknak.

 

Melyik az a kérdés, amit biztosan feltesztek egy interjún?

Hogy mit vár el a jövőbeli pozíciójától, miben szeretne fejlődni, illetve, hogy dolgozott-e már korábban csapatban, és az milyen volt számára. A jövőbeli terveiről is szoktunk érdeklődni. A szakmai területeken a technikai kérdéseken kívül mindig megkérdezzük, hogy leginkább milyen feladatokkal foglalkozna szívesen.

A technikai interjúkon a jelölt által választott programnyelv elméleti alapjaira vonatkozóan teszünk fel kérdéseket, valamint van gyakorlati feladat is (kódolás és egy logikai feladat). Motivációs interjún pedig az érdekel minket, hogy mi az elvárása a programtól, miért lenne a Morgan Stanley ideális munkahely számára. Megkérjük, hogy ismertesse korábbi projektjeit, és ossza meg, hogy volt-e korábban lehetősége csoportmunkában dolgozni.

 

Interjúalanyunk volt:

frissdiplomas

Fremda Balázs a Morgan Stanley budapesti irodájának a HR igazgatója. 2009-ben csatlakozott a vállalathoz és azóta különböző HR területeken töltött be vezetői pozíciókat (kompenzáció, toborzás, kiválasztás, képzés, HR Business Partner). 2016 óta látja el a HR igazgatói feladatokat.

Közgazdász mesterdiplomáját a Corvinus Egyetemen szerezte vezetés-szervezés szakirányon és mielőtt csatlakozott a Morgan Stanley-hez, a Hay Groupnál dolgozott javadalmazási tanácsadóként.

Balázs kerékpárral jár dolgozni, amatőr énekesként a régizene elkötelezett híve, presbiteri szolgálatot végez egy református gyülekezetben és szeret minőségi időt tölteni feleségével és négy gyermekével.”

 

Csatlakozz Neked való Facebook csoportjainkba a legfrissebb állásokért!

Gazdasági és pénzügyi gyakornoki állások

Gazdasági és pénzügyi pályakezdő állások

Vélemény, hozzászólás?