önéletrajzíráskor

5 dolog, amit talán te is elrontasz önéletrajzíráskor

Összegyűjtöttük, melyek azok a legsúlyosabb hibák, amelyeket a legtöbben elkövettek, ha önéletrajzírásra kerül a sor. Ha már jó néhány helyre beadtad a jelentkezésedet, de nem érkezett visszajelzés, mindenképpen ellenőrizd ezt az 5 dolgot a CV-dben!

 

Lássuk, melyik az az 5 „főbűn”, amit talán te is elkövettél már: 

1. Nem szabtad pozícióra az önéletrajzodat

Mindent (is) beleírtál, hogy lássák, micsoda kvalifikált jelölt vagy? Ebből a hibából ordít, hogy nem olvastad el az álláshirdetést, és nem gondoltad át, mire lehet kíváncsi a HR-es. Nem kell gondolatolvasónak lenned, mindössze mérlegeld célirányosan, hogy mely képzéseid és eredményeid lehetnek relevánsak a cég számára. Gondold át, milyen készségekre tettél szert az egyetemen vagy a diákmunkáid során, amelyek igazolják, hogy megfelelsz a hirdetésben felvázolt kritériumoknak!

2. Nem derül ki, miben van tapasztalatod

Nem fejtetted ki eléggé a feladataidat vagy nemes egyszerűséggel csak a pozíciónevet adtad meg? A felsorolásszerű, néhány szavas feladatleírások nem tükrözik az erősségeidet. Az olyan homályos kulcsszavak, mint az „xy munkatárs munkájának támogatása” vagy a „szervezési feladatok” sem túl informatívak. Érdemes inkább eredményközpontú szemlélettel hozzáállnod a tapasztalataid kifejtéséhez és konkrétumokat megfogalmaznod!

3. Sablon soft skillekkel pakoltad tele a CV-t

Ctrl+C, Ctrl+V-zted az elvárásokat az álláshirdetésből vagy olyan jolly jokerekkel operáltál, mint a „jó csapatjátékos” vagy a „kiváló kommunikációs készség”? Az 5 főbűn közül talán ez a legenyhébb, azonban óriási versenyelőny, ha ezen a téren egyedinek mutatkozol. Nézz utána a cégnek, és amennyiben lehetséges, a csapatnak – gondolkozz el, milyen embert várhatnak! És, ha már itt tartunk, neked miért tetszett meg ez az állás? Milyen képességeidet tudnád kihasználni?

4. Elcsépelt headline-t írtál bele

„Tudásomat szeretném kamatoztatni egy megbízható vállalatnál.” Bla bla bla. Ezt ugye te sem hiszed el? Mert a HR-es biztos nem kajálja be.

5. Lemaradt a kísérőlevél

Ha már főbűnök, egyszer nyolcadikban úgy küldtem el egy beadandót az irodalomtanáromnak, hogy nemes egyszerűséggel csatoltam a fájlt. (Mentségemre szóljon, hogy elég specifikus levéltárgyat írtam.) Mint kiderült, sok bűntársam akadt. Az irodalomtanárom már akkor figyelmeztetett minket, hogy ha hivatalos e-mailt írunk, fejtsük ki, mi a célunk a csatolmány elküldésével. A kísérőleveled tartalmazza:

  • hol találtad a hirdetést,
  • mi tetszett meg a pozícióban,
  • és miért gondolod, hogy te vagy az alkalmas jelölt a pozícióra!

Ne feledkezz meg arról sem, ha konkrét levéltárgyat kérnek, mert előfordulhat, hogy a HR-es erre szűr rá, és így elsiklik a jelentkezésed felett.

Hogyan tudod legegyszerűbben kijavítani ezeket a hibákat?

Tudjuk, hogy ezeket a hibákat nehéz korrigálni, hiszen nem mindenkinek erőssége a gördülékeny fogalmazás, de az is lehet, hogy a formázással gyűlik meg a bajod.

 

Ha tudsz olyat, akinek jól jönne ez a lehetőség, kérlek, oszd meg vele ezt a cikket! 🙂

 

Szerző: Kurinyec Anna

Vélemény, hozzászólás?