frissdiplomas

Mit írj az önéletrajzodba, ha nincs tapasztalatod?

Kötelező szakmai gyakorlatra szeretnél jelentkezni, vagy már megvan a diplomád, de úgy érzed, nincs mit beleírnod a önéletrajzodba? Most megválaszoljuk a kérdéseidet!

Elég csak egy önéletrajz?

Nem. A megpályázott állások típusától függően több CV-re lesz szükséged, annak megfelelően, hogy az adott pozícióhoz milyen képességeid, ismereteid relevánsak. A felesleges információk csak elbizonytalanítják a HR-est, hogy Te vagy-e a megfelelő jelölt.

Használjak sablont?

Nem a legkreatívabb megoldás. Ha mégis a sablon mellett döntenél, válogass inkább a Canva elrendezései között. Törekedj arra, hogy minél egyszerűbb és letisztultabb legyen a választott sablon.

A HR-esek átlagosan 30 másodpercet töltenek az önéletrajzoddal, így ragadj meg minden lehetőséget arra, hogy „irányítsd” a figyelmüket. Hogy legyen könnyen olvasható a CV-d? Hagyj helyet a bekezdések között, tartsd a margókat! A főcímeket állítsd nagyobb betűméretűre, félkövérre.

Gazdasági és pénzügyi gyakornoki állások
Informatikai gyakornoki állások
Mérnöki és műszaki gyakornoki állások

Részletezzem a munkatapasztalataimat?

Igen! Célszerű egybefüggő szöveg helyett vázlatpontokba szedve felsorolnod, milyen feladataid voltak. Amelyik munkahelyedet a legrelevánsabbnak érzed, ott fejtsd ki bővebben. Hónapra pontosan add meg, hol mennyi időt töltöttél, valamint a munkahely pontos nevét és a pozíciómegnevezést is. Azt emeld ki jobban, amelyik relevánsabb.

Ha úgy érzed, egyáltalán nincs semmilyen értékes tapasztalatod, csak gondolkozz. Tagja vagy/voltál valamilyen szakkollégiumnak, diákszervezetnek? Külföldön töltöttél egy félévet? Ezek a tapasztalatok jelzésként szolgálnak arról, milyen a személyiséged, milyen soft skillekkel rendelkezel, jó csapatjátékos vagy-e.

Részletezzem a tanulmányaimat?

Mindenképpen. Főleg akkor lehet ez ütőkártya a kezedben, ha egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevés munkatapasztalattal rendelkezel. A tapasztalat hiányát tudással pótolhatod, említsd meg az egyetemi kurzusokat, tréningeket, amiken részt vettél. Ha már túl vagy rajta, írhatsz a szakdolgozatod témájáról is, persze csak nagyon röviden.

Feltüntessem a gimnáziumomat?

Csak ha releváns lehet a megpályázott munka szempontjából, például emelt angolra jártál, valamilyen szakkör tagja voltál, vagy kéttannyelvű gimnáziumba jártál, esetleg a DÖK tagja voltál. Minél több tapasztalatot szerzel, annál inkább elhagyható lesz a középiskola.

önéletrajz

Milyen főcímeket adjak meg mindenképpen?
  • Szakmai tapasztalatok
  • Tanulmányok
  • Nyelvismeret
  • Számítógépes ismeretek
  • Egyéb ismeretek (ha pl. tréningeket szeretnél feltüntetni)
Milyen hosszú legyen a CV?

Egyetemistaként, pályakezdőként maximum egy A4-es oldal. Itt is igaz, hogy a kevesebb néha több, hiába szeretnéd minden eredményedet megcsillogtatni, a relevánsakra és a legmeggyőzőbbekre kell koncentrálnod.

Milyen fotót rakjak bele magamról?

Bulifotókat, és selfie-ket szigorúan tilos! (Igen, ilyenekkel is találkoztunk már!) A középiskolai tablófotó szintén nem kelt túl professzionális hatást. Vegyél fel egy inget, keress egy semleges hátteret, és kérj meg valakit, hogy fotózzon le. A képet ajánlott szemből készíteni, esetleg kissé féloldalas nézetből, de ne vidd túlzásba. A modellkedve hátrafordulós fotót hagyd meg magáncélra!

Írjak a hobbijaimról?

Csak ha különleges érdeklődési köröd van, az „olvasás” és „zenehallgatás” nem számítanak plusz információnak a HR-es számára. Ugye nem akarsz ilyen unalmasnak tűnni? Ha egy konkrét téma érdekel, amelyről több könyvet is elolvastál, pontosítva írd bele.

Írjak a soft skilljeimről?

„Jó problémamegoldó készség”, „kiváló kommunikációs készség”. Képzeld el, hogy ezeket a kifejezéseket olvasod egy önéletrajzban. Te elhinnéd ezt az illetőről, csak mert leírta? Ez a HR-es számára sem túl meggyőző, a soft skillek kifejtését hagyd meg a motivációs levélbe, ahol alá is támaszthatod azokat.

Olvass el további cikkeket önéletrajzírás témában itt.

frissdiplomas.hu-nál mindent megteszünk azért, hogy élménytelibbé és egyszerűbbé tegyük az elhelyezkedés, a karrierépítés folyamatát. Az egyetemistáknak és pályakezdőknek szóló karrierportálunk mellett tevékenységünk legújabb eleme Magyarország első élményközpontú állásbörzéje, a JOBVERSE Állásbörze. Csatlakozz, és emeld a karriered a következő szintre velünk! Tetszett a cikk? Küldd el valakinek, akinek szintén hasznos lehet!

Vélemény, hozzászólás?