Vizsgaidőszak

5+1 tipp a hatékony napi rutin kialakításához vizsgaidőszak alatt

Pizsamában, kótyagosan egy kávéval leülni a jegyzetekhez, halogatni a felkészülést, stresszelni a tételek miatt… Ezek valószínűleg mind ismerősek lehetnek a vizsgaidőszakok idején, azonban nem kell szükségszerűen szenvedésként megélni ezt az időszakot! Egy hatékony napi rutin kialakítása például nagyban hozzásegít a sikeres felkészüléshez – ehhez adunk most cikkünkben néhány tippet.

 

1. Legyen egy energizáló reggeli rutinod!

A vizsgaidőszakok és a stresszesebb időszakok során hajlamosak vagyunk túlélő üzemmódba kapcsolni és elhanyagolni a napi rutinunk elemeit. Azonban igen meghatározó szerepe van annak, hogyan kezded a napod (egyesek szerint az első ébren töltött óra minősége határozza meg a teljes napunkat, aznapi teljesítményünket stb.): nem mindegy, hogy fáradtan, stresszesen ülsz le a jegyzeteid elé, vagy gondoskodsz arról, hogy megfelelő állapotban légy, mire szeretnéd befogadni az anyagot. Érdemes reggel legalább egy fél-egy órát szánni a napindításra. Mindannyiunknak más válik be – íme néhány tipp, melyek közül válogasd ki azokat, melyek neked működnek, illetve egészítsd ki számodra élvezetes, feltöltő tevékenységekkel:

  • tápláló reggeli (vitaminok, rostok, vizsgaidőszakok alatt cukor és szénhidrát);
  • reggeli relaxáció, mindfulness;
  • jóga, futás, nyújtás;
  • naplóírás;
  • olvasás;
  • zenehallgatás;
  • rendrakás.
2. Teremts megfelelő környezetet!

A hatékony tanulás elengedhetetlen feltétele a tanulásra alkalmas környezet. Mit értünk ez alatt? Szuper, ha ki tudod iktatni a figyelemelterelő ingereket, s egy letisztult környezetben tudsz tanulni. Ügyelj a fényviszonyokra, ez hatni fog az energiádra is. Ha lehet, tanulj természetes fénynél, válassz kényelmes széket, mely jól tartja a hátad és ha segít a koncentrációban, hallgass instrumentális, nyugtató zenét. Ha egy helyen úgy érzed, nem tudsz már tartósan koncentrálni, válts környezetet, tanulj könyvtárban, esetleg egy csendesebb kávézóban! Egy új helyszín gyakran inspirálóan hat a befogadóképességünkre.

3. Tervezd meg a napot!

Ahhoz, hogy a nap végén elégedetten hagyd ott az íróasztalod, elhagyhatatlan lépés a tervezés. Tűzz ki reális célokat, hogy meddig szeretnél eljutni az anyagban, s erre mennyi időt tudsz szánni. Oszd kisebb egységekre a megtanulandó anyagot, így sokkal motiválóbb lesz az egyes részeket befogadni.

4. Mindig tarts szüneteket!

Az előző ponthoz kapcsolódva, a tervezés során mindig iktass be szüneteket! Az agyad épp olyan, akár egy izom: olykor elfárad, s ahhoz, hogy ugyanolyan minőségben be tudja fogadni az anyagot, pihennie kell. Szuper technika a Pomodoro technika, ami szerint 30 perc tanulás után 10 perc szünet jön, és így tovább. Minden harmadik egység után pedig tarthatsz egy-egy hosszabb szünetet is.

5. Jutalmazd meg magad!

A vizsgaidőszak során gyakran érezheted úgy, hogy az élet másból sem áll, mint tanulásból, s gyakran kilátástalan a hetekig, hónapokig tartó megfeszített tanulás. Éppen ezért, a motiváció fenntartása érdekében ne felejtsd el megjutalmazni magad! A hosszabb szünetekben például meghívhatod magad egy finom ebédre, vagy nézhetsz egy-egy részt a kedvenc sorozatodból. Állíts össze egy listát, ami azokat a dolgokat tartalmazza, melyek egy-egy ilyen tanulós napba is beilleszthetők, s melyekért érdemes küzdened!

+1: Mozogj!

A rengeteg ülés és könyvek felett görnyedés mellett elengedhetetlen a fizikai aktivitás is. Ha nem is szeretnél lenyomni egy órás edzést, egy séta, egy nyújtás vagy egy jóga is felfrissíthet, s a koncentrálóképességedet is javítani fogja.

 

Te mivel egészítenéd ki a listát? Neked mi segít abban, hogy hatékony légy a vizsgaidőszak során?

 

Novák Dóra